Фонд соцстрахування боргує жителям Франківщини понад 50 мільйонів виплат


Понад 50 млн грн лікарняних та декретних виплат боргує жителям Івано-Франківщини Фонд соціального страхування.

Про це Суспільному повідомила начальниця відділу страхових виплат та матеріального забезпечення установи Марія Кривень.

«Сьогодні дійсно є затримки у фінансуванні. Складає така затримка на сьогодні 22 робочі дні, сума заборгованості в області по декретних і лікарняних загалом складає майже 52 млн грн», — сказала Марія Кривень.

За її словами, основна причина боргів — це додаткові навантаження на фонд. Марія Кривень каже, що у період пандемії зменшилися надходження єдиного соціального внеску. Мова йде про скорочення обсягів виробництва під час пандемії та звільнення частини фізичних осіб-підприємців від сплати соціальних внесків.

«Якщо взяти 8 місяців цього року, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, то видатки на матеріальне забезпечення по нашій області зросли на 64 млн грн», — сказала Марія Кривень.

Прикарпатка Леся Береговська розповіла, що досі не отримала допологових виплат. Жінка каже, що її малюку вже місяць, а гроші їй ще не перерахували.

«Я не отримала ніяких декретних. Я телефонувала до нашого бухгалтера, щоб уточнити, коли будуть гроші хоча б приблизно. Вона мені сказала, що зараз там щось змінюють, хочуть зробити все в електронних варіантах, що все буде дуже осучаснено. І коли це буде, ніхто не знає», — розповіла Леся Береговська.

Начальниця відділу страхових виплат та матеріального забезпечення Фонду соціального страхування в області Марія Кривень сказала, що заяви від роботодавця Лесі Береговської щодо виплати допомоги по вагітності і пологах до них не надходило.

«Якщо жінка мала довідку, яка засвідчувала тимчасову непрацездатність, то ця довідка підлягає обміну на листок непрацездатності. Тобто якщо вона обміняла довідку на листок непрацездатності, і він поданий на роботу, то вона може, в свою чергу, звертатися в бухгалтерію з тими ж самими питаннями: чому не подана до Фонду заява-розрахунок, тому що до нас вона не надійшла», — пояснила Марія Кривень.

У Фонді соцстрахування також просять людей переходити на електронні листки непрацездатності. Марія Кривень каже, що електронні лікарняні прикарпатці мають отримувати в усіх медзакладах області вже за тиждень.

«Такий перехідний період триває, згідно з нормативними документами, до 1 жовтня. Після 1 жовтня всі заклади медицини мали б перейти на формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність, які є підставою для формування електронного лікарняного», — сказала Марія Кривень.

Також вона додала, що зараз в області вже більша частина медзакладів працюють із електронними лікарняними.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!