Франківець з другом створили стартап, який по очах розуміє, чи потрібно вам до психотерапевта


2020 року керівний партнер маркетингової агенції Aimbulance, франківець Роман Гавриш переживав важкий перебіг ковіду. На межі життя і смерті в нього з’явилось гостре відчуття, що не можна гаяти часу. Хотілось створити щось, що змінить світ на краще.

Тоді із другом і партнером з нейромаркетингових досліджень, СЕО науково-дослідного центру Beehiveor Сергієм Даниловим вони вирішили створити продукт для ментального здоров’я на основі знань з нейрофізіології та нейробіології. Так з’явилась Anima – онлайн-платформа для оцінки психічного стану. В основі методів тестування – комп’ютерний аналіз руху ока. Це наче лабораторія в ноутбуку, де айтрекером стає ваша власна вебкамера.

Розробка тривала три роки, але головний ривок команда зробила вже під час повномасштабної війни. Редакція MC.today розпитала засновників стартапу, про що можуть розповісти наші очі та чи можна обманути вебкамеру і прикинутися здоровим.

Три роки досліджень: опитували українців, канадців та американців

Ми із Сергієм вже багато років товаришуємо. Наше знайомство й починалось із захоплення нейробіологією – протягом декількох років Aimbulance і Beehiveor зробили багато спільних нейромаркетингових досліджень.

2020-го ми захотіли розробити продукт разом. Спочатку думали про терапевтичну платформу, але їх багато, тож вирішили робити щось більш технологічне, щоб використати напрацювання Beehiveor. Так прийшли до ідеї психологічного тестування за допомогою айтрекінгу – це технологія для відстеження руху очей за допомогою вебкамери.

Для платформи вибрали назву Anima – з латини це «душа».

Коли ми розробляли концепцію, спирались на героїчний епос грецької міфології. Хочемо, щоб людина побачила себе як героя своєї життєвої історії, який стикається з викликами долі, долає труднощі й завдяки цьому росте над собою.

Протягом трьох років ми робили маркетингові дослідження, аналізували, чи потрібна людям така психологічна діагностика. Спочатку вивчили кількість запитів у Google на тему ментального здоров’я. Побачили 1,5 млрд запитів на тиждень щодо психічних розладів – це величезний ринок. Потім проаналізували кількість встановлених діагнозів – 1 млрд людей у світі має діагностовані тривожність і депресію. Через війну ситуація тільки погіршується.

Потім ми проводили глибинні інтерв’ю: шукали респондентів у соцмережах, через друзів і знайомих. Потім зв’язувалися з людиною через Zoom і розпитували про відношення до психотерапії, чи зверталась до фахівців тощо. За три роки опитали близько ста людей з України, Канади, Америки, Англії. Усі дослідження казали про те, що є неабиякий попит на продукти категорії Mental Health.

Інвестори не вірили, що люди будуть за це платити

До повномасштабної війни ми працювали над Anima в «лайт-режимі». А після 24 лютого багато знайомих, які знали про проєкт, почали запитувати: «Як собі допомогти? Як зрозуміти, чи зі мною все гаразд?» До нас зверталися навіть психологи.

У травні ми зробили перший прототип, а у вересні вже вийшла бета-версія Anima. Зараз над проєктом працює збірна солянка фахівців з різних галузей. Основна команда – 15 людей, з них семеро розробників. Щоправда, наш ключовий розробник пішов у ЗСУ. Також є бізнес-консультанти, маркетологи, науковці, військові та цивільні психологи. Це ще близько 15 людей.

Окрім загального драйву від проєкту є і проблеми. Наприклад, усю розробку ми із Сергієм оплачували власним коштом, зарплатню платили зі своїх грошей. За цей час витратили близько $120 тис. Але наші гроші не вічні, тому зараз шукаємо інвесторів. Спочатку вони нас слухали та казали: «Наче цікаво, але доведіть, що люди за це платитимуть».

І тільки зараз ми нарешті можемо це довести. Якщо під час тестів у Канаді, Америці, Англії конверсії в оплату були дуже погані – не було довіри до компанії, то в Україні все по-іншому. Тут конверсія в оплату в 16 разів вища: люди зацікавлені і платять за діагностику. Зараз на платформі побувало 15 тис. користувачів, з них 30% пройшли тест.

Наша монетизація – оплата за проходження тесту. Є три варіанти: один тест – 39 грн, швидка терапія (шість тестів) – 140 грн і тривала терапія (12 тестів) – 234 грн.

Курс Executive Leadership англійською
З тобою працюватиме Academic director & Program adviser у Google Девід Слокум

Хочу на курс

По очах можна діагностувати навіть шизофренію. Українці створили стартап, який розуміє, чи потрібно вам до психотерапевта
Для військових, психологів і терапевтів, які працюють з постраждалими від війни, тест Anima безплатний. Щоб отримати доступ, напишіть на cooperation@anima.help.

По очах можна діагностувати навіть шизофренію: як працює Anima

Anima поєднує два типи діагностики: класичні опитувальники та айтрекінг. Щоб зробити айтрекер на основі звичайної камери ноутбука, ми використовували машинне навчання – вчили алгоритми розпізнавати, де «шум», а де рух ока.

Айтрекер визначає такий показник, як ‎викривлення уваги – по тому, куди людина її спрямовує, можна визначити, у якому стані психіка.

Ось як це працює: вебкамера вашого комп’ютера спочатку калібрується – фіксує положення й рух ваших очей. А далі перед вами з’являтиметься по два зображення. На них будуть різні предмети, життєві ситуації – нейтральні або загрозливі, обличчя з емоціями, тварини тощо.

Очі рухаються несвідомо й на якомусь зображенні ви затримаєтесь на 600 мілісекунд довше. Наші очі майже автоматично вибирають більш значущий стимул. Якщо свідомо не концентруватись на рухах очей, то вибір зображень, на яких зупиняється погляд, визначається тим, у якій бік викривлена увага.

До прикладу, у тесті на тривожність багато зображень змій. Наш мозок автоматично розпізнає їх як біологічну загрозу. Ви можете швидко перевести погляд на нейтральну картинку, це означатиме, що ви уникаєте небезпечних ситуацій, і в нормі це добре. Але, якщо така реакція спостерігається надто часто, це може казати про викривлення – ви уникаєте проблем замість того, щоб їх вирішувати.

Зображення з тесту

Зображення з тесту

Якщо ж, навпаки, ви постійно затримуєте погляд на зображенні загрози, це може свідчити про гіперпильність – стан «напоготові», коли психіка напружена й бачить загрозу там, де її немає. Іншими словами: тривога, що виражається в нестачі контролю, підштовхує нас до ілюзорних спроб тримати все під контролем.

У цьому тесті багато й важчих для сприйняття зображень: голодні діти, понівечені тварини. Ці датасети стандартні для наукових досліджень, але в нас був випадок, коли дівчина написала, що не змогла пройти тест до кінця, бо зображення були надто важкі для неї. Підскочили серцебиття і тривожність.

Зараз кількість зображень для діагностики обмежена, але ми будемо її розширяти. Із системами штучного інтелекту це набагато простіше. Можна згенерувати все що завгодно.

Після айтрекінгу потрібно відповісти на запитання тесту. Він показує ваше власне уявлення про свій стан. Наприкінці діагностики ви отримаєте результати за 100-бальною шкалою.

Що цікаво, найчастіше ми стикаємося з тим, що результати опитування та айтрекінгу не збігаються. Коли ви почуваєте себе, як модно казати, «у ресурсі», показники будуть більш-менш на одному рівні. А коли вони розходяться, треба зрозуміти чому.

Співвідношення між результатами «паперових» тестів і біомаркерів ока почали вивчати ще у 80-х роках. Спектр застосування дуже широкий: від дитячої психології до діагностики шизофренії.

Маємо випадок, коли результати тесту кардинально «перемикнули» 17-річну дівчину – айтрекінг показав, що її психіка в нормальному стані, і вона аж розквітла. До цього безрезультатно відвідувала психолога. Варто було побачити біологічні показники – і її уявлення про себе змінилось у кращий бік.

З підлітками особливо багато таких історій: паперовий тест показує, що вже і психотерапії буде недостатньо – треба антидепресанти призначати, а айтрекінг каже, що все в порядку

І такі результати дуже позитивно на них впливають. Нам потім батьки пишуть: «Як так? Вчора в дитини було “життя жахливе!”, а сьогодні вже настрій кардинально змінився».

Військові не вірять у психологію – це проблема

Військові проходять діагностику

Військові проходять діагностику

Коли ми у вересні закінчили роботу над платформою, одразу передали її військовим психологам. Зараз Anima використовують у Центрі психічного здоров’я та реабілітації «Лісова поляна» МОЗ України та у Veteran Hub для діагностики бійців. Там потрібно швидко й точно визначити, у якому стані людина, і призначити план лікування. А потім моніторити стан, щоб розуміти, чи готовий боєць повертатись на фронт.

З нами співпрацює військовий психолог Віктор Крамаренко. До цього він займався нейромаркетингом, тож знає, як працює айтрекінг. Він використовує Anima прямо на фронті. Якщо сталась травматична подія, для діагностики наслідків не треба чекати поїздки у клініку – уся «лабораторія» в ноутбуку. Спочатку ми дивувались: боєць проходить айтрекінг, а повз нього бетеери проїжджають, тут же тривожність має зашкалювати! Але вони звикли, і навіть це не впливає на результати.

Проблема в тому, що багато військових вважає, що психологія –  «то для слабаків».

У їхньому уявленні, якщо людина на нулі заклякне від страху – значить, слабак. А це може бути просто особливість психіки. Людей, у яких дійсно проблеми і яких не можна допускати на нуль, десь 3%. Але їх психологічні реакції можуть наражати на небезпеку і їх самих, і тих, хто на них покладається.

Нам здається, що потроху ситуація таки змінюється: військові бачать, як працює доказова психологія. Наприклад, батальйон, з яким працює Віктор, жодного разу не втратив позиції. Там менша смертність і травматичність.

Було таке, що військовий після контузії пройшов опитування й результат показав, що його психологічний стан дозволяє повертатись на фронт. Але психолог перевірив його на айтрекері, а там зашкалюють показники гіперпильності. Отже, треба продовжувати реабілітацію.

Хлопці, які кажуть, що вони в порядку, можуть вдома зриватися на близьких, не розуміючи чому, і страждають через це. А річ у тім, що вони не «перемикнулися» з режиму небезпеки й усе навколо сприймають як загрозу. Задача Anima – відстежувати такі випадки та коригувати їх.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!