Франківська психологиня про карантин: Це найкращий час для самореалізації


Ось уже 2 тижні прикарпатці перебувають на вимушеному карантині. Для багатьох людей це стало серйозним випробуванням. Адже вони звикли до активного, насиченого життя, а тут потрібно постійно сидіти вдома самому чи з рідними.

Ось тут і починаються справжні випробування, адже як би ми не любили тих хто з нами живе, проводити з ними 24 години на добу 7 днів на тиждень досить складно. А днями Уряд вирішив продовжити карантин ще на місяць. Тож як за цей час не впасти у депресію та не пересваритись з рідними, а навпаки використати його з користю, Бліц-Інфо розповіла івано-франківська психологиня Наталія Чаплинська.

Перш за все пані Наталя переконана, що до цього періоду потрібно відноситися по-філософськи. Розуміти, що це не кінець світу і карантин рано чи пізно закінчиться.

«Звичайно, будь-яка ізоляція викликає у людей різні емоційні стани. Хтось стає дратівливим, хтось занурюється в себе і стає менш контактним. Мені здавалося, що люди, які звили до самотності мали б це легше переносити, а виходить, що їм навпаки складніше за інших. Раніше вони були самотні, але не акцентували на цьому увагу, а зараз вони повністю ізольовані. Особливо це стосується деяких людей літнього віку, які настільки самоізолювалися, що навіть не виходять купувати хліб, а самі печуть хлібці чи балабушки. Брак спілкування піднімає в них рівень тривоги. Вони бояться і не знають, що їх може очікувати. Тому в цей період варто частіше телефонувати старшим родичам, батькам, сусідам, говорити з ними», - радить психологиня.

Друга група, яка частіше страждає від наслідків карантину, -  це родини, особливо з малими дітьми.

«Вони звикли, що кожен був зайнятий своїми справами: робота, школа, садок, а тут цілий день потрібно бути разом і що найголовніше - спілкуватися. В багатьох випадках потрібно вчитися - це робити. Але постійне перебування на одній закритій території - це серйозне випробування і родинні стосунки в цей час мають виходити на перший план. Я рекомендую просто сідати, спільно щось читати, дивитися фільми, грати настільні ігри, переглядати родинний альбом. Пригадайте, як часто ви переглядаєте сімейні альбоми? Дітям це цікаво і ваші спогади принесуть підтримку в цій критичній ситуації», - переконана Чаплинська.

Також психологиня радить батькам займати час дитини чимось корисним. Наприклад, залучайте їх до домашньої роботи: хай допомагає вам чистити картоплю і подає картоплини. Звичайно, це буде довше, але дитина буде зайнята і буде відчувати себе причетною. Влаштуйте змагання, покачайтеся на підлозі, пограйте настільні ігри, влаштуйте міні-естафету, потанцюйте. Діти енергійні й потрібно кудись ту енергію направляти, а це допоможе зробити дитину більш слухняною і вона відчуватиме вашу любов і турботу.

Водночас пані Наталя переконана, що карантин – це шанс для кожного з нас краще пізнати себе, зробити те, що давно планували чи зайнятися саморозвитком.

«У звичайний час ми не маємо коли подумати які ми, що нам подобається, які емоції нам більше притаманні. А доки ви дома можете проаналізувати своє життя, позбутися комплексів, шкідливих звичок. Це благодатний час для роботи над собою. Хотілося б, щоб люди звернули увагу на те, що в багатьох сім’ях потрібно заново будувати стосунки. Адже є ризики, що після такого випробування може бути багато розлучень. Це випробування, яке міняє родину. І хто як пройде через нього, так і буде жити», - вважає Наталія Чаплинська.

Тож пані Наталія дає кілька основних порад, як впоратися зі зневірою і панікою через цю ситуацію і як використати карантин на користь собі.

Перша порада: виберіть той засіб інформації, якому ви довіряєте і тільки раз на день, у визначений час переглядайте новини. В соцмережах багато фейкової інформації і це нагнітає. Тож виділіть для новин годину, а решту часу займайтеся саморозвитком чи приділіть родині.

Друга порада: зробіть дома те, що давно відкладали. Це шанс зайнятися впорядкуванням свого дому, біля будинку. Наприклад, чоловіки можуть навести порядок у гаражі, який відкладали дуже давно. Позбудьтеся від сміття і зайвих речей, які вам не потрібні. Звільніть місце у шафі для нових речей, які придбаєте собі коли закінчиться карантин. Це додасть вам позитивного настрою і віри у краще.

Якщо маєте можливість - прогуляйтесь на свіжому повітрі, адже це позитивно впливає на здоров’я. Але з дотриманням всіх правил. Або ж робіть дихальні вправи вдома: йога, Цигун та ін. Вони покращують функцію легень і заспокоюють. Окрім того, їх можна робити всією родиною.

Четверта порада більше стосується роботи та фінансів. Якщо у вас проблеми з роботою (дехто під час карантину втратив роботу), чи вас не влаштовує зарплата, можна подумати на чому ви можете мати додатковий заробіток. Спробуйте зайнятися якимось хобі, хендмейдом, вивчити мови чи нові програми. Можливо згодом це стане вашою новою роботою чи просто принесе додатковий заробіток. Також перегляньте сімейний бюджет, проаналізуйте куди використовуєте кошти, скільки можна економити.

Долучайтеся до флешмобів у соцмережах. Адже зараз запустили багато цікавих флешмобів з фотографіями у дитинстві, чорно-білими фото, просто вашими улюбленими світлинами, спортивні та інші. Це стимулює вас дбати про себе навіть вдома, коли знаєте, що нікуди йти не треба, а також дозволяє бути соціально активними.

«Підсумовуючи, можу сказати, що це час коли ми можемо побути разом з найріднішими, коли можемо робити те, що мріяли колись робити (тільки згадайте свої плани), час для реалізації себе. Можна сказати, що це шанс почати життя з чистої сторінки. А коли з’являються депресивні нотки, підберіть музику, яка підніме вам настрій, влаштуйте сімейні танці або ж робіть фізичні вправи у вигляді танцю хоча б по кілька хвилин щодня», - радить психологиня.

Якщо ви панікуєте через коронавірус або у вашому близькому оточенні хтось не може встояти психологічно – телефонуйте пані Наталії - 0966640216. Вона допоможе прийти до тями

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!


Теги: