Франківці за власні гроші відновили понад 10 пам’яток архітектури у 2022 році


Понад 10 пам’яток архітектури відреставрували жителі Івано-Франківська під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Всі роботи вони сплатили своїм коштом. Власники пам’яток відновлюють фасади будинків, балкони та старовинну бруківку у своїх дворах.

Чому під час великої війни господарі будівель не припинили реставраційні роботи та чи допомагає людям відновлювати пам'ятки міська влада, читайте у репортажі Суспільного.

В центральній частині міста, на вулиці Незалежності, 37, завершили реставрацію будинку, якому понад 100 років. Упродовж декількох років власники будівлі відновлювали підвальні приміщення, комунікації, браму та фасад.

До реставрації будинок був жовто-рожевого кольору, а перший поверх був повністю асиметричним, розповідає співвласниця будівлі Світлана Варениця. Вона разом з іншими співвласниками вирішили зробити цілісний фасад, який був за часів Австро-Угорської імперії. Процес тривав приблизно три роки. За цей час виготовляли необхідні документи, проводили експертизи та реставраційні роботи, які вдалося завершити лише восени 2022 року.

"Ми відновили його так, яким він був ще до приходу радянської влади. Фасад ми мусили місцями збивати. Бо за радянської влади ЖЕКи ліпили фасади цементом, а має бути вапно і пісок. Звичайно, цемент довше тримається, але це мусить бути зроблено правильно", — розповідає Світлана Варениця.

Жінка каже, що не планує зупинятися та продовжуватиме реставрацію будинку. Зокрема, хоче відновити арку, флігель та сходи.

"Якщо ми будемо відновлювати не тільки фасади будинків, а ще якісь речі, ми відновимо й Україну. Закінчиться війна, і ми те саме робитимемо в інших містах. Нам головне закінчити війну, звичайно, перемогою, і далі будемо відновлювати нашу Україну", — розповідає Світлана Варениця.

Зовнішній бік будівлі, каже головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини департаменту містобудування та архітектури міської ради Володимир Ідак, відтворювали за старими фотографіями. З його слів, реставратори досить вдало відновили первинний фасад будинку разом з декором та всіма архітектурними деталями.

"Ми бачимо синергію зусиль співвласників — вони відтворили трохи, але дуже комплексно, взаємоузгоджено, провели реставрацію та пристосування цього будинку поелементно. Будинок не спотворений, а збережений", — каже Володимир Ідак.

Також у Франківську зараз тривають роботи з відновлення будинку на вулиці Чорновола, 72. Тут упорядковують фасад, очищують та відновлюють елементи, які збереглися з часів Австро-Угорщини.

Власник будівлі Михайло говорить, що будинок перебував у критичному стані, тож він вирішив не чекати й розпочинати відновлення під час повномасштабного вторгнення.

Чоловік каже: впевнений, що Україна переможе у великій війні, тож вкладати гроші та розпочинати такі масштабні роботи не боявся.

"Зараз якраз є можливість реставрувати. Приміщення пустує, немає орендарів. Хочеться привести його до людського вигляду. Щоб будівля відповідала критеріям пам’ятки архітектури", — говорить Михайло.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну жителі Івано-Франківська відреставрували понад 10 пам’яток архітектури. Люди повністю відновлювали фасади або ж лише деякі елементи як, до прикладу, балкони будівель на Січових Стрільців та Озаркевича.

Всі роботи франківці оплачували самостійно, бо наразі, каже Володимир Ідак, грошей на відновлення пам’яток архітектури в міському бюджеті немає. Департамент містобудування готовий надавати консультації щодо реставрації пам’яток, допомагати з підготовкою необхідних документів чи пошуком реставраторів.

"Ми ведемо кваліфікований нагляд за об’єктами архітектурної спадщини та вмикаємося в організацію процесу реставрації — розробляємо програми, консультуємо в технологіях, в залученні відповідних будівельних організацій та фахівців", — каже Володимир Ідак.

До початку повномасштабного вторгнення за гроші з міського бюджету у 2022 році планували відновити дві або три пам’ятки архітектури. Зробити цього так і не вдалося. Загалом в Івано-Франківську — понад 500 пам’яток архітектури місцевого значення та п'ять — національного. Володимир Ідак каже, що цей список планують оновити та внести до переліку пам’яток ще 70 об’єктів. Це — переважно будинки, які розташовані в середмісті.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!