Гасіння пожежі на гірському схилі: рятувальники Прикарпаття влаштували екстремальні змагання


Гасіння пожежі на гірському схилі. Екстремальні змагання влаштували на Прикарпатті. Учасники - вогнеборці з трьох областей: Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської. Яке з завдань виявилося найскладнішим?

До старту змагань лічені хвилини… Рятувальники підіймють бойовий дух. Головне завдання - на швидкість дістатися на вершину крутого схилу… І на шляху подолати смугу перешкод: лісову пожежу, завали, та навіть врятувати з вогню людину, йдеться у сюжеті Подробиць .

Микола Лабич, рятувальник, учасник змагань з Івано-Франківської області:

Якщо лісова гірська місцевість - це вже зрозуміло, що дуже важко, бо це підйоми, є трава - це все важко дуже робити, Треба мати хорошу фізичну підготовку.

Михайло - учасник з Львівщини. Каже: гасити пожежі в гірських умовах йому ще не доводилось, бо працює в одному з рятувальних загонів міста. І хоча правила порятунку всюди однакові, все ж тут є особливість - круті підйоми. Та до них він підготувався.

Михайло Русин, пожежник-рятувальник державного пожежно-рятувального загону міста Львова:

У нас є високий замок у Львові, у нас є сходи - подібна ситуація, як гори. Настроєні показати хороший результат, пройти сильно.

І ось лунає звук сирени …. рятувальники стартували. Вогнегасники, носилки, бензопила, молот - все спорядження несуть в руках… Перша зупинка…

Залізні блоки символізують гірське каміння, яке ніби заблокувало проїзд після обвалу. Завдання - швидко розбити і далі зробити переправу з дерев'яної колоди.

А далі починається найважче -  довгий підйом вгору.

Разом з рятувальниками вирішили піднятися і ми. І чесно скажу, ми пройшли тільки половину шляху і я вже жалкую, що не скористалася підйомником. Дуже важко.

І схоже складно не тільки нашій знімальній групі. Не легко дається сходження і самим рятувальникам.

Олександр Тушер, начальник Рахівського управління:

Ми тут трохи в меншинстві, але ми сильні потужні. Видите, йдемо, йдемо. - А останні, тому що немає досвіду? - Це перші змагання, але хлопчики молодці!

Як вам підйом? - Важко. - Ви із Закарпаття? - Так.

Дістались на вершину. Дерева розпиляли, пожежу загасили підручними засобами. І ось останнє, найскладніше завдання, - порятунок людини

Першими до фінішу прийшли львів'яни. Кажуть: їхня перемога - це заслуга всієї команди.

Василь Кузь, учасник змагань з Львівщини:

Найважче була вся дистанція. Особливо важко, коли пішло стрімко під гору. Всі рятувальники, які працюють - вони фізично готові, адже сьогодні він працює на рівнині, а завтра вже у гірській місцевості.

Такі навчання у вигляді змагань між рятувальниками в Україні проводяться вперше, - розповідають організатори. Головне в них - отримати досвід боротьби з вогнем саме у гірській місцевості. Лише на Прикарпатті щороку стається кілька десятків пожеж.

Володимир Чернецький, начальник управління ДСНС в Івано-Франківській області:

Саме сьогоднішні навчання показують ту специфіку ліквідації надзвичайних подій у гірській місцевості. Це важкодоступність, відсутність проїздів, доїздів, проблеми із забезпеченням пожежним водопостачанням. Але наша гірська місцевість - населена, люди проживають, є великий потік туристів, надзвичайні ситуації стаються.

Такі навчання, - запевняють організатори, - планують продовжувати і надалі. Та розширити коло учасників і з інших областей.

Відео можна переглянути за посиланням.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!