ГПУ: призначення Аксьонова та створення "Беркуту" в Криму незаконне


Генеральна прокуратура України заявила про незаконність рішення про підпорядкування територіальних підрозділів правоохоронних органів місцевим органам влади Криму та Донецьку, а також створення місцевих правоохоронних органів.

Про це йдеться у заяві відомства.

У ГПУ нагадали, що відповідно до статті 2 Конституції Україна є унітарною державою. А територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканою.

"Разом з тим, останнім часом Верховною Радою Автономної Республіки Крим та окремими органами місцевого самоврядування України приймаються незаконні рішення, які створюють передумови для зміни державного та адміністративно-територіального устрою України", - зазначили у відомстві.

Зокрема, Рада Криму 27 лютого всупереч Конституції України та Криму, а також всупереч низці законів, за відсутності погодження з президентом України, ухвалила рішення про висловлення недовіри Раді міністрів Криму і припинила її діяльність, а також призначила Сергія Аксьонова на посаду голови Ради міністрів Криму, нагадали в ГПУ.

"У Криму, містах Донецьку та Севастополі ухвалили протиправні рішення про підпорядкування територіальних підрозділів правоохоронних органів України місцевим органам влади та самоврядування, створення місцевих правоохоронних органів", - заявили у відомстві.

"Для видимості законності таких дій приймаються рішення про проведення місцевих референдумів, незважаючи на відсутність для цього правових підстав", - додали в ГПУ.

"Також всупереч статті 137 Основного Закону України ухвалено рішення про призначення місцевого референдуму з питань державної самостійності Автономної Республіки Крим, що не належить до повноважень автономії", - підкреслили у відомстві.

"У Донецьку міською радою 1 березня 2014 року також ухвалено рішення щодо проведення референдуму про подальшу долю Донбасу", - нагадали в Генпрокуратурі.

"Також органи самоврядування зазначених регіонів ухвалювали рішення щодо легітимності діючої офіційної влади України та законів, які ухвалюються останнім часом Верховною Радою",  - зазначили в ГПУ.

"У зв’язку з цим Генпрокуратура України заявляє, що вказані рішення суперечать Конституції та Законам України, отже не створюють жодних правових наслідків", - заявили у відомстві.

"Застерігаємо, що представники органів місцевого самоврядування, причетні до подібних рішень, повинні усвідомлювати сувору відповідальність за прийняття подібних протиправних рішень", - підкреслили в Генпрокуратурі.

Українська правда