IT-підприємець Сергій Токарєв впевнений, що Україна зможе стати європейським AI-хабом


Засновник Roosh Сергій Токарєв про революцію штучного інтелекту та наслідки його впровадження в українські бізнеси

Голова групи компаній Roosh Сергій Токарєв поділився своїми думками щодо значення штучного інтелекту для України. Підприємець перерахував зміни, які відбуваються в ІТ, медицині та інших галузях шляхом впровадження інновацій, а також обговорив етичну сторону цього питання.

AI та ML як інструменти автоматизації

Штучний інтелект і машинне навчання — це технології, завдяки яким буде переосмислено усі винаходи людства, впевнений Сергій Токарєв. Сьогодні майже кожен стартап обов’язково використовує AI/ML для автоматизації робочих процесів, нехай навіть у самому простому вигляді. А якщо не використовує – він навряд зможе витримати конкуренцію.

Китай і США чудово розуміють перспективність цього напрямку, а тому й вважаються першими з точки зору використання AI. Китайці вже років десять активно фінансують подібні проекти на державному рівні, й щороку там відкривається десь біля тисячі високотехнологічних компаній.

Конкурувати із Штатами та Китаєм Україні скоріше за все не вдасться, але вона цілком може претендувати на топові позиції в Європі, вважає бізнесмен. Змагатися доведеться з Францією і Німеччиною, які дуже зацікавлені у розвитку штучного інтелекту. У цих країнах велику увагу приділено профільному навчанню. Наприклад, студентам вже у вишах прищеплюють практичні навички з запуску та розвитку стартапів під керівництвом професорів.

Як AI змінить програмування

Машинне навчання вже багато років використовується для розробок, тому можна сказати, що AI-революція у програмуванні почалася. Яскравим прикладом стала поява lowcode- та nocode-платформ — візуалізаторів, в яких можна використовувати уже готові блоки коду: перетягувати їх, зв’язувати та отримувати щось нове. Це прискорює та спрощує створення продукту та його функціоналу. Компанія Roosh Сергія Токарєва займалася інвестиціями у декілька таких стартапів, а зараз третина їхніх портфельних компаній пишуть lowcode- чи nocode-платформи під себе. Користь від цього величезна, оскільки можна зекономити на хостингу та обчислювальних потужностях. 

Звичайно, використання штучного інтелекту в IT-сфері принесе зміни на ринок праці. Попит на розробників зростатиме, оскільки навіть з переходом на нові технології необхідність у програмістах не зникне. Але спеціалістам доведеться перевчитися, щоб адаптуватися до нових реалій.

А ось така професія, як QA, помре через непотрібність, вважає Сергій Токарєв. AI замінить її автоматизованими механізмами. У венчурній студії Pawa, котра є частиною холдингу Roosh, уже почалася подібна робота та з’явилося декілька непоганих прототипів.

Що стосується дизайнерів, то їхня робота стане простішою. Вони зможуть згенерувати ідеї за допомогою нейромережі. Комп’ютер буде створювати 3D-моделі об’єктів за текстовими командами: пишеш у програмі, що хочеш намалювати, а машина малює. А уже після дизайнер зможе зайнятися творчістю і довести згенеровану модель до логічного завершення. Проте замінити людину у мистецтві повністю AI не здатен, тому що у нього немає такого дару, як креативність. Він може перейняти чийсь стиль у малюванні або музиці, але не зможе вигадати щось нове.

Цифрова медицина

На думку Сергія Токарєва, розвиток AI та ML спровокує зміни й в охороні здоров'я. Сьогодні ця галузь знаходиться під жорстким контролем, а інновації зустрічаються доволі неприязно. Проте здатність комп'ютера обробляти величезні обсяги даних уже приносить свої плоди та у перспективі це може стати проривом у медицині.

Завдяки АІ люди зможуть дізнаватися більше про стан свого здоров’я, а аналіз зібраних відомостей дозволить своєчасно локалізувати хвороби. Подібні проекти вже існують. Наприклад, фітнес-трекер від Whoop допомагає фіксувати людську активність протягом дня та збирати інформацію щодо роботи серця. Ще є цікавий застосунок Symptom Checker від ізраїльського стартапу K Health. В його базі даних знаходяться відцифровані результати аналізів однієї з місцевих клінік за останні 15 років, і на їхній основі програма може ставити діагнози з точністю до 96%.

Якщо говорити про розвиток Healthtech в Україні, то сьогодні нашу країну можна сміливо вважати передовою у ніші, вважає інвестор. Узяти хоча б систему eHealth: медичні дані громадян зберігаються і використовуються у цифровому вигляді, чим не можуть похвалитися навіть найрозвиненіші країни. Це вже хороша заявка на лідерство.

Етична сторона питання

Проникнення штучного інтелекту у різні галузі створює перед людством ряд етичних проблем, зізнається Сергій Токарєв. Одна з них відноситься до безпеки зібраних відомостей. Відбувся один жахливий випадок, який пов'язаний із застосунком Flo для жінок. Дівчинка вела календар і додала до нього інформацію щодо свого статевого життя. Про це дізнався батько, що призвело до побиття. Також були неприємні ситуації з сімейними генетичними тестами на основі АІ, результати яких продемонстрували дітям, що їхні батьки їм не рідні.

Також гостро стоїть питання щодо відповідальності за дії АІ. Наприклад, зараз набирає обороти виробництво машин на автопілоті. Але хто буде винним, якщо таке авто потрапить в аварію? У сучасній правовій системі є сторони, й суд вирішує хто винний, а хто ні. Зі штучним інтелектом виникають складнощі, оскільки незрозуміло, хто несе відповідальність за його помилки. 

У більшості випадків етичні проблеми, які пов’язані з використанням високих технологій, — це виклик для юридичної системи, підбиває підсумки інвестор. І з плином часу масштабна АІ-революція може призвести до великих змін саме у цій галузі.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!