Івано-Франківськ не розглядають як приймаюче місто Євробаскет-2015


Директор турніру Євробаскет-2015 Маркіян Лубківський в інтерв'ю ВВС Україна повідомив, що зараз найважливішим питанням у підготовці до турніру є будівництво арен.

Україна вперше прийматиме Чемпіонат Європи з баскетболу серед чоловіків у 2015 році.

Маркіян Лубківський відповів на запитання ВВС Україна про підготовку до проведення турніру письмово.

- Наскільки успішно просувається підготовка до Євробаскету? Чи вкладаються міста-претенденти у заплановані терміни?

- Сьогодні ще рано оцінювати прогрес того чи іншого міста, адже будівництво спортивних арен перебуває на ранньому етапі. Тим не менш, ми як організатори європейської першості з баскетболу сподіваємося на те, що всі проекти будуть реалізовані, згідно із задекларованими строками.

- Чи є шанси, що матчі Євробаскету відбудуться в Івано-Франківську? Чи місто вже остаточно втратило шанс приймати чемпіонат?

- На даний момент у нас немає жодної інформації про те, що є наміри з боку інвесторів будувати спортивну арену в Івано-Франківську. Тому ми не розглядаємо Івано-Франківськ як приймаюче місто Євробаскету 2015.

- Чи є ймовірність, що всі міста, які підписали угоди з МОК Євробаскет, прийматимуть чемпіонат? Чи з них доведеться обирати?

- Протоколи підписані з інвесторами, які мають намір побудувати спортивні арени у таких містах: Київ, Донецьк, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, Львів. Слід розуміти, що для проведення Євробаскету 2015 важлива не кількість міст, а кількість арен. Враховуючи, що участь у цьому турнірі братимуть 24 команди, мінімальна кількість арен, необхідних для проведення чемпіонату, складає п’ять.

- З якими основними проблемами стикається організаційний комітет під час підготовки? Де є найбільші інфраструктурні прогалини?

- На сьогодні першочерговим є питання будівництва арен, всі інші – похідні.

- Скільки державних грошей заплановано виділити на підготовку до Євробаскету? Яка частка приватних інвестицій?

- Чесно кажучи, мені не відомі цифри державних інвестицій, і для мене вони не становлять інтересу. Місцевий організаційний комітет не відповідає за будівництво об’єктів турніру чи покращення інфраструктури, ми займаємося операційним плануванням та проведенням чемпіонату.

- Як на Вашу думку, чи буде активно використовуватися інфраструктура, збудована до Євробаскету, після чемпіонату, враховуючи, що баскетбол не є найпопулярнішим видом спорту в Україні?

- Кожен з інвесторів вже зараз повинен думати про те, як буде функціонувати арена після Євробаскету. Зрозуміло, що ці арени мають бути мультифункціональними об’єктами, які зможуть слугувати не лише для проведення змагань із різних видів спорту, а й для організації інших культурно-масових заходів.