Івано-Франківські правоохоронці розкрили крадіжку золотих виробів на суму 30 тис грн


Івано-Франківські правоохоронці розкрили крадіжку золотих виробів на суму 30 тис грн

Один 13-річний та двоє 14-річний хлопців приходили в гості до свого однокласника, мати якого в цей час перебувала на роботі. Маленький господар вихваляючись, показав друзям усі заощадження сім'ї: іноземну валюту та золоті прикраси матері.

Одного з хлопчаків осяйнула думка витратити чужі гроші на свої дитячі розваги. В скарбничці знаходилось 1500 доларів США дрібними купюрами. Двоє відволікали господаря-однолітка, а третій забирав гроші.

По вчиненню першої крадіжки, злодюжки залишились непоміченими та без жодного покарання. Тож, через певний час спробу повторили вдруге, втретє, до моменту, коли гроші в схованці закінчились. Проте, крадії не розгубились та взялись за ювелірні вироби, що знаходились в помешканні.

Однак, не маючи документів повнолітньої особи, реалізувати золото дітлахи не могли. Цю маленьку проблему, дітям допоміг вирішити рідний дядько одного з малолітніх крадіїв, який і здавав викрадене до одного з ломбардів міста. Та за послугу зажадав винагороди, більшу суму забирав собі, а залишені гроші чесно ділив на трьох відчайдух.

Наразі працівниками міськвідділу міліції порушено кримінальне провадження, передбаченого частиною третьою статті 185 КК України (крадіжка), однак для всіх учасників злочинного посягання покарання буде різним. Двоє 13-річних хлопців обмежаться проведеними бесідами профілактичного характеру, оскільки вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність.

Для найстаршого воно може закінчитись серйознішим покаранням, оскільки по досягненні 14 років, він є кримінально відповідальним. Дорослий чоловік, що став спільником дітлахів перебуває на обліку в психіатричній лікарні. Тож, остаточне рішення щодо звершеного трьома неповнолітніми та їхнього дорослого покровителя вирішить Івано-Франківський міський суд.