Іванофранківці відпочивають за 600 доларів


Як економлять іванофранківці, плануючи закордонний відпочинок, чому в нас не популярна Грузія і хто обирає автобусні тури до Європи.

Незважаючи на тотальну всеукраїнську політику затягування пасків, курсові коливання і підвищення цін, франківчани не відмовляють собі у закордонних мандрівках. Місцевим туристичним агенціям зовсім не бракує охочих відпочити у різних країнах світу, передає кореспондент «Бліц-Інфо».

Звісно, невеличкі фірми все ж відчули загальнонаціональну економію – їхня клієнтура зменшилася вдвічі. А ось менеджери великих франківських турагенцій переконують, що зниження попиту не перевищує 20%.

Хоча тепер мандрівники, орієнтуючись на якість і вартість, надають перевагу останній. Економлять на чому можуть: п’ятизіркові готелі змінюють на чотиризіркові; погоджуються на довшу відстань до моря; вибирають меншу кількість ночей; пріоритетними часто стають «доларові» країни (Туреччина, Єгипет, Туніс, ОАЕ та Ізраїль, хоча останні дві надто спекотні влітку) і безвізові країни: Туреччина, Єгипет, Чорногорія та Кіпр; замість авіаперельоту планують переїзд на автобусі чи власному автотранспорті (Греція, Чорногорія, Болгарія). В середньому ж найбільш прийнятна ціна туру для багатьох іванофранківців коливається від 450 до 600 доларів на особу.

Також менеджер однієї з місцевих турфірм зазначає, що поняття «гяряча путівка» вже давно не існує. Такі знижки можуть діяти хіба що на авіарейси, проте не на проживання в готелях. Справа в тому, що досі великі туроператори заздалегідь бронювали чимало місць, відповідно потім «усе, що залишилося» продавали як «гарячу» пропозицію. Натомість тепер  туристичні гіганти досконало вивчили ринок і навчилися більш точно передбачати сезонний попит.

Одним із варіантів придбати тур дешевше є раннє бронювання. Замовивши відпочинок за 4-6 місяців наперед, можна зекономити 35-50%. Цієї зими з очевидних причин жодних бронювань не було.

Наразі найбільш популярними серед франківців є болгарський і турецький напрямки. Як кажуть менеджери турфірм, стартують з бюджетної Болгарії, а коли конвертують усі витрати в євро, то багато хто починає переглядати відпочинок у Туреччині. Хоча вона вважається більш вартісною, проте лише за трохи більшу плату тут пропонують харчування «все включено», покращену інфраструктуру готелю тощо.

З іншого боку, в Болгарії відпочивальникам подобається співвідношення «ціна-якість» та чудові пляжі. Окрім цього чимало франківців, вирушаючи до Болгарії, до турагенцій звертаються лише по візу чи транспортування, а все решта організовують самотужки.

Загалом, у червні, який вважається дешевим сезоном, путівки до Туреччини обійдуться від 1000 доларів на двох. Тоді, як ціна відпочинку для двох осіб на болгарському курорті коливається від 400 євро.

Іншими актуальними, однак дорожчими, для містян країнами є ОАЕ, Хорватія та Іспанія. Особливого розмаху набула Чорногорія. У червні тут відпочинок обійдеться від 800 євро на двох з авіаперельотом і сніданками.

Варто згадати і про чарівну Грузію, яка не є  популярною в Івано-Франківську. Перш за все через вартість авіаперельоту і недостатню рекламу тамтешніх курортів. Грузинський туристичний ринок лише стартує, сервіс якраз розвивається. Тому такий відпочинок потрібно замовляти під конкретний запит. Хоча, як переконує менеджер однієї з турагенцій, уже незабаром рівень грузинських курортів за популярністю наздожене болгарські. Адже краса грузинських пейзажів, особливо гірських, дійсно вражає. 

Цікаво, що чимало містян уже тепер забронювали на літо автобусні тури в країни Європи. До речі, найбільше такий вид відпочинку в Івано-Франківську полюбляють люди зрілого віку.