Калушанка Анастасія Фікерт - одна із чотирьох прикарпаців, що отримують довічну державну премію


Калушанка Анастасія Сільвестрівна Фікерт (Мойсей) одна з чотирьох прикарпатців, хто з 2014 року отримує довічну державну іменну стипендію.

Таких людей в Україн лише 31. Сама нагорода запроваджена з 2001 року громадянам України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність.

Анастасія Фікерт у 14 років, ще студенткою, була заарештована за антирадянську діяльність (вірші, листи, зв’язки з бандерівцями). До 1956 року перебувала у Станиславівській тюрмі, сталінських таборах Далекого Сходу.

Повернувшись в Україну, навчалася у педагогічному інституті. Подальше своє життя присвятила дітям, працюючи вчителькою математики. Не одну сотню виховала патріотів своєї України.🇺🇦 Адже в учнів вкладала всю свою любов. А ще багато писала про історію рідного краю, була активною громадською діячкою.

Свої праці друкувала в газетах «Дзвони Підгір’я», «Українська думка» (Англія), «Криця», альманахах «Зона», «Нова зоря». Через слово пропагувала волю та свободу України. Членкиня Братства УПА, КУНу, «Меморіалу», Спілки політв’язнів та репресованих.

Її збірка «Короновані сльозою», яка вийшла у 2012 році, знаходить продовження в реальному часі. Адже описана визвольна боротьба у минулому столітті літераторкою, сьогодні перекликається з мужнім відстоюванням українців своєї волі, свободи та незалежності!

"Учні ліцею №6, в якому працювала Анастасія Фікерт, часто перечитують мудрі рядки поетеси, надихаючись ними. Дякуємо, Анастасіє Сільвестрівно, за приклад стійкості та незламності! І прийміть у свій 85-річний ювілей, який нещодавно відзначили, побажання многих літ життя!", - написав на сторінці у мережі голова Калуської громади Андрій Найда. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!