Голова ОДА розповів, чому на Прикарпатті не об’єднали туберкульозні диспансери


У ефірі програми «Відкритим текстом» на телеканалі «Галичина» в.о. голови Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів розповів про першочергові завдання на посаді, впровадження реформ, стратегію області й візію Прикарпаття.

Окрім того, Федорів розповів, чи готова область до другої хвилі медичної реформи й які заклади охорони здоров'я очікує закриття, пише Бліц-Інфо.

За його словами, наразі область виглядає добре підготовленою до впровадження другого етапу медичної реформи, яка стартує з 1 квітня. Опорні лікарні  укладають відповідні контракти з Національною Службою Здоров’я України.

«У сфері медицини є багато закладів, які ми не кожного дня бачимо. Це – туберкульозні диспансери. Їх на Прикарпатті є сім, один з них – обласний. В інших областях проводились дії, аби наприклад з семи закладів зробити один. У нас це бачення також є, але ми цього не зробили. Чому? Обласна рада чітко прийняла рішення по всіх своїх закладах, де вона є засновником. Однак шість диспансерів перебувають у власності інших органів місцевого самоврядування – районних чи міських рад. Через зволікання ці заклади не були перетворені у КНП і не приєднані до обласного закладу», - зазначає в.о. голови ОДА.

Федорів наголошує, що зараз об’єднувати диспансери в один - небезпечно для обласного закладу. Адже оприлюднені НСЗУ тарифи показують, що заклад й так повинен пройти оптимізацію. Натомість обласна клінічна лікарня. обласний перинатальний центр, обласна дитяча клінічна лікарня, обласний інфекційна лікарня, кардіоцентр та онкоцентр повністю готові до повноцінного обслуговування пацієнтів на новому рівні.

«У нас є 14 районних лікарень, деякі з них визначені опорними. Однак жодна з них скорочена не буде. Водночас ризикованими залишаються декілька дитячих санаторіїв, серед них – «Сніжинка», «Смерічка» та «Ясень»», - зауважує Віталій Федорів.

Більше дивіться у інтерв'ю ОТБ Галичина

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!


Теги: