Хороші новини – коли нині померло менше, аніж вчора. Карантин в Іспанії очима франківчанки


В Україні та світі намагаються спинити пандемію коронавірусом все новими і новими обмеженнями.

З 6 квітня українцям заборонили відвідувати парки, відпочинкові зони та дитмайданчики. Не можна ходити без маски та й взагалі виходити з дому без нагальної потреби. За порушення обіцяють штрафи від 17 до 34 тисяч гривень. Такі заходи розділили українців – одні вважають їх слушними, інші ж навпаки – занадто радикальними та незаконними.

Кореспондентка Бліц-Інфо поцікавилася у вихідців з Прикарпаття, які обмеження діють у інших країнах та як реагують на це люди.

Франківчанка Мар’яна Пилипів вже 12 років живе в Мадриді (Іспанія). Працює в сфері ІТ.

«Я сиджу вдома з 12 березня, попередньо карантин планували до 11 квітня, але вже продовжили як мінімум до 26. Поки ще працюю онлайн, хоч наша компанія дуже велика і багатьох вже відправили на біржу праці. Чоловік працює у закладі громадського харчування, який працює на доставку, тож ще ходить на роботу. Наш район один із найкризовіших у Мадриді, бо тут дуже багато стареньких. Ситуація у Іспанії в рази гірша, аніж зараз в Україні. Хворих дуже багато, щодня помирають сотні. Лікарі змушені обирати, хто має більші шанси вижити і тому надавати допомогу. Під лікарні облаштовують різні заклади, бо місць катастрофічно бракує. До прикладу, у виставкому залі Мадриду розбили лікарню на 1500 місць, а великий каток перетворили на морг, бо похоронні бюро та крематорії не справляються», - розповідає іванофранківка.

Лікарня у спортзалі 

За її словами, обмеження в Іспанії фактично такі самі як зараз ввели в Україні – закликають не виходити з дому лише у крайніх випадках - за продуктами чи в аптеку. Все, що можливо перевели на віддалену роботу, решту – закрили. Не можна гуляти в парку, займатися спортом. За порушення – штраф від 100 Євро і до кількох тисяч. Втім, дозволено вигулювати собак.

«Виключення на прогулянки зробили лише для сімей, де є діти-аутисти, у яких постійне перебування у чотирьох стінах може призвести до погіршення здоров’я. У таких випадках людина має пов’язати на руку щось синє. Бо іспанці дуже свідомі і коли бачать порушників карантину, то викликають поліцію. От сьогодні чоловіка оштрафували на три тисячі Євро, бо поїхав у село до тітки відвести їжу. Загалом, виїжджати за місто заборонено – немає значення, куди ти їдеш. У нас, на відміну від України, працює громадський транспорт, хоч і більшим інтервалом, ніж зазвичай. У магазинах закликають дотримуватися дистанції, є безкоштовні рукавички та антисептик. Носити маски у нас не вимагають, бо з цим у Іспанії, як і всюди, великий дефіцит. Їх бракує навіть для медиків, фактично ніде нема в аптеках, або дуже дорогі. До прикладу, на початку карантину маску-респіратор в аптеці можна було купити 16 Євро (близько 475 гривень, - ред.), але зараз навіть за таку ціну нема», - зазначає Мар’яна.

Загалом, вважає дівчина, зараз іспанці усвідомили проблему та намагаються максимально дотримуватися карантину.

«Тут теж спочатку багато людей не сприймало коронавірус серйозно. Іспанці взагалі дуже комунікабельні, тактильні, можна сказати. Вітаються, поцілувавшись, обнімаються. Багато спілкуються з друзями, рідними. Тому дотримуватися ізоляції не хотіли. Але зараз, коли фактично кожен має знайомих, які важкохворі, або померли - все сприймається інакше. В моєму районі є резиденція для перестарілих, де померло вже 50 чоловік. Але помирають не тільки люди старшого віку, а різного. Так само й хворіють. Тут у лікарнях вже не вистачає банальних масок, лікарні фактично займаються лише хворими на коронавірус. Бракує апаратів штучної вентиляції легень. Бракує тестів та рук, аби робити ті тести. Але от цього тижня почали довозити медичний матеріал і це добра новина, бо медикам дуже сильно бракує медзахисту. Сьогодні кількість мертвих менш як 900 (4 квітня -, ред) і це теж хороша новина, хоч звучить страшно. Бо це менше, аніж у попередні дні й може означати, що пандемія піде на спад», - каже франківка.

Фактично всі пацієнти потребують кисню

Тож дівчина закликає не легковажити та дотримуватися карантину, аби пандемія не набрала в Україні таких обертів, як в Іспанії. А ще підтримувати медиків, яким зараз дуже складно.

«Зараз лікарі працюють без зупинки, навіть не маючи належних засобів захисту. Іспанці це розуміють та намагаються всіляко підтримати. Кожного вечора о 20:00 виходять на балкони та плескають. Поліцейські сигналять. Попри ситуацію, люди стараються не падати духом, інколи грають в гри слів з вікон, або включають музику. Навіть такий собі гімн Опору придумали. Хоч звичайно, ця ситуація дуже важка не тільки для хворих та медиків, а й для всіх. Бачу у соцмережах, що багато знайомих нарікає, що в Україні не показують реальну картину. І я от вже не знаю, що гірше – знати скільки вже хворих та померлих, чи не знати. Проте, ми маємо зробити все від себе залежне, аби не погіршувати ситуацію», - впевнена Мар'яна Пилипів.

До теми: Прикарпатці знайшли українські маски в Іспанії

Світлини: El Pass

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.

Завжди цікаві новини!