Художник з Івано-Франківська став лауреатом Міжнародної мистецької премії імені Сергія Васильківського


Названі лауреати Міжнародної мистецької премії імені Сергія Васильківського за 2022 рік

Про це пише Літературна газета.

Отже, за рішенням авторитетного міжнародного журі, лауреатами почесної нагороди – Міжнародної мистецької премії імені Сергія Васильківського – нині стали:

Член Національної спілки художників України, філософ, педагог та поет, доктор мистецтвознавства, почесний професор, академік Міжнародної академії фундаментальних основ буття Едвард Міляр (м. Київ) – за видатну творчу діяльність;

Художник-живописець Ігор Роп’яник (м. Івано-Франківськ) – за вагомий мистецький доробок, з нагоди 65-річчя з дня народження та 45-ліття творчої діяльності;

Художник Юрій Бандера (м. Стрий Львівської області) – за творче примноження краси рідного краю та збагачення духовного світу;

Закордонні художники, письменники, журналісти, громадські діячі, які популяризують мистецтво: Stephanie Rachel Adams (Великобританія), George A. Sgouros (США), Princess Lovelyn Eyo (Нігерія), Olga Andonovic (Хорватія), Wendy Coates (Англія), Nicolas Hamm (Франція), Cristian C. Serna Villada (Колумбія) – за власний чудовий творчий доробок та визначну міжнародну діяльність.

Міжнародну мистецьку премію імені видатного українського художника Сергія Васильківського (1854-1917) заснували міжнародна громадська організація «Чумацький віз» із Волині та об’єднання українських літераторів «Криниця» із Придесення – з метою гідного вшанування Сергія Васильківського, активної популяризації в Україні і за кордоном талановитих сучасних художників, наукових досліджень мистецтвознавців та публікацій письменників і журналістів, присвячених мистецтву.

Сергій Іванович Васильківський – український живописець, пейзажист, баталіст. Його дід-чумак, який походив із козацького роду, привив молодому Сергієві інтерес до української старовини, а мати – любов до народних пісень. Навчався в Академії мистецтв. За картини, в яких передав чарівність української природи, одержав золоту медаль і можливість вдосконалюватися за кордоном. Він жив у Франції, багато працював та виставляв свої твори в Паризькому салоні. Подорожував Англією, Іспанією, Італією, Німеччиною, Південною Африкою. Ці мандри зміцнили намір художника спрямувати свій талант на розвиток українського мистецтва.

С. Васильківський – автор таких відомих картин, як «Козача левада», «Козачий пікет», «Сторожа Запорозьких Вольностей», «Козача гора», «Козак в степу. Тривожні ознаки». Його називають «поетом українського малярства» за чарівну ліричність пейзажних та історичних творів. Він – автор відомого портрета Тараса Шевченка. Художник залишив після себе гідний набуток – близько трьох тисяч робіт.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!