Кіберспорт в Україні - запитання та відповіді


Турніри з кіберспорту за своїм масштабом не поступаються Олімпійським іграм і збирають стадіони глядачів. Змагання транслюються в прямому ефірі профільних каналів, висвітлюються журналістами в друкованих та електронних ЗМІ. Призовий фонд може сягати мільйонів доларів.

Розберемось, як сформувався кіберспорт в Україні і які у нього перспективи.

Які ігри називають "кіберспортивними"?

У змаганнях з кіберспорту беруть участь ті комп'ютерні ігри, які свого часу стали культовими. Серед найпопулярніших варто виділити: шутери від першої особи (CS:GO, Rainbow Six, Valorant), стратегії реального часу (Dota 2, League of Legend), спортивні симулятори (FIFA, Rocket League). При цьому серед них немає тих, які містять в собі елемент випадковості.

Невже змагання з комп'ютерних ігор – це спорт?

Так. Змагання з комп'ютерних ігор мають всі формальні ознаки "традиційного" спорту. Тут є команди, які регулярно тренуються і дотримуються спеціального режиму, турніри, величезна армія вболівальників, визначені правила, трансляції, спонсори й інвестори.

У багатьох країнах кіберспорт визнали офіційним видом спорту: США, Корея, Китай, Японія, Франція, Німеччина, Швеція та інші. А в Китаї та Швеції уроки кіберспорту додали до шкільної та університетської програм. У Південній Кореї кіберспорт – окрема багатомільйонна індустрія (хоча там є навіть реабілітаційні центри для тих, кого охопила ігроманія – залежність від комп'ютерних ігор).

Кіберспорт в Україні – це теж офіційний вид спорту?

Ні. У 2016 році були спроби надати такий статус кіберспортивним змаганням. Тоді громадська організація "Всеукраїнська Федерація Комп'ютерних Технологій та Спорту" направила петицію президенту під назвою: "Визнання "Комп'ютерного Спорту "(кіберспорту) неолімпійським видом спорту і внесення його до реєстру національних видів спорту". Однак не набрала необхідних голосів для її розгляду, тому її відхилили.

Коли саме в Україні виник кіберспорт?

Перші змагання з комп'ютерних ігор почали проводитися ще в кінці 90-х – на початку "нульових". Найчастіше в межах країні це були невеликі турніри, з символічними призовими. Їх організовували ентузіасти в комп'ютерних клубах, де гравці змагалися між собою.

На міжнародні турніри, навіть найздібніші команди чи гравців їздили рідко, тому що не було коштів на формування команди, перельоти і постійні тренування. Така ситуація тривала до середини «нульових», доки не почали з'являтися перші професійні команди. Серед піонерів кіберспортивної сцени варто згадати колективи A-Gaming (CS 1.2, CS:GO) і pro100.

Як надалі розвивався український кіберспорт?

По-справжньому Україна засвітилася на світовій кіберарені після створення організації Natus Vincere ("Народжені перемагати") у 2009 році. NaVi представлена ​​професійними колективами в найпопулярніших дисциплінах: CS:GO, Dota 2, Rainbow Six.

У 2011 команда NaVi перемогла в першому чемпіонаті світу з Dota 2 – The international 2011 і виграла $ 1 млн. У 2012 і 2013 роках українські геймери посіли друге місце в тому ж турнірі, а в 2014 році всі команди з Європи, в тому числі й українці, поступилися китайським колективам.

Не меншу популярність завоював колектив NaVi з дисципліни CS:GO. Команда довгі роки входить у десятку кращих в авторитетному рейтингу HLTV, періодично займаючи першу сходинку.

Які кіберспортивні турніри проводять в Україні?

Україна не може похвалитись проведенням великої кількості масштабних івентів, проте, періодично радує любителів кіберспорту. Це відбувається завдяки роботі відомих турнірних операторів і студій аналітики. Серед них можна виділити:

  • Starladder (турнірна платформа);
  • WePlay! (організатор турнірів);
  • Maincast (студія аналітики).

Найбільший турнір, який пройшов в Україні, відбувся 2017 року. Це був турнір The Kiev Major 2017. Досить часто в Україні проводяться турніри Мінор-рівня (відбори на Мажор-турніри).

Де проходять турніри з кіберспорту?

Змагання проводять у спеціальних місцях і приміщеннях, де глядачі на великих екранах можуть спостерігати за баталіями спортсменів. У Києві розташований передовий комп'ютерний центр в Європі – "Київ Кіберспорт Арена". Тут проводяться змагання з кіберспорту різної складності та значущості. Також змагання проводяться у приміщенні Палацу Спорту.

Скільки заробляють кіберспортсмени?

Гравець залежно від рівня, може отримувати від декількох тисяч до кількох десятків тисяч доларів. Як підтвердив в інтерв'ю AIN.UA керівник Na'Vi Євген Золотарьов, на ринку є гравці, оклад яких може перевищувати $20 000 щомісяця, а трансферна вартість топового гравця може досягати півмільйона доларів

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!