Коли прикарпатці зможуть отримати біометричний паспорт?


Уряд України виділяє 150 мільйонів гривень на придбання понад 600 терміналів для видачі біометричних паспортів, яка повинна розпочатись з січня 2015 року. Таку заяву зробив 5 листопада прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду.

Оскільки такі документи є найбільш захищеними від підробок та виключають можливість користування ними будь-ким іншим, окрім власника, то це суттєво підвищить захищеність українського суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму. Адже, для захисту інформації на електронному носії використовуються новітні технології, що унеможливлює підробку документів. Тож, у випадку крадіжки чи втрати паспорту, ним не зможуть скористатись.

Видавати біометричні паспорти міграційна служба для виїзду за кордон розпочне з 1 січня 2015 року. Проте, для того, щоб розпочати оформлення та видачу таких документів потрібно створити відповідну інфраструктуру. А ще, забезпечити технічні умови для фотографування громадян, зчитування відбитків пальців для відомчої інформаційної системи у всіх підрозділах ДМС України, які видаватимуть паспорти.

Як повідомив кореспонденту «Бліц-Інфо» головний спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ УДМС України в Івано-Франківській області Василь Гультайчук, запровадження біометричних паспортів має багато переваг. Та поки що це просто документ з електронним носієм інформації.

«Звичайно це полегшить нашим громадянам виїзд в країни Шенгенської зони. Проте питання щодо безвізового режиму є політичним, і вирішуватиметься воно в площині Уряду. А питання запровадження біометричних документів – технічне. Для цього в Івано-Франківськ вже завезли комплекс, робоче місце на якому будуть оформлятися ці біометричні документи», - повідомив Василь Гультайчук.

Тож за словами пана Гультайчука, з 1 січня у всіх областях України мають оформлятись біометричні паспорти. Тож невдовзі в Івано-Франківську стоятиме термінал, який виготовлятиме паспорти з електронним чіпом.

Законодавством передбачено, що на паспортах нового зразка має бути відбиток пальця. Проте біометричні паспорти міститимуть ту ж інформацію, що й звичайні закордонні. Термін їх дії також становитиме 10 років.

Біометричний паспорт матиме і паперові сторінки, їх буде досить багато - 32. Це пояснюється не введеним безвізовим режимом. Тобто потрібно місце де ставитимуть штампи про перетин кордону. На кожній сторінці будуть зображені історичні пам’ятки. Форзац документу матиме полосу з біометричними даними, яка міститиме ту саму інформацію, що надрукована на папері. Додаткової інформації там наразі не буде.

Переглянути зразок бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм прикарпатці можуть в прийнятій Урядом постанові від 7 травня 2014 року №152 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм, його тимчасового затримання та вилучення».

Натомість, щасливим власникам закордонних паспортів не обов’язково буде їх змінювати на нові – біометричні. Адже відповідно до чинного законодавства, навіть після впровадження документів нового зразка, старі, не біометричні залишаться чинними до зазначеної в них кінцевої дати дії. Громадяни зможуть вільно перетинати з ними кордон та отримувати візи. Проте, всі бажаючі матимуть змогу обміняти такі паспорти на паспорт нового зразка, звернувшись до підрозділу ДМС України.

Для тих, хто  планує до кінця року подавати заяву про видачу паспорта, у Державній міграцій службі кажуть, що при оформленні біометричних паспортів буде дещо змінено процедуру подачі заяви. Відповідно й біометричні документи будуть видаватися тільки у разі подання заяви вже за новою процедурою.