Куди поїхати на гриби у Карпати: найкращі місця осіннього сезону 2020


Карпатські гори вважаються одними з найбільш грибних регіонів в країні. Поїздка по гриби в Карпати – відмінний спосіб провести час на свіжому повітрі, в гущі дрімучого лісу.

Перша грибна хвиля в Карпатах триває до двох тижнів з кінця травня до початку червня, але справжній час пік настає восени, коли після дощів ліси рясніють різноманітними грибами: крім білих, лисичок і підберезників, з'являються підосичники, маслюки, оленячі ріжки, опеньки, пише Бліц-Інфо з посиланням на Travel24.

Кривопільський перевал

Ідеальне місце для старту. Перевага в тому, що тут можна знайти гриби недалеко від дороги. І добиратися нескладно – сюди веде автошлях Р24 Ворохта — Верховина. Якщо бачите, що на узбіччі дороги стоять машини, значить саме там і потрібно зупинятися і йти у глибину лісу – ймовірність назбирати білих грибів тут завжди висока. 

Бангофа

Починати варто з Верховини до Шибеного і далі 10 кілометрів пішки. Розташована у Верховинському районі, майже на межі з Румунією, біля гори Піп Іван. У цьому місці зустрічаються переважно білі гриби. Особливість в тому, що саме тут найбільше грибовищ, трапляються не поодинокі білі гриби, а цілі поляни.

Царівка

Її ще називають "Полонина Грибна". Доїхати сюди найзручніше з Івано-Франківська до Верховини, з Верховини – до Дземброні, а далі – в гори. Тут порівняно нескладний маршрут і ліс, де не треба продиратися по хащах. Найчастіше зустрічаються білі гриби та лисички. Також знаходили тут унікальний червонокнижний гриб гордуман або як його назвали місцеві жителі карпатський трюфель. 

Чарівні Бескиди

Досвідчені грибники радять вирушати до гірських хребтів Бескид (масив між ріками Стрий, Опір і Мизунка на межі Львівської та Івано-Франківської областей). Тут знаходиться заповідник "Сколівські Бескиди", де серед букових і хвойних лісів зростає 57 видів грибів, і серед них удосталь короля грибів – білого. Хороші місця для грибного полювання – околиці сіл Орів, Орявчик, Тухля, Гребенне.

Полонина Дуконя

Розташована поблизу Шибеного. Серед лісників вона відома, як Чахани. Як і Бангофа, це місце на висоті понад 1000 метрів, тому сюди варто їхати грибникам зі стажем. Крім білих грибів тут можна "вполювати" і гордумана. Також можна натрапити на червоних мухоморів. Багато туристів знаходять тут королівський білий гриб.

Закарпаття

Грибні місця є в околицях озера Синевир, села Лумшори, яке прославилося останнім часом "карпатським джакузі" – купанням у чанах із сірководневою водою. Гарні для тихого полювання села Драгово, Вишка, Колочава. Закарпатські грибники радять забиратися в глухі села: у Свалявському районі це Родникова Гута (багато підберезників) та Солочин; у Мукачівському районі – Микулинці, Ільківці, Щасливе, Крите. У Закарпатських лісах водиться навіть трюфель.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!