Квітуча Україна: 10 подій, на яких варто побувати


У нашій країні є чимало дивовижних куточків, про які мало хто знає – і навесні вони перетворюються у прекрасні місця для відпочинку.

До вашої уваги куточки України, які особливо красиві саме навесні.

Цвітіння тюльпанів, Кіровоградський дендропарк

Наприкінці квітня-початку травня в Кіровоградському дендропарку розквітає понад 500 тисяч тюльпанів, які перетворюють його на дивовижне видовище, яке можна порівняти з найкращими парками Нідерландів. На території буде чим зайняти дітей, є де поїсти.

Цвітіння сакур, Ужгород

За словами самих ужгородців, обласний центр Закарпаття найпрекрасніший саме наприкінці квітня – коли починається період цвітіння сакур, і все місто вкривається рожевими квітками. Закарпаття – одне з небагатьох місць в Україні, де можуть рости сакури, причиною цього є м’який клімат. Найбільше сакур – на набережній Ужгорода та в старому центрі, забудованому під час чеського періоду.

До цвітіння сакур в місті проходитиме традиційний «Сакура-фест 2015»: ярмарок «Сонячний напій», запуск небесних ліхтариків, творчі конкурси, літературні заходи і багато іншого.

Долина Нарцисів, Закарпаття

На початку травня на Закарпатті спостерігається ще одне захопливе природне явище – цвітіння нарцисів у однойменній долині поблизу міста Хуст. Це частина Карпатського біосферного заповідника. Вона знаходиться на околиці містечка Хуст в урочищі Кіреші. Долина унікальна тим, що це – природний масив нарцисів, один з найбільших у світі – квіти ніхто не висаджував спеціально, вони ростуть тут природним чином.

День Львова

2 травня Львів святкуватиме свій День міста. І це чудова можливість провести травневі вихідні у цьому прекрасному місті. 1-2 травня на центральній площі Ринок проходитиме День Батяра – свято людей, які люблять веселі вчинки. Не забудьте заздалегідь забронювати житло, адже на цей період буде гаряче.

Цвітіння Бузкового Гаю у Диканьці

Оспіване Гоголем, селище Диканька на Полтавщині славиться не тільки народними традиціями, але і природними чудесами – Бузковим гаєм і Кочубеївськими дубами, одному з яких 800 років. Їхати сюди краще в середині травня, щоб вдосталь насолодитися пишним цвітінням і ароматом бузку, що росте на площі майже в 3 гектари.

Рафтинг на Черемоші

Відпочинок у мальовничих Карпатах можна вдало доповнити екстримом. Відправляйтеся у рафтинг-тур на річку Черемош. Найкращий час для сповнених адреналіну прогулянок по гірських порогах – це травень. Свої послуги (човни, катамарани) пропонують рафтинг-клуби. Також організовують сходження на вершини гір. Можна вибрати тур або приїхати самому, попередньо домовившись про нічліг.

Цвітіння трав у Асканії-Новій

Найстаріший в Україні Біосферний заповідник «Асканія-Нова», найбільший у європейському степу. З другої декади травня і по середину червня Асканійський степ особливо чарівний. Цвіте трава ковила, покриваючи все сріблястим серпанком, який біжить хвилями при найменшому подиху вітру. А у дендропарку можна насолодитися цвітінням катальпи, бузкової алеї. І, звичайно ж, відвідати унікальний зоопарк, де для тварин створені такі ж умови, як на волі. Екскурсійний сезон починається 1 квітня.

У Дунайський біосферний заповідник приходить весна

В Одеській області, поблизу містечка Вилкове, є воістину райське містечко – Дунайський біосферний заповідник. Він знаходиться у дельті Дунаю, де річка впадає в Чорне море. Це так званий Нульовий кілометр, популярне місце екскурсій. Тут безліч заток з прекрасними заплавними лісами. Ви побачите поля лотосів, гордовитих пеліканів, рідкісні види тварин і риб.

У квітні на нерест у річку з Чорного моря заходить оселедець. Рибалки чекають його цілий рік. Адже дунайський оселедець – відомий делікатес. Він жирніший, ніж той, що зазвичай продається на прилавках, але при цьому делікатніший і має ніжніший смак. А крім того, весна – прекрасна пора і для тихого полювання на ягоди.

Сходять першоцвіти в Ічнянському національному парку

На Чернігівщині є хороше місце для піших прогулянок – Ічнянський національний парк. Він знаходиться між містами Прилуки та Ічня. Балки, річкові долини і ліс – все для тихого відпочинку. По карті парк можна обійти за день. Або взяти напрокат велосипед. Ранньої весни порадують око цілі поля пролісків та підсніжників.

Вкривається зеленню Камінне село на Житомирщині

Ще одне унікальне місце на Житомирщині – Геологічний заказник «Камінне село». Брили, порослі мохом, довільно розкидані серед лісу. Якщо відвідувати цю місцевість навесні, мимоволі починаєш думати, що ось-ось ці застиглі велетні почнуть пробуджуватися. Існує легенда, що Бог покарав скупих людей, перетворивши їх на камені. Камінне село вважається одним з найбільш містичних місць в Україні.

Всвіті