Лікарка-акушерка, через дії якої загинуло немовля, відбулась умовним терміном


Рожнятівський районний суд виніс вирок акушерці Перегінської лікарні, яка неналежно виконала свої професійні обов`язки, що призвело до смерті новонародженої дитини.

Обвинувачена займала посаду виконувача обов`язків завідувача акушер-гінекологічним відділенням Перегінської номерної районної лікарні, пише газета Галичина.

5-6 жовтня 2017 року, обвинувачена під час ведення пологів не дотримала вимоги клінічного протоколу «Дистрес плода при вагітності та під час пологів», щодо контролю за станом плода і своєчасної діагностики гіпоксії та клінічного протоколу з акушерської та гінекологічної допомоги «Кесарів розтин», неналежно виконала свої професійні обов`язки через недбале до них ставлення.

«Внаслідок невірно обраної тактики пологів лікарем-акушер гінекологом новонародженої дитини (дівчинки) було спричинено внутрішньо-черепну пологову травму (крововиливи під окістя обох тім`яних кісток та луски потиличної кістки, розповсюджені крововиливи під м`яку мозкову оболонку) та глибоку аспірацію меконіальних навколоплідних вод і крові (лануго, меконій у просвітах респіраторних відділів легень, еритроцити у просвіті головних бронхів та біфуркацій трахей), які в подальшому зумовили її (дитини) нежиттєздатність після народження. Між невірно обраною тактикою лікаря та подальшими несприятливими наслідками вбачається прямий причинний зв`язок», - йдеться у вироку суду.

В судовому засіданні обвинувачена свою вину в інкримінованому їй кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 2 ст. 140 КК України визнала частково. Вона повідомила, що у родильному залі під час пологів крім неї, також були присутні черговий лікар акушер-геніколог, акушер, лікар-неонатолог та медсестра. Під час пологів велася партограма, було відкриття шийки матки, здійснювався запис кардіотокограми. Однак в другому періоді пологів, коли показалася голівка дитини, датчик кардіотокограми не спрацював, тому вона перевірила серцебиття дитини трубкою, однак нічого не почувши попросила прослухати серцебиття іншого лікаря акушер-геніколога, яка також нічого не почула. Оскільки застосовувати кесарів розтин було вже пізно, тому вона зробила епізіотомію, після чого на другому - третьому поштовхах у породілі вийшла дитина, однак вже без серцебиття. Вона не знала, коли загинула дитина, тому відразу ж приступила до реанімаційних заходів, які виявилися неефективними. Після пологів вона не повідомила потерпілій та її родичам про те, що дитина померла, оскільки на той час не знала причину її смерті.

Обвинувачена визнала, що під час ведення пологів не діагностувала дистрес плода, однак приклала всіх зусиль для того, щоб дитина народилася.

Незважаючи на часткове визнання обвинуваченою своєї вини в інкримінованому їй кримінальному правопорушенні, її винуватість у вчиненому правопорушенні доводиться зібраними під час досудового розслідування та перевіреними у судовому засіданні доказами.

Батько дитини повідомив, що він дійсно дав згоду на проведення судово-медичної експертизи трупа його новонародженої дитини, яку мали проводити в Івано-Франківській ОКЛ. Однак, коли наступного дня 07.10.2017 року він разом зі своєю матір`ю приїхали у вказаний медичний заклад, там вже була обвинувачена, яка в той час перебувала біля експерта, який почав проводити розтин тіла, тому він викликав працівників поліції, оскільки вважав, що лікар яка допустила незаконні дії не повинна була перебувати поруч з експертом, який проводив розтин тіла. З допомогою поліцейських він забрав тіло дитини, яке відвіз в Калуську ЦРЛ де було проведено експертизу, яка встановила, що смерть дитини наступила через удушення під час пологів, а також у дитини була виявлена травма голови. Після експертизи тіло дитини він забрав додому, яке вони наступного дня поховали.

Вказав, що його дружина говорила про те, що лікарка у період пологів сильно надавлювала їй на живіт для того, щоб прискорити роди.

Потерпіла повідомила, що у 2017 році вона завагітніла, у зв`язку з чим перебувала на обліку у лікаря акушер-гінеколога Перегінської номерної районної лікарні. Вагітність проходила добре, не було жодних ускладнень та патологій плода, а тому вона вирішила народжувати дитину в Перегінській номерній районній лікарні по місцю проживання. В якийсь момент під час пологів у родильному залі почалася паніка, лікарі сперечались між собою, заставляли її вставати з акушерського крісла, натискали руками на живіт, після чого взяли білі простирала якими перев`язали і затиснули їй живіт від чого їй стало погано, тому їй зробили якийсь укол. Потім їй зробили епізіотомію, щоб дати можливість швидше вийти дитині і в цей момент народилася дитина. На її запитання чому дитина не плаче, лікарі запевнили її що все добре, однак вона відчула, що виникли якісь проблеми. Після цього всі медичні працівники вийшли з родильного залу, залишилася тільки обвинувачена лікарка, яка її зашивала. В цей час зайшла її мати і тоді вона зрозуміла, що дитина народилася мертвою. Вона була дуже схвильована, почала плакати, а тому їй лікар анестезіолог вколола заспокійливе і її перевели в палату. Вранці 06.10.2017 року черговий лікар, який проводив її огляд сказав, що в гінекологічному відділі ніхто про дану подію не знає, зокрема і він. За весь час перебування в даному відділенні ніхто з лікарів-генікологів її не оглядав, не цікавився її психологічним станом.

Потерпіла зазначила, що під час проведення судово-медичної експертизи трупа їхньої новонародженої дитини в Івано-Франківській дитячій ОКЛ, експертом встановлено, що дитина була з патологіями. Однак, не погодившись з зазначеним висновком експерта, її чоловік сприяв тому, щоб була проведена повторна експертиза в Калуській ЦРЛ.

Після отримання висновку експертизи Калуської ЦРЛ, вони викликали журналістів, які зняли сюжет про неналежне виконання працівниками Перегінської номерної районної лікарні своїх професійних обов`язків, що призвело до смерті їхньої новонародженої дитини. Після випуску в ефір 31 січня 2018 року вказаного сюжету до них телефонувала головний лікар Перегінської номерної районної лікарні та обвинувачена лікарка, які пропонували зустрітися, однак вони відмовилися, оскільки до цього часу ніхто з лікарів жодних зустрічних дій не вчиняв та не просив у них вибачення.

Прокурор в судовому засіданні просив суд, з урахуванням обставин справи, особи обвинуваченої, призначити останній покарання в межах санкції ч. 2 ст. 140 КК України у виді двох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк два роки із застосуванням ст. 75 КК України.

Захисник обвинуваченої Родіков І.С. просив урахувати пом`якшуючі покарання обставини, часткове визнання останньою своєї вини, її молодий вік, те що вона має на утриманні двох малолітніх дітей, одна з яких є дитиною інвалідом, її щире каяття, та призначити обвинуваченій більш м`яке покарання ніж запропоноване прокурором.

Суд визнав лікарку винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.140КК України та призначити їй покарання у виді позбавлення волі на строк два роки з позбавленням права займатися акушерською діяльністю на строк два роки. На підставі ст. 75 КК України звільнив її від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, з іспитовим строком на два роки.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!