«Люди»: в центрі Франківська з’явилася нова цікава інсталяція від харківських митців


Нещодавно в центрі Івано-Франківська на стометрівці з’явилася нова інсталяція. Вона привернула до себе увагу не лише чисельних мешканців міста, але й туристів.

Авторами роботи під назвою «Люди» є харків’яни. Втілити задум в життя вдалося за підтримки компанії blago developer, яка не лише вкотре з турботою ставиться до міста, але й всіляко підтримує талановитих релокованих митців. Такі мистецькі проєкти несуть в собі глибокий сенс й не лише показують потенціал авторів, але й сьогодення нашої України та її героїчних людей. Кожна така робота – частинка історії, яку творять самі українці.

«Ми надихнулися вже існуючими витворами мистецтва на фестивалі Burning man. Її основний посил – символізм єдності, любові та приналежності до української ідентичності. Нас ніщо і ніколи не розлучить, всі труднощі ми гідно переборемо», – кажуть автори інсталяції.

Роботу майстри виконували в Харківській області. Часті тривоги та ракетні обстріли ускладнювали роботу. Проте, попри всі перешкоди, її успішно завершили та перевезли до Франківська. Спочатку свій витвір митці планували назвати зовсім по-іншому. Корективи у план внесли маленькі франківці, які підбігли до інсталяції під час встановлення. Вони вигукнули «Мамо, дивись, які люди!». Ці слова зачепили авторів і вони вирішили залишити таку назву. Фактично діти також частково стали авторами цього витвору мистецтва.

Цікавинкою інсталяції стало те, що кожна людина шукає в ній свій сенс. Для когось це стало символом української єдності. Хтось бачить поламані долі дітей, молодих дітей та сімей, які роз’єдналися через війну. Інші ж бачать в цьому внутрішню дитину, яка всередині нас завжди готова на примирення. Для місцевих жартівників «Люди» стали символом централізованого та індивідуального опалення, які переконують один одного перейти на свій бік.

Зважаючи на ситуацію з економією електрики, інсталяція тимчасово не підсвічується. Але як тільки ситуація в країні стабілізується, забудівник обіцяє ввімкнути підсвітку.

Додамо, що це не перша спільна робота з харків’янами. Знайомство з їхніми роботами розпочалося з інсталяції «Червоний лев», яку розмістили біля ЖК «Парус». Висота фігури 3 метри та ширина 7 метрів. Виготовляли її з металевого пруту, епоксидної смоли, металу та LED-підсвітки. Витрати за роботу та матеріал також компенсувала компанія blago developer.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!