Мандруємо з Бліц-Інфо: Чивчинські гори та печери


Гори Чивчини є одним з найцікавіших хребтів Українських Карпат, проте мало знаним серед туристів.

Бліц-Інфо пропонує читачам гірський масив Чивчини, як варіант бюджетного, проте дуже цікавого літнього відпочинку.

Географічно Чивчини знаходяться у Верховинському районі Івано-Франківської області, частково у Чернівецькій області і є північно-східним продовженням масиву Мармароси. Вершини головного хребта виконують роль українсько-румунського кордону.

Територія національного природнього парку "Верховина" охоплює південну та центральну частини Чивчинських гір. Тверді метаморфічні і масивні осадові породи утворюють тут зубчасті гребені крутосхилових хребтів з численними шпилями і скелями. На схилах хребтів трапляються виходи юрських вапнякових брил, що створюють екзотичні краєвиди і є осередками, де росте велика кількість рідкісних видів рослин. 

Фото Magnowski Igor. Скеля Мокринів Камінь

Цікавинки Чивчинських гір

Завдяки тому, що ці місцини віддалені від населених пунктів та важкодоступні, тут уціліли високогірні острівці дикої природи Українських Карпатських гір та зразки традиційної культури гірської господарки. До цього часу збереглася на р. Чорний Черемош кляуза Лостун - найбільша в Карпатах гребля зі шлюзом. Розташована на висоті 1160 м. 
 
З тамтешніх полонин відкриваються надзвичайні краєвиди.
 
 
Цікавим об"єктом природи є група скал «Кам’яні Баби», складені з вапняків тріасового
періоду, які мають свою історію.
 
 
Скали тут хоча і не високі (до 10 м), проте порода дуже зручна для скелелазіння - щось на зразок пісковика але, з кращим тертям та майже не сиплеться. Любителям болдерінгу тут дуже сподобається. Загалом там є 4-5 секторів для лазання. 

Біля підніжжя гір є мінеральні джерела, зокрема Буркут - найдавніша польська бальнеологічна здравниця.

Джерело мінеральної води с.Буркут. 
 

Печери та давні копальні 

Мабуть найцікавіша частина цих гір - це печери і давні копальні. Зокрема печерки під горою Чивчин; "ведмежий барліг" на полонині Альбин; ствол давньої шахти на г. Лостун; тріщина-печера на г. Цоркало; німецька розвідувальна штольня на хр. Прелучний; печера Перкалаб 1 та ін.
 
Детальніше про всі родзинки цих місцин можна дізнатися у Фейсбук-спільноті Івано-Франківський геоклуб.
 
Фото Magnowski Igor.
 
Вхід в одну із печерок під горою Чивчин. Тут знаходиться 6 печер-тріщин довжиною від 3-х до 10 м. 
 
Фото Magnowski Igor.
 
Вертикальний ствол копальні, звідки у 43-44роках німці видобували марганцеву руду. 
 
Фото Magnowski Igor. 
 
Неймовірно вузька печера-тріщина Цоркало. 
 
Фото Magnowski Igor.
 
"Ведмежий барліг" на полонині Альбин - штучне підземелля у конгломератах-пісковиках, ймовірно частина бліндажу періоду 1 світової війни, яке потім використовувалося ведмедями як сховок чи барліг. 
 
І це ще не повний перелік того, що можна побачити в Чивчинських горах. Найкраще сюди приїжджати на кілька днів, адже за один день все оглянути просто не можливо.
 

Як добратися

Для походу по Чивчинських горах найзручнішим пунктом виходу є село Буркут Верховинського району Івано-Франківської області.

Найкомфортніше добиратися туди власним авто. З Івано-Франківська це займе трохи більше 4 годин.

Також з Автостанції №1 Івано-Франківська кілька разів на день відправляються автобуси до Верховини, а звідти маршруткою чи найманим транспортом можна добратися до села Буркут. 

Діставатись до гори пішки досить проблемно, проте можна домовитись з місцевими жителями, які заїзджають туди транспортом, щоб вас підвезли. 

Що ж стосується ночівлі, то потрібно мати з собою палатку, або ж орендувати кімнату у місцевого населення.

У матеріалі використано інформацію з НПП "Верховина" та Фейсбук-спільноти Івано-Франківський геоклуб​.