Ми працюємо з населенням в межах чинного законодавства, - обласний воєнком Прикарпаття


Начальник обласного ТЦК та СП Володимир Бабанін розповів про новий мобілізаційний закон, про кричущу необхідність ротації та формування нових військових частин.

Володимир Бабанін переконаний, що ефективність нового закону про мобілізацію можна буде побачити через два-три місяці після вступу його у дію. Про це він розповів у інтервʼю Західному курʼєру, інформує Бліц-Інфо.

"Закон про мобілізацію вже підписаний, незабаром він вступить у дію і ми будемо розбирати його по частинах, абзацах та речення і застосовувати. Основні напрямки, які я для себе окреслив, як начальник ТЦК – це повернення довіри для системи ТЦК та СП. Не без допомоги російських пропагандистів, недобросовісних блогерів та телеграм-каналів було піддано сумніву порядність і репутацію працівників військоматів. Ми працюємо з населенням в межах чинного законодавства. Так, час від часу виникають певні непорозуміння та конфліктні ситуації. Але в цілому мобілізаційна кампанія у області відбувається мирно, у нас немає блокувань, акцій протестів та великої кількості заяв та скарг на роботу службовців ТЦК",- каже головний воєнком області.

Станом на сьогодні 70-90 % всіх рот, які є охоронними в Івано-Франківській області, сформовані з хлопців, які пройшли бойові дії. Це якраз те, чого вимагало суспільство. Водночас, конфліктних ситуацій не поменшало. 

"Є така проблема. Особовий склад, який пройшов горнило війни, який отримав психоемоційне перенавантаження, фізичну виснагу, знаходячись місяцями, а дехто й роками, на лініях зіткнення, повернувшись у тил, у структуру ТЦК, стикаються з нерозумінням цивільних того, що відбувається на фронті, що і призводить до конфліктних ситуацій між ними. Інколи доходить до образ та навіть сутичок та бійок. Але це поодинокі випадки. Ми завжди намагаємось реагувати на такі випадки, в тому числі і дисплінарно – в тому випадку, коли хтось порушив вимоги статуту ЗСУ, притягуємо їх до відповідальності, робимо передислокацію, професійну переорієнтацію, якщо людина не може нести службу у групах оповіщення. На службі у ТЦК зараз дуже велика кількість поранених військовослужбовців, які через теперішні вади із здоров’ям не можуть здійснювати це ж саме оповіщення. Але ТЦК та СП – це не тільки оповіщення, але й охорона та оборона стратегічно важливих об’єктів області. Також велика складова нашої діяльності – це поховання наших побратимів. І у гірських районах, таких, як Верховинський, Косівський, інколи, щоб занести труну на кладовище – треба провести цілу «військову операцію». Враховуючи те, що більшість особового складу має ампутації та тяжкі поранення – це робити дуже складно, не кажучи вже про психологічний тягар. Однак, попри труднощі, більшість службовців ТЦК розуміють важливість цієї служби і сумлінно виконують покладені на них завдання",- пояснює військовий.

Володимир Бабанін наголошує, що зараз кожен для себе повинен зрозуміти, що зупинити ворога можемо тільки ми.

"Кожен має задати собі запитання: що я зробив для того, щоб зберегти суверенітет, недоторканість і незалежність своєї країни?! Доки ми будемо перекладати відповідальність один на одного, «відправляти на фронт дітей депутатів і олігархів», дочекаємось, не дай Господи, що ворог прийде сюди",- вважає воєнком.

Поруч з мобілізацією ще одним надзвичайно болючим питанням є ротація хлопців на передовій. Адже без мобілізації не буде ротації, бо військових не буде кому замінити.

"Ротація конче потрібна. Будучи командиром 109 батальйону, ми розпочали бойові дії на Донеччині 25 травня 2022 року. І по сьогоднішній день цей батальйон і вся 10 ОГШБ виконує бойові завдання там. У них не було ротації два роки. Питання риторичне: «На стільки ще їх вистачить?!». А для того, що провести ротацію, потрібно сформувати, навчити та підготувати нові військові частини. А щоб їх сформувати, потрібен мобілізаційний ресурс. А у нас як зараз відбувається: замість того, щоб готуватись до служби, в переважній більшості військовозобов’язані шукають шляхів, як її уникнути. Постійно бігати, ховатись і ухилятись від військового обов’язку не вийде. Рано чи пізно свій обов’язок потрібно буде виконати. Питання в іншому – чи не буде запізно…",- зауважує військовий.

Загалом на фронті зараз є брак піхоти, дефіцит стрільців та стрільців-помічників гранатометника. 

Якщо ж говорити про те, що є найбільшою трудністю у протистоянні противнику на даний момент, то Володимир Бабанін переконаний, що цього противника у чистому полі перемогти буде дуже тяжко. Тому до цього питання потрібно підходити суто з точки зору технологічного прогресу.

"Коли із HIMARS ми почали наносити точкове, але дуже точне вогневе ураження по складах, базах, шляхах переміщення, командних пунктах, центрах прийняття рішень, противник звільнив окуповану територію. Якщо країни-партнери забезпечать нас авіацією (тими ж F-16, які нам дуже потрібні, але для того, щоб ефективно виконувати роботу вони повинні заходити тільки з ППО), якщо у нас з’являться далекобійні системи, які дадуть змогу бити по тилам противника, то ми зможемо дати гідну відсіч ворогові з мінімальними втратами. Наголошую, це можливо тільки завдяки технологічному прориву, адже бойовий дух, потенціал і бажання звільнити українську землю у ЗСУ та й у всього українського народу достатньо. Ми рухаємось у правильному напрямку, але нам потрібна допомога…",- підсумовує полковник Бабанін.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!