Мікрорайон Пасічна очікує щільну забудову


Кілька місяців тому Івано-Франківський департамент містобудування та архітектури взявся за опрацювання детального плану території забудови мікрорайону Пасічна (вулиці Галицька, Целевича та Горбачевського). Земля там переважно приватна, забудовників та їхніх інтересів — достатньо. Житлових будинків напроектували так багато, що не вистачило місця на садочки і школи.

Як повідомив на одній із прес-конференцій міський голова Вік­тор Анушкевичус, Пасічна стала одним із каменів спотикання між виконавчим комітетом і депутатами міськради. Мовляв, інтереси забудовника враховані усі, а от про мешканців, які там живуть чи (тим більше) мають жити, — забули, пише газета "Репортер".

Зміни до проекту забудови мік­рорайону на виконком виносилися двічі. Спершу — у квітні цього року. Тут обговорили схеми та попросили зменшити щільність. Департамент містобудування ті зауваження врахував, але тільки трохи.

На початку травня виконком вдруге слухав керівника департаменту містобудування та архітектури Володимира Гайдара. «Ми поміняли всі схеми, які були попередньо розроблені, — сказав він. — Наразі забудова, яка пропонується, трохи відсунута від перехрестя. Тобто воно звільняється від надлишку забудови та лишається на перспективу».

Як пояснив Гайдар, департамент навіть передбачив нормативний радіус влаштування кільцевого роз’їзду. Тому, якщо буде необхідність, то в проекті можна буде влаштувати рух по кільцю.

Крім цього, Володимир Гайдар пояснив членам виконкому, де мають бути багатоповерхові будинки. А от де повинні вирости інші необхідні споруди — ні. А потреба, наприклад, у дитячих садочках буде суттєва. Якщо новобудови зведуть, а люди заселяться, то треба буде понад 1200 місць у садках. Натомість зараз є лише 530. Така ж ситуація і зі школами. Найближча до забудови — ЗОШ № 18, яка вже нині працює у дві зміни.

Як сказав Гайдар, є можливість добудови до існуючої школи-садка. Також є територія збоку від обласної лікарні, де можна облаш­тувати дитсадок. І додав: це питання ще треба опрацьовувати, бо земля приватна…

Слід сказати, що, за розрахунками департаменту містобудування, дитсадки мали відкривати на перших поверхах багатоповерхівок. Однак, як сказав заступник міського голови Михайло Верес, ідея добра, але вимоги облаштування садків такі речі забороняють — мають бути окремі повноцінні споруди.

Врешті, перший віце-мер Зіновій Фітель запропонував винести питання на сесію міської ради, тільки за умови, що департамент опрацює перспективи добудови садків і шкіл.

І тут не склалося. Проект до міськради так і не пішов. Хоча на минулій сесії йшла мова і про Пасічну. Рішення стосувалося затвердження відкоригованого детального плану мікрорайону № 7 (Калуське шосе-Горбачевського-Ціолковського). Як каже Володимир Гайдар, деякі речі потребували втручання. «Мікрорайон № 7 розташований позаду гімназії та церкви і прилягає до Калуського шосе, — пояснює Гайдар. — Там є територія, яка віддана під торговий центр, є багато малоповерхової забудови, і буде ще один ряд забудови. Раніше був запланований аквапарк і ще один торговий центр. Але містобудівна рада вирішила віддати цю територію під індивідуальну забудову».

Отже, підкреслює головний архітектор, обговоривши питання кілька разів на всіх рівнях, вирішили, що таки треба ґрунтовнішого опрацювання. Коли?

«Конкретного терміну не ставили, — відповідає Гайдар. — Думаю, що це буде після корегування ген­плану. Поставимо основні акценти, зробимо розрахунки, побачимо, чи треба мікрорайон ущільнювати, чи є можливість виносити додаткові площі. Бо ж особливих площ у місті немає. А отже планувати нові об’єкти інфраструктури нема де».

Запроектовані будинки є на приватній землі. А змушувати зараз забудовників споруджувати інші об’єкти місто не має підстав. Як каже Володимир Гайдар, це питання можна тільки опрацьовувати. Бо тоді подібну практику треба вводити по всьому Івано-Франківську, а не тільки в Пасічній.

І ще: за законом, генплан, за бажанням місцевої влади, може корегуватися не частіше, ніж раз на п’ять років. До кінця 2013‑го він знову корегуватиметься. А вже після цього архітектура знову повернеться до Пасічної. Чи знай­дуть там місце для шкіл, садочків і т. п. — побачимо.