Міського голову обиратимуть у два тури?


У парламенті пропонують запровадити систему виборів міських голів у два тури.

Таку ініціативу з парламентської трибуни висловив лідер партії «УДАР» Віталій Кличко, коментуючи позачергові місцеві вибори в Україні. Ідею нововведення на широкий загал політик озвучив вперше, хоча відповідний законопроект «ударівці» зареєстрували у Верховній Раді ще в грудні минулого року. Президент України Віктор Янукович, чи то за збігом обставин, чи нарочито прийнявши до уваги законодавчі «начала» опозиціонерів, у своєму щорічному посланні до Верховної Ради новації у системі місцевих виборів підтримав. А якщо вже Президент не проти, то виборча реформа і справді «на носі»… 
Зазирнувши у вир українського політикуму кілька років тому, побачимо, що нині про дворівневу систему виборів на місцях народні обранці говорять не вперше. Коли у 2008 році в столиці були призначені дострокові вибори, цю проблему жваво обговорювали політики та експерти, вона була у центрі уваги перших осіб держави. Проте тоді законодавча ініціатива так і лишилася пропозицією. 
Але нині, коли інтрига навколо київського «білого дому» розрослася до державного масштабу, та й чергові вибори очільників українських міст не за горами, у парламенті знову б’ють горщики довкола потреби виборчих «метаморфоз». Чи виправдано? Свої думки з цього приводу у «Західному кур’єрі» висловили чинний міський голова та екс-претенденти на крісло очільника міста від різних політичних сил. 

Юрій Соловей, депутат міської ради, партія «УДАР»:
– Ще перед місцевими виборами 2010 року я неодноразово наголошував на необхідності проведення виборів міських голів у два тури. Чому? По-перше, будь-який міський голова повинен опиратись на думку більшості громади. А, для прикладу, за міського голову Івано-Франківська на виборах 2010 року проголосувало лише 27% або 24 тисячі іванофранківців. Це лише кожен десятий мешканець міста. 
Натомість за інших кандидатів свої голоси віддали 73% або понад 65 тисяч виборців. Якби вибори тоді відбулися у два тури, і у другому турі кандидат зобов’язаний був би набрати більшість голосів громади, очевидно, Івано-Франківськ мав би іншого міського голову та іншу програму дій. 
По-друге, будь-який міський голова, навіть «найгірший», володіє ресурсом підтримки на рівні 25% за рахунок людей, які працюють в бюджетній системі або кадрово від нього залежать. Відповідно, для того, щоб залишитись на посаді будь-якому міському голові у випадку системи виборів в один тур, достатньо висунути трьох-чотирьох досить сильних кандидатів, які наберуть по 20-25% голосів виборців кожний. При цьому результат виборів ніяк не відображатиме настроїв громади. 

Руслан Марцінків, народний депутат, ВО «Свобода»: 
– Якщо взяти до уваги ті умови, в яких сьогодні відбуваються місцеві вибори – це логі-чна законодавча ініціатива. І ясно, що ми (ВО «Свобода» – ред.) її підтримаємо. Вибори в два тури, без сумніву, підвищать легітимність обраного міського голови, тому що тільки тоді його обиратиме абсолютна, а не відносна більшість громади. Інше питання полягає в тому, що нова система виборів основної проблеми місцевого самоврядування не вирішить. Бо вибори, самі по собі, будуть вони проходити в один тур, чи в два тури, не призведуть до збільшення повноважень місцевих органів влади. А це, я вважаю, є найголовніше. Як люди можуть обирати мера чи депутатів, якщо ті не будуть мати важелів впливу на ті чи інші процеси? Без збільшення повноважень міських голів і загалом місцевих органів влади багато від цього закону не зміниться. 

Богдан Федьків, депутат міської ради, Партія Регіонів: 
– У цьому законопроекті, як і в будь-якому стані речей, є дві сторони: позитивна і негативна. Але моя точка зору наступна: по-перше, його не ухвалять тим складом Верховної Ради, тому що в ньому не зацікавлені всі політичні сили. По-друге, цей законопроект, в принципі, хотіли підігнати під вибори столичного міського голови. Але, оскільки ці вибори відбудуться невідомо коли, скоріш за все у 2015 році, то і ухвалення його вже не на часі. Звичайно, що два тури виборів – це досконаліший «фільтр», ніж один тур. Але не факт, що в другому турі переможе найкращий. Разом з тим це додаткові фінансові, а отже і бюджетні навантаження. Я вважаю, якщо кандидати з самого початку підготують ефективну, реалістичну передвиборну програму, достойно між собою змагатимуться, то виборці спроможні будуть і в першому турі визначитися з найкращим із них. Тому я особисто не бачу потреби робити дворівневі вибори місцевих голів. Це лише забаганки окремих політиків. 

Ігор Прокопів, депутат міської ради, «Фронт змін»: 
– Вибори в два тури однозначно будуть більш якісно і точно відображати відсоток населення, який підтримує того чи іншого кандидата. Отже, вибір громади буде більш справедливим і чесним. Це плюс. Але ж тут є інша сторона медалі – фінансова. Для того,  аби висувати на розгляд парламенту такі закони, треба ретельно підрахувати, якою вийде затратна частина, причому в масштабі держави. Сьогодні на політику в Україні і так витрачають надто багато грошей. Тому для того, щоб прийняти остаточне рішення, треба чітко розуміти, скільки воно коштує. Бо щось запропонувати – тут у нас нема проблем, а от чи буде пропозиція підкріплена фінансово – незрозуміло. Тому моя думка щодо цього питання поки неоднозначна.

Віктор Анушкевичус, міський голова Івано-Франківська: 
– Законопроект, який передбачає вибори міських голів у два тури, є цікавим. Проте він має декілька істотних мінусів у сьогоднішній ситуації.
По-перше, це здорожчить процедуру виборів та ускладнить її. По-друге, у цьому випадку місцеві вибори значно розтягнуться в часі й ми матимемо таку ситуацію, що новий склад міської ради вже обраний, а міський голова – ще не обраний. Дисбаланс у роботі органів місцевого самоврядування тут гарантований.
Це ж внесе у вибори міських голів елемент торгів – кандидати, які не проходять у другий тур, зможуть далеко не безкорисливо пропонувати свою підтримку лідерам виборчих перегонів.
Також, якщо враховувати, що у другому турі діє правило відносної більшості голосів виборців, то я вважаю, що істотно цей законопроект ситуацію не змінить. Адже в другому турі виборці завжди менш активні.
Окрім того, вибори міського голови – це не вибори президента, та й світова практика виборів міських голів, мерів міст – це вибори в один тур. 

Оксана ГЛУШКЕВИЧ,ЗК