Місто релігійних спільнот: крішнаїзм у Івано-Франківську


Людина обдарована можливістю обирати, що значно полегшує їй життя. Втім, чи задумано було так? Адже цей вибір іноді приводить до антисоціальних вчинків, руйнує життя, розколює суспільство на прошарки. Ба більше, сама релігія наповнена стількома напрямками, що важко зрозуміти який з них є правдивим.

Розпочинаємо знайомство з франківцями – носіми різних віросповідань. Чому саме такі погляди? Чи виникають непорозуміння з іншовірами? Чи комфортне місто Івано-Франківськ для конкретної релігійної спільноти, пише ВЕЖА.

Сьогодні знайомимось із крішнаїзмом – група релігійних течій всередині вайшнавізму, заснованих на поклонінні Крішні, особливо Радзі-Крішні.

“Завдяки батькам я завжди була людиною, що глибокого вірить в Бога. Одночасно цікавилась наукою і мене дуже засмучувало те, що в усі часи люди намагаються відділити Бога від наукового вчення. Мені було дуже складно зрозуміти, як поєднати ці сфери людського життя. Виникало надто багато запитань, на які я не могла знайти відповідь.
В цей час моя мама тяжко хворіла і їй випадково до рук потрапив диск одного вайшнавського проповідника. Мама послухала його і зрозуміла, що саме це нам потрібне. Спочатку недільні богослужіння вайшнавістів почали відвідувати мої батьки, а згодом і я.
Саме тут я знайшла відповідь на всі свої запитання, які турбували мене тривалий час. Наприклад, чому деякі діти народжуються хворими, адже вони ще зовсім ні в чому не винні? Що відбувається після смерті? На ці та інші запитання мені одразу відповіли у храмі. Я була дуже задоволена й одночасно зацікавлена, почала регулярно відвідувати храм, читати та цікавитись вайшнавською філософією.

Тоді мені було 20 років і пошук себе привів мене до цього віросповідання.

Природа кожної людини  це усвідомлення себе, як частинки Бога. З любов’ю служити Богові  основа вайшнавізму. Ми визнаємо усі релігії, жодним чином не засуджуємо когось, адже Бог один.

В нас є певні правила, які стосуються власного внутрішнього світу. Це чотири основні принципи, яких варто дотримуватись крішнаїту. Ми не вживаємо м’ясо, рибу та яйця, тобто ми проти насильства над живими істотами. Є безліч інших продуктів, які втамовують голод. Принцип чистоти: ми не вступаємо у незаконні сексуальні зв’язки. Ми засуджуємо зраду та дошлюбні стосунки. Ми не вживаємо речовини, які дурманять розум. Це наркотики, алкоголь, тютюн, кава, чай та ін. Також ми не граємо в азартні ігри та не займаємось фінансовими махінаціями.
До речі, дехто може думати, що це якась секта, де виманюють гроші (так зазвичай думають про маловідому релігію). Втім, навіть серед наших основних принципів є правило, яке засуджує фінансові маневри.

Також є зовнішні атрибути, які не є обов’язковими, але їх дотримання сприяє ідентифікації себе з вайшнавами. Наприклад, богослужіння, “Харі Нама”, релігійний одяг. До речі, сарі є одягом духовного світу.


У повсякденному житті я одягаю звичайні речі, але у храм завжди беру сарі. Це не тільки зручно, а й надзвичайно красиво. Цей одяг вважається чистим, бо його жодного разу не торкнулась голка.
Також у нас присутня щоденна практика, яка передбачає повторення мантри. Це триває до 2-х годин на день, але знову ж таки, це все індивідуально. Наш духовний вчитель Шріла Прабхупада, який привів древнє ведичне вчення у західні країни навчав нас повторювати мантру “Харе Кршна” не менше 16 кіл в день.

Цікаво у нас відбувається ініціація – духовна посвята. Нещодавно і я отримала посвяту від духовного вчителя ІСККОН – міжнародна організація Свідомості Крішни. В момент ініціації я урочисто дала обітницю дотримуватись принципів вайшнавізму та щоденно молитись. Духовний учитель дає посвяту і бере на себе обовязок допомогти цій душі повернутись назад додому, до Бога і допомогти на духовному шляху. Я отримала нове ім’я на санскриті. До речі, всі наші мантри теж написані цією мовою. До нових імен нам додають: чоловікам “Дас”, що означає “слуга Бога”, а жінкам “Деві Даса” – “служанка Бога”.

Вайшнавізм  це дуже миролюбна релігія, яка жодним чином нікого не змушує до певних дій. Всі наші харінами (танці та співи) на вулицях відбуваються за згоди місцевої влади, щоб все було законно.
Наша франківська спільнота кришнаітів досить велика. Оточення та влада завжди підтримують крішнаїтів і це приємно. Хочу сказати, що наше місто досить комфортне для релігійних спільнот. 
Насправді, дуже рідко трапляються випадки, коли виникають непорозуміння з перехожими чи людьми, які не визнають наше віросповідання. Наприклад, в Івано-Франківську не виникає жодних проблем. Люди або позитивно, або нейтрально реагують на вайшнавів.

В повсякденному житті я – піаністка. Раніше працювала в Івано-Франківській обласній філармонії маючи два дипломи з відзнакою. Зараз пишу композиції та викладаю уроки англійської. Одночасно допомагаю батькам у сімейному бізнесі. Певний відсоток прибутку ми витрачаємо на щотижневу допоможу нужденним – готуємо та роздаємо обіди. Програма “Food for life” триває вже чотири роки, і навіть в час карантину ми намагались не покидати цих людей”.

 

1965 рік, людина, якій майже 70 років, самотужки і без грошей, вирушає у подорож через океан, щоб дістатися з Калькутти, Індія в Нью-Йорк, США, лише за для того, щоб виконати наказ свого духовного вчителя і розповсюдити оспівування Святого Імені Бога по всьому світу. У нього не було ані друзів, ані місця де зупинитися… його ім’я Шріла Прабгупада. А далі Харе Крішна захопило увесь світ.

“Мене звати Андрій і я з Харе Крішна, або як кажуть люди – “крішнаїт”.

Я ніколи не був тим, хто вірить і навіть вважав себе більше матеріалістом. Завжди було дивно братися за якусь справу і заздалегідь розуміти, що яким би не був результат цієї діяльності – вона тимчасова. Який тоді в цьому сенс? Хотілося чогось великого і вічного.

Я звичайна людина зі своїми недоліками. Одружений майже 25 років, з дружиною маємо двох синів. Отримав освіту вчителя англійської та китайської мови та літератури. Пишу музику під псевдонімом Fudo Kazuki, маю пісні разом із Mari Cheba та НастяЗникає. The Ukraїner (український National Geographic) застосовував мою музику у своїх відео про подорожі Україною. Займаюсь перекладами, аудіо-відео редагуванням, дубляжем, блогінгом, останнім часом живу в Брюсселі та маю служіння шеф-кухаря в веганській кейтерінг-ресторяції “Govinda Box”.

Величезним натхненням і прикладом для мене є мій духовний вчитель – Олександр Хакімов (Чайтанья Чандра Чаран дас). Саме завдяки його лекціям, майже 10 років назад я познайомився із Ведичною культурою і Харе Крішна.

Багато років для мене було дуже складно припинити палити, але коли я почав повторювати Харе Крішна махамантру (Харе Крішна Харе Крішна Крішна Крішна Харе Харе Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе), майже одразу позбавився всіх шкідливих звичок: паління, вживання алкоголю, відмовився від м’яса, риби, яєць. Коли отримуєш вищий смак всі смаки, що є нище, йдуть. Моє життя і життя моїх рідних повністю змінилось. Зараз майже всі мої друзі і родичі практикують Харе Крішна і дуже щасливі.


“Кришнаїзм” – не є релігією в класичному розумінні. Скоріше — це наука про Бога Верховну Особу. Чому саме наука? Тому що як і все наукове знання, ми можемо на практиці підтвердити. Бог — це жива істота, яка приваблює всіх, ось що означає Крішна.

Веди (на санскриті “Знання”), можна схарактеризувати як інструкцію з використання всесвітом. Найголовніше з усього знання те, яке визволяє нас від народження, хвороби, старіння і смерті.

Веди стверджують, що ми не є тіло, ми не наші думки, або почуття. Ми — вічна душа, що є сповнена знання та щастя. Людина, яка не знає про це нічим не відрізняється від тварини. Вона лише задовольняє свої потреби в їжі, сні, сексі та безпеці й робить це більш вишукано аніж тварина.

Бути Крішнаїтом означає бути щасливим, свідомим, відповідальним, ентузіастичним, відкритим.

Не можу сказати, що я обирав цей шлях. Це моя велика вдача і щастя, потрапити в коло таких людей і зустріти на своєму шляху справжнього духовного вчителя. Чому саме таке віросповідання? Ми прагнемо обирати найкраще чи не так? Взуття — італійське, автівка — японська чи німецька, комп’ютери від Apple. Найкраще віросповідання — це те, де ти можеш відчути любов до Бога і маєш перед очима гідний приклад життя.

Ми віримо в теж саме, що і християни, мусульмани, євреї, свідки Єгови і т.д. – в Єдиного Бога та Його Святе Ім’я. Існує лише одна релігія — любов до Бога і один Бог, проте у Нього може бути багато імен. Ім’я розкриває наші стосунки із Господом. Наприклад, Ви одна і та ж сама особистість, а називають Вас вдома і на роботі не однаково. Хтось каже Вам батько/мати, хтось називає нас громадянин/ка, для когось ми любий/люба. Відчуваєте різницю? Особистість одна і та сама, а назви різні та показують як близько до нас ця людина. Як Ви називаєте Президента країни? Пане Президент, а як його буде називати його дружина або матір? Пане Президент? Звичайно ні. Крішна означає на санскриті — той хто приваблює всіх.
Дивно ще і те, що в українській, російській, литовській, польській і навіть англійській мові досить  багато слів з санскриту. А якщо подивитись на вигляд Вайшнава (Крішнаїта) і Українського козака то схожість дуже видніється. 

Зазвичай для людей наша філософія спочатку здається дуже дивною і навіть аскетичною, але це лише перше враження, бо через спілкування із відданими Господа Крішни, вони швидко дізнаються, що це дуже піднесений, щасливий і здоровий спосіб життя.
Людина може не розуміти мови, але любов розуміють всі навіть тварини. А те що ми повторюємо молитву на чотках в мішечку, а католики, мусульмани просто тримають їх у руці, а євреї у кишені — не міняє суті.

Дуже любимо наше місто і тішимося ним. Любимо людей в Франківську, вони дуже привітні і багато з них дійсно любить Господа. Наша спільнота нараховує десь 200 людей в Франківську. В Україні приблизно тисяч 15. В світі – сотні мільйонів.”. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!