На Калущині майже кожен третій хворий на туберкульоз — із занедбаною формою


Епідеміологічна ситуація із захворюваннями на туберкульоз на Калущині — складна: зросла кількість хворих на деструктивні форми туберкульозу, а кожен третій, хворий на туберкульоз — із занедбаною формою. Медики чують і свою вину.

Як повідомляють "Вікна", за перше півріччя цього року виявлено 48 нових хворих на туберкульоз і це — на 5 випадків менше, ніж за аналогічний період минулого року. Серед тих, у кого було вперше діагностовано туберкульоз — 23 мешканці Калуського району і 25 — калушани. Показник захворюваності всіма формами туберкульозу по району збігається із середнім по області показником і складає 37,4 на 100 тис. населення. 

За словами заступника головного лікаря Калуської ЦРЛ Валерія Паляниці, найвища захворюваність туберкульозом у Завійській амбулаторії (138,7 на 100 тис. населення, або — 4 випадки), по приписних селах (100,4 на 100 тис. населення — 5 випадків), та у терапевтичному відділенні №1 — (83,5 на 100 тис. населення — 14 випадків). Взагалі не діагностовано хворих на туберкульоз у Сівці Войнилівській, і по 1 хворому виявивли у Голині, Студінці, Мислові, Копанках, Кропивнику, Довгому Войнилові.

— З деструктивними формами туберкульозу у районі діагностовано 13 осіб, з бациловиділенням — 22 особи, — повідомив Валерій Паляниця. — Питома вага хворих із деструкцією цього року складає 29,5% (у середньому по області — 24.1%). Цього року кількість деструктивних форм туберкульозу зросла на 3 випадки. І це — негативний момент у роботі первинної ланки медицини, адже це означає, що недостатньо виконуються заходи по ранній діагностиці туберкульозу: майже кожен третій діагностований — із занедбаною формою туберкульозу легень.

Серед хворих на деструктивну форму туберкульозу 9 — непрацюючих, хоча — працездатного віку; 2 — пенсіонери, 1 — інвалід III групи (цукровий діабет), 1 хвора — працювала у Києві, проте, після встановлення діагнозу повернулася до Калуша. Більшість із цих пацієнтів (7 із 13) не проходили флюорографію більше 2-х років, а двоє взагалі не обстежувалися більше 10 років.

З тих, хто вчасно проходили обстеження, 4 зловживають алкоголем, 2 — на сезонних роботах. В одному із випадків туберкульоз не догледів лікар-рентгенолог. В однієї хворої туберкульоз розвинувся на фоні цукрового діабету, ще один випадок — на фоні онкозахворювання, що зрештою, дало смертельний результат. В однієї жінки туберкульоз діагностовано після пологів.

Медики відзначають важливу роль комп’ютерної томографії при встановленні діагнозу, адже у двох випадках деструкція у легенях була підтверджена цією апаратурою, при цьому ділянки деструкції були досить малі.

— Упродовж першого півріччя проведено 4 засідання комісії для розбору занедбаних випадків туберкульозу, — каже Валерій Паляниця. — У 3-х випадках винесено догани дільничним лікарям. У випадку, коли туберкульоз не було діагностовано при рентген-огляді, комісія врахувала малий термін роботи молодого лікаря-рентгенолога і рекомендувала направити його на навчання.

Загалом, за перше півріччі медики відзначають цілий букет недоліків у роботі із хворими на туберкульоз. Крім перелічених, це: недостатнє обстеження наркозалежних та психічнохворих; зростання у 2 рази смертності від туберкульозу (з 1,5 до 3,2 на 100 тис. населення); зареєстровано 1 випадок смертності вдома; виявлена 1 дитина із первинним тубкомплексом.