На Прикарпатті перші засуджені виявили бажання мобілізуватися


В Івано-Франківській області двоє засуджених, які відбувають покарання у "Коломийській виправній колонії № 41", виявили бажання мобілізуватися до лав Сил оборони України.

Станом на 23 травня до Коломийського міськрайонного суду надійшло два клопотання від начальника "Коломийської виправної колонії № 41" про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом. Про це йдеться в ухвалах у справах № 346/2729/24 та № 346/2723/24.

В обох випадках суд провів засідання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом. Втім, наразі ухвали ще не опубліковані у Єдиному реєстрі судових рішень.

Нагадаємо, 17 травня президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє деяким категоріям ув’язнених мобілізуватися до лав Сил оборони. Умовно-достроково звільнитись від покарання зможуть лише ті, які були увʼязнені за нетяжкі злочини - не будуть мобілізовані засуджені за умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство та злочини проти основ національної безпеки. Також не дозволять замінити покарання на можливість воювати й корупціонерам.

Так нещодавно Міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що Україна вже звільнила 350 ув’язнених. Загалом суди розглядають ще 4 300 заявок від засуджених.

Головне фото ілюстративне.