На Прикарпатті по-новому поділять виборчі округи


Центральна виборча комісія розробила та винесла на громадське обговорення проєкт переліку територіальних виборчих округів (ТВО), які повинні бути утворені відповідно до статті 27 Виборчого кодексу України для належного адміністрування виборів.

На сьогодні для проведення загальнодержавних виборів територію України поділено на 225 територіальних виборчих округів. Такий поділ буде чинним до закінчення повноважень народних депутатів IX скликання та використовуватиметься під час проміжних виборів народних депутатів України у мажоритарних виборчих округах, інформує Бліц-Інфо з посиланням на пресслужбу Секретаріату ЦВК.

"Звертаємо увагу, що новий поділ на округи почне застосовуватись під час наступних загальнодержавних виборів, що відбуватимуться за пропорційною системою з відкритими регіональними списками. Отже, висування кандидатів у народні депутати України відбуватиметься за списками політичних партій, які формуються у виборчих регіонах, що повністю збігаються з межами областей. А територіальні виборчі округи використовуватимуться лише для адміністрування виборів", - кажуть в ЦВК.

Таким чином, ураховуючи зміни адміністративно-територіального устрою України та вимоги Кодексу, змінюються і критерії утворення ТВО.

У підготовленому Комісією проєкті запропоновано формувати ТВО з урахуванням меж новоутворених районів та громад. Якщо у певному районі чи населеному пункті є велика кількість виборчих дільниць, то їх поділ на округи відбувається з урахуванням меж відповідних територіальних громад або меж районів міста.

Немає опису.

Так, у презентованому до обговорення проєкті пропонується поділ на 202 ТВО. З 202 округів 84 збігаються з межами районів, у яких розташовуються. Ще сім охоплюють усі громади району, крім районного центру. Два округи обʼєднують по два суміжні райони – Тячівський і Рахівський (Закарпатська область), Косівський і Верховинський (Івано-Франківська область). 28 округів розміщуються в одному місті або частині міста.

До найбільших ТВО за кількістю дільниць належать такі райони: Івано-Франківський район (з містом Івано-Франківськ включно) – 251 дільниця, Хмільницький – 248, Маріупольський – 244, Лубенський – 239 виборчих дільниць.

Долучитися до обговорення проєкту змін територіальних виборчих округів та надавати свої пропозиції можна до 22 червня включно на електронну адресу ЦВК post@cvk.gov.ua.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!