З Галича до Підвисокого хочуть відновити залізничну колію, зруйновану німцями


Будівництво залізничної колії на дільниці Підвисоке-Галич включать до переліку об’єктів, які будуватимуть за бюджетні кошти у 2022-2024 роках. Попередньо вартість будівництва оцінюють у мільярд гривень.

Про це повідомила народна депутатка Оксана Савчук, інформує Бліц-Інфо.

"Добра інфраструктура – це в першу чергу комфорт для людей. Бо зручно добиратися, планувати свій графік відповідно до руху залізничного транспорту. Тому ці речі ігнорувати не можна. Я звернулася до Міністерство фінансів України та Міністерство інфраструктури України, щоб проєктування та будівництво залізничної колії на дільниці Підвисоке - Галич було включено до Бюджетної декларації на 2022-24 роки. Це означає, що у видатках Держбюджету на 2022 рік потрібно закласти кошти на будівництво даної колії. Це історична частина залізниці, протяжність якої становить 30 км. Мінінфраструктури разом з Укрзалізницею - на моє звернення розгляне питання включення проєктування та будівництво залізничної колії на дільниці Підвисоке-Галич до переліку об’єктів, які реалізовуються за бюджетні кошти. Будівництво колії коштовне, але необхідне",- переконана прикарпатська обраниця.

Нагадаємо, в травні депутати Івано-Франківської міської ради ухвалили звернення до  щодо відновлення залізничної колії від Підвисокого до Галича протяжністю 29 км. Це допоможе відразу з’єднати дві артерії Тернопіль – Ходорів та Ходорів – Івано-Франківськ. Також це допоможе скоротити час приїду з Києва до Івано-Франківська на 2 години.

Історична довідкаДержавна залізнична лінія Галич — Острів-Березовиця (на південь від Тернополя), відкрита 25 січня 1897 р. (відрізок «Підвисоке — Острів-Березовиця») або 1 червня 1897 р. (відрізок «Галич — Підвисоке»), завдовжки 72 км + 29 км.

З завершенням Другої світової війни принесло всі гілки лінії Стрий-Тернопіль керівництво радянських залізниць розпорядилося перевести на широку колію, яка залишається і донині. Під час відступу німецьких військ з довколишніх земель 1944 року вони знищили більшість дільниць, а сильно зруйнований відрізок «Галич — Підвисоке» відтоді так і не було відбудовано.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!