На Прикарпатті підготували останній проект-рішення щодо видобутку сланцевого газу


Сьогодні відбулось третє засідання робочої групи по опрацюванню проекту Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Олеська між державою Україна та компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.» та товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Олеська».

Нагадаємо, на другому засіданні робоча група представників Івано-Франківської та Львівської областей жваво обговорювали варіант проект-угоди. За оцінкою даної угоди, депутати запевнили, що в такому варіанті за неї навіть не голосуватимуть, повідомляє Бліц-Інфо.

Тому до сесії Івано-Франківської міської ради, що відбудеться 20 серпня і на якій розглядатиметься це питання,  мали внести свої пропозиції до тексту Угоди. Крім того, розглянути ці пропозиції і вирішити голосуватимуть за неї чи ні на останньому засіданні. За цей час подано 9 пропозиції та 129 поправок та уточнень.

Всі ці суттєві зауваження стосуються  юридичного і соціально-економічного характеру. Проте найвагоміші є екологічні.

На зустрічі робочої групи Василь Скрипничук, голова Івано-Франківської обласної ради  окреслив декілька головних аспектів, що турбують депутатів при прийняті цієї Угоди. Він зауважив, що для видобутку сланцевого газу необхідно створити комунальне підприємство, яке було б під контролем депутатського корпусу та громади Івано-Франківщини.  Оскільки зараз Прикарпаття немає економічних вигод ні будь-яких  інших.

«Ми розуміємо, погодити такою як вона є зараз і прийняти цю Угоду означає – підтримати приватні інтереси США і «Шеврону», не погодити – підтримати інтереси Росії. А в нас на меті відокремитись від Росії, від її газу та геополітичних інтересів.  Але зробити так, щоб нам теж була з цього користь, а не віддати все іноземцям», - зауважив Василь Скрипничук.   

Як відомо за Угодою 17%  інвестицій від видобутку газу отримає держава, а решти 83% інвестор. На думку, Івано-Франківських чиновників, це питання потрібно розглядати і погоджувати в динаміці. Тобто при видобутку певної кількості газу один процент, при  більшому чи меншому – інший.  А не стабільний 1 мільйон доларів на рік гуманітарної допомоги громаді, та 500 тисяч доларів щомісячних інвестицій.

Представники з Києва, також прокоментували питання щодо створення комунального підприємства, яке мало б  бути під контролем депутатського корпусу та громади Прикарпаття.  За словами, фахівців, на даному етапі це зробити неможливо вже, тому радять - «боротись за те, що ще можна змінити в Угоді».

«Це неможливо тому, що  компанія «Надра Олеська» виграла тендер. Він проводився серед чотирьох компаній, 2 з яких були іноземні та 2 – українські. Її визнали найкращою в Україні, тому держава з нею буде заключати Угоду», - пояснюють фахівці. 

Також на засіданні робочої групи оприлюднили приблизний список районів Івано-Франківської області,  які входять в Олеську Угоду, що будуть задіяні у видобутку сланцевого газу.

Зокрема, це Рогатинський та Галицький на 100%,  Тлумацький і Тисменецький - 90%, Городенківський - 10%, Коломийський - 5 %, Снятинський - 1% та Калуський район тільки схід.

Про вигоди Івано-Франківщини від видобутку сланцевого газу на території області,  фахівці  зазначають, - «зараз давати якісь гарантії рано, а говорити про вигоди – недоцільно». Проте найперше – це створення нових робочих місць, соціальний і медичний захист, безпека праці.

Щодо інших питань, то фахівці зазначили, що «вчора Кабмін прийняв рішення про відновлення роботи  міжвідомчих комісій. В цю комісію будуть входити представники «місцевого самоврядування» і від Івано-Франківщини». Крім того, фахівці, що треба ще проводити експертизу чи є сланцевий газ на вищезгаданих територіях та п’ять років проводитиметься геологічне вивчення територій.

Наразі після жвавого обговорення таки було прийнято рішення. Робоча група майже одноголосно проголосувала за те, щоб винести на розгляд сесії обласної ради в єдиному документі Угоду з пропозиціями та доповненнями.