На Прикарпатті проаналізували роботу пілотного проекту з держрегулювання цін на ліки для гіпертоніків


Сьогодні департамент охорони здоров’я облдержадміністрації провів чергову нараду з реалізації пілотного проекту з питань державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих на гіпетонічну хворобу.

Як повідомили кореспондентові "Бліц-Інфо" в прес-службі голови ОДА, на нараді зазначалося, що серцево-судинні захворювання і гіпертонічна хвороба  зокрема  «давно вийшли за межі лише медичної проблеми».  Світ визначає захворюваність на серцево-судинні хвороби як соціальну проблему, яка  істотно виливає на здоров’я суспільства і тривалість життя громадян. Більше року  в Україні діє  пілотний проект, на виконання соціальних ініціатив Президента України, із впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, а за ним -  механізм часткового відшкодування  вартості на ліки.  2 серпня на черговому засіданні колегії департаменту охорони здоров’я  ОДА  було детально проаналізовано «виконану роботу»  з реалізації  даного пілотного проекту,  обговорено проблемні питання. 

«Пілотний в Україні проект з питань державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих на гіпертонічну хворобу  розроблений задля  запровадження європейського підходу до ціноутворення на  медикаменти», - зазначив директор департаменту охорони здоров»я ОДА Роман Мельник. За його словами, проблема серцево-судинних захворювань  надзвичайно актуальна і для нашої області. У структурі поширення усіх захворювань серед дорослого населення  серцево-судинні  хвороби складають 40%.  

Зокрема, протягом півріччя підвищення артеріального тиску (вперше) зареєстровано  у 18 293 осіб, з них  третина -   - працездатного віку.

Водночас протягом  останніх років, і  в 2013 році зокрема,  в області «намітилась позитивна тенденція» до зниження  захворюваності на інфаркти (на 60 випадків менше  першого півріччя 2012 року ). Захворюваність на інсульти також  є  однією із найнижчих в Україні.

В певній мірі, зазначають медики, така ситуація пояснюється успішним розвитком  інвазивної кардіології та неврології (освоєння тромболізисної терапії  лікувальними закладами  усіх районів та міст  області, проведення стентувань та діагностичних коронарографій в ЦМКЛ м.Івано-Франківська.  Стабілізації   захворюваності сприяла   активна участь   медиків усіх лікувальних закладів  та фармацевтичних працівників  688 аптек у реалізації  пілотного проекту щодо виявлення, лікування та діагностики гіпертонічної хвороби і часткового відшкодування вартості лікарських засобів  для цієї категорії хворих. Значну допомогу у  втіленні в життя пілотного  проекту  надають викладачі   та студенти Івано-Франківського національного медичного університету та  медичних коледжів. 

З початку року відповідно  до  виписаних  11 8218  рецептів,  103 550  хворих  на гіпертонію  були забезпечені гіпотензивними препаратами за зниженими цінами.

Найактивніше  в цьому напрямку працювали лікувальні та фармацевтичні заклади Яремчанської та Болехівської міських рад, Богородчанського району, Рогатинського та Снятинського.  «Менш ефективно»  проводилась ця робота у Тисменицькому, Рогатинському та Надвірнянському районах, - кажуть в департаменті охорони здоров»я ОДА.

Довідково

Високий артеріальний  тиск  суттєво підвищує захворюваність на ішемічну хворобу серця, сприяє  прогресуванню  серцевої  та ниркової недостатності.  Розвиток інфарктів та інсультів  також пов’язаний  з артеріальною гіпертензією.