На Прикарпатті все частіше «говорить» зброя


Поки депутати Верховної Ради вирішують, чи дозволити громадянам України вільно володіти, зокрема, пістолетами для відстрілу гумовими набоями, люди самі розібралися з цим питанням.

Про це яскраво свідчить міліцейська хроніка, пише Галичина.

Приміром, недавно в Івано-Франківську, повідомили в СНЗ УМВС в області, було затримано чоловіка 68 років, у якого було вилучено пістолет з п’ятьма набоями. Житель привернув увагу охоронців одного з гіпермаркетів міста неадекватною поведінкою. Коли його затримав наряд «Титану», з’ясувалося, що 32 роки свого життя чоловік провів у місцях позбавлення волі і життя на свободі йому було не до вподоби. Тож вирішив знову повернутися за ґрати, але для цього знайшов ось такий привід — вирішив полякати людей в магазині. Добре хоч зброю в хід не пустив.

Через кілька днів у одному з районних центрів області було поранено 16-річного юнака. В ході розслідування встановлено, що один із трьох неповнолітніх, які збирали в лісі ягоди, дістав пістолет і з необережності вистрілив у іншого хлопця. Куля заподіяла важке поранення в ділянці грудної клітки. Як повідомили слідчі, пістолет не є вогнепальною зброєю і на його придбання не потрібно дозволу. Йдеться, очевидно, про «пневматику». Як бачимо, й вона може становити загрозу для людини.

А в м. Коломиї працівники ДАІ, зупинивши автомобіль «Опель Вектра», виявили водія не тільки п’яного, а й озброєного. Він переробив свій газовий пістолет на травматичний. Аналогічне порушення було виявлено і в одного жителя с. Вікна. 69-річний чоловік переробив конструкцію пістолета ПГШ-790 калібру 9 мм, на який мав відповідний дозвіл, для відстрілу гумовими кулями. Питання про право на володіння зброєю особливо гостро постало нині, в період політичної нестабільності.

Вже доволі давно в Україні ведеться дискусія про можливість узаконення володіння вогнепальною нарізною зброєю пересічними громадянами. Хтось за те, щоб володіння зброєю було вільне, мовляв, «більше зброї — менше злочинів», а хтось, навпаки, проти цього, наголошуючи на тому що, кількість конфліктів може збільшитись.

Хоча потрібно визнати, що хто хоче, той і так має зброю, незважаючи на законодавство. Краще звернути увагу на вдосконалення системи захисту прав людини, судочинства, відкритості суспільства — і тоді питання володіння зброєю не буде таким гострим.