На Прикарпатті видано більше 14 тисяч дозволів на зброю


На Прикарпатті також люблять зброю.

Лише нещодавно в Івано-Франківську працівники міліції затримали 30-річну жінку, яка гуляла вулицями міста з пістолетом. «Під час перевірки слідчо-оперативною групою, у неї було вилучено пістолет з маркуванням «Флобер» калібру 4 міліметра. Дозволу на носіння вказаної зброї вона на даний момент не мала», - розповів з даного приводу заступник начальника Івано-Франківського міськвідділу УМВС в області Валентин Данилюк.

Кореспондент «Бліц-Інфо» вирішив поцікавитися скільки ж мешканців Івано-Франківщини легально озброєні. Підраховувати кількість нелегальної зброї, тобто незареєстрованої, ми не беремося. Але впевнені, що ця цифра, у будь-якому разі, перевищить наші очікування.

Тож, як повідомили кореспонденту «Бліц-Інфо» в секторі зв’язків з громадськістю УМВС в Івано-Франківській області, на Прикарпатті зареєстровано 11 тисяч одиниць гладко ствольної зброї. 1700 жителів Івано-Франківщини мають  нарізну зброю. Така ж кількість є власниками травматичної зброї. Разом – 14,4 тисяч дозволів на носіння зброї.

З приводу отримання зброї «Бліц-Інфо» звернувся до юриста Олеся Рупінського.

Питання вільного чи контрольованого обігу зброї в суспільстві є досить дискурсивним – з однієї сторони повсякденне життя стає дедалі не безпечнішим (особливо явно це відчутно коли переглядаєш кримінальну хронічку – там напали, там пограбували, там "наїхали" і т.п.) та кожна особа має право себе якось огородити від цих небезпек, проте досвід іноземних країн вказує, що і вседозволеність в цьому питанні не панацея – хоча б приклад США і випадку в Колумбіні (по цьому інциденту зняти хороший документальний фільм – кому цікаво знайде). 
Тож, як я вважаю, в цьому питанні потрібно дотримати якогось балансу – з однієї сторони надати зброю тим кому вона реально потрібна, з іншої – обмежити її вільний рух з метою недопущення потрапляння до рук неадекватних, не підготовлених, не достойних власників. В Україні формально діє приблизно схожий підхід. Дане питання регламентують: Постанова Кабінету міністрів України від 7 вересня 1993 р. N 706 "Про порядок продажу, придбання, реєстрації, обліку і застосування спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії", Наказ МВС від 21 серпня 1998 року N 622 "Про затвердження Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів"
Отож законодавець розділяє зброю котра може бути в приватному користуванні на пневматичну, газову та мисливську. Для отримання дозволів на купівлю, та, за потреби, зберігання (носіння):
1) пневматичної або холодної зброї необхідно пред’явити:
- письмове клопотання;
- заповнену картку-заявку;
- медичний висновок про відсутність протипоказань, які перешкоджають носінню зброї;
- копія договору страхування;
- платіжне доручення про сплату збору за видачу такого дозволу;
- довідка про наявність чи відсутність судимості.
2) газової зброї необхідно пред’явити:
- заповнену картку-заяву; 
- дві фотокартки розміром 3 х 4 сантиметри; 
- медичний висновок про відсутність протипоказань, які перешкоджають носінню зброї; 
- платіжне доручення про сплату збору за видачу такого дозволу
Проте придбана газова зброя протягом десяти днів з дня її придбання подається до органу внутрішніх справ для реєстрації та оформлення дозволу на зберігання (носіння). Робиться це за місцем проживання. При цьому для отримання дозволу на зберігання (носіння) газових пістолетів подається також корінець дозволу на придбання з відміткою спеціалізованого магазину про продаж газового пістолету та квитанцію про оплату послуг, пов'язаних з оформленням документів для видачі дозволу на зберігання (носіння) газових пістолетів. Дозвіл на зберігання і носіння газових пістолетів (револьверів) видається органом внутрішніх справ терміном на три роки. Для продовження терміну дозволу власник зобов'язаний за один місяць до закінчення терміну дії дозволу подати до органу внутрішніх справ за місцем проживання наявні газові пістолети (револьвери) і такі документи:
- заяву на ім'я начальника органу внутрішніх справ з проханням провести перереєстрацію газових пістолетів, що є у нього; 
- квитанцію про оплату послуг, пов'язаних з перереєстрацією газових пістолетів 
- висновок медичного закладу встановленої форми.
До того ж ви зобов'язані забезпечити умови зберігання, що виключають втрату та можливість крадіння спеціальних засобів самооборони.
Ці дозволи можуть отримати дієздатні особи віком від 18 років.
3) мисливської нарізної, комбінованої, гладкоствольної, пневматичної зброї необхідно пред’явити 
- письмове клопотання щодо видачі дозволу на ім'я керівника органу внутрішніх справ; 
- заповнена картка-заява; 
- медичний висновок лікувального закладу про відсутність протипоказань, що перешкоджають придбанню зброї; 
- копію договору страхування; 
- довідка про проходження вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та застосування; 
- платіжне доручення (квитанція) установи банку про оплату послуг за видачу такого дозволу;
- довідку про наявність чи відсутність судимості. 
При цьому придбана гладкоствольна, нарізна, комбінована мисливська вогнепальна, пневматична та холодна зброя протягом десяти днів з дня придбання має бути зареєстрована в органах внутрішніх справ за місцем проживання власника з одержанням дозволу на її зберігання, носіння, для цього необхідно надати наступні документи:
- письмове клопотання щодо видачі дозволу на ім'я керівника органу внутрішніх справ; 
- три фотокартки розміром 3 х 4 см; 
- дублікат дозволу на придбання зброї з відміткою магазину про продану зброю або інший документ, що засвідчує джерело надходження та приналежність зброї; 
- платіжне доручення (квитанція) банку про оплату послуг за реєстрацію зброї; 
При перереєстрації зброї (продовженні терміну дії дозволу на її зберігання і носіння) власниками в органи внутрішніх справ подається: 
- письмове клопотання про продовження терміну дії дозволу; 
- медична довідка про відсутність протипоказань, які перешкоджають володінню зброєю; 
- копію договору страхування; 
- платіжне доручення (квитанція) установи банку про оплату послуг за перереєстрацію зброї.
Що ж до віку з якого можна отримати такі документи та, відповідно, отримати право купляти та носити вказану зброю то відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17 червня 1992 р. N 2471-XII "Про право власності на окремі види майна" правом придбання мисливської гладкоствольної зброї користуються громадяни України, які досягли 21-річного віку, а мисливської нарізної зброї - 25-річного віку.
Окрема категорія – нагородна зброя – в даному випадку вона отримується власником як нагорода одержана в порядку, встановленому законодавством України. Для одержання дозволу на зберігання нагородної зброї власником в орган внутрішніх справ подаються такі документи: 
- письмове клопотання; 
- заповнена картка-заява; 
- оригінал або засвідчена в нотаріальному порядку копія документа про нагородження зброєю; 
- три фотокартки розміром 3 х 4 см; 
- платіжне доручення (квитанція) банку про оплату послуг за видачу дозволу
Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник зброї повинен забезпечити її безумовну схоронність. У разі наявності трьох і більше одиниць вогнепальної, пневматичної зброї, арбалетів приміщення (будинок, квартира тощо) або сейф (шафа) для її зберігання повинні бути обладнані охоронною сигналізацією, автономною або з виводом на ПЦН органів внутрішніх справ
Наказом для службового користування МВС України № 379 дск від 12.06.2000 року "Про затвердження тимчасової інструкції про порядок придбання, зберігання, обліку, використання та застосування пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів працівниками суду, правоохоронних органів їх близькими родичами, а також особам, які беруть участь у кримінальному судочинстві, народним депутатам, військовослужбовцям (крім строкової служби), журналістам, державним службовцями та особам, яку беруть участь у охороні громадського порядку та державного кордону" встановлена процедура для окремого кола громадян, зокрема:

Журналісти подають в дозвільну систему УГБ ГУМВС України такі документи: 
– заява на ім’я начальника УГБ ГУМВС України про видачу дозволу;
- заповнену картку – заяву;
- довідку з місця роботи;
- письмове клопотання головного редактора щодо видачі дозволу на ім`я керівника органу внутрішніх справ.
- копія свідоцтва про державну реєстрацію засобу масової інформації (нотаріально завірена);
- копія трудової книжки (нотаріально завірена);
- медичну довідку для отримання дозволу (ліцензії) на об`єкт дозвільної системи;
- довідку про проходження навчання та здачу заліків з вивчення матеріальної частини пристроїв, правил застосування та заходів безпек;
- квитанція про оплату коштів за видачу такого дозволу;
- квитанція про сплату коштів за бланкову продукцію;
- 3 фотокартки розміром 3х4 см;
- копію паспорта
Особи, які є близькими родичами працівників суду та правоохоронних органів подають в дозвільну систему УГБ ГУМВС Україна такі документи:
– заява на ім`я начальника УГБ про видачу дозволу;
- заповнену картку – заяву;
- довідку з місця роботи працівника суду чи правоохоронних органів;
- документи, які свідчать про ступінь рідства з працівником суду та правоохоронних органів;
- медичну довідку (форма 127-обл.) для отримання дозволу (ліцензії) на об`єкт дозвільної системи;
- довідку про проходження навчання та здачу заліків з вивчення матеріальної частини пристроїв, правил застосування та заходів безпеки 
- квитанцію про оплату послуг за видачу такого дозволу;
- квитанцію про сплату коштів за бланкову продукцію;
- 4 фотокартки розміром 3х4 см; 
- паспортні дані;
- умови зберігання зброї (сейф)
Особи, які беруть участь у кримінальному судочинстві подають в дозвільну систему УГБ ГУМВС України такі документи:
– заява на ім`я начальника УГБ про видачу дозволу;
- заповнену картку – заяву;
- копію рішення про застосування заходів безпеки, видану органом, що їх здійснює, з зазначенням на який термін повинна бути видана зброя;
- медичну довідку (форма 127-обл.) для отримання дозволу (ліцензії) на об`єкт дозвільної системи;
- довідку про проходження навчання та здачу заліків з вивчення матеріальної частини пристроїв, правил застосування та заходів безпеки 
- квитанцію про оплату послуг за видачу такого дозволу;
- квитанцію про сплату коштів за бланкову продукцію;
- 4 фотокартки розміром 3х4 см;
- паспортні дані;
- умови зберігання зброї (сейф)
Громадяни, які беруть участь у охороні громадського порядку та державного кордону подають в дозвільну систему УГБ ГУМВС України такі документи:
– заява на ім`я начальника УГБ про видачу дозволу;
- заповнену картку – заяву;
- довідка – характеристика від керівника громадського формування та органу місцевої влади;
- мотивоване клопотання від керівника органу внутрішніх справ (прикордонної застави) на адміністративній території якого громадянин здійснює охорону громадського порядку та державного кордону щодо необхідності видачі у користування спецзасобу;
- медичну довідку (форма 127-обл.) для отримання дозволу (ліцензії) на об`єкт дозвільної системи;
- довідку про проходження навчання та здачу заліків з вивчення матеріальної частини пристроїв, правил застосування та заходів безпеки 
- квитанцію про оплату послуг за видачу такого дозволу;
- квитанція про сплату коштів за бланкову продукцію;
- 4 фотокартки розміром 3х4 см;
- паспортні дані
Державні службовці подають в дозвільну систему УГБ ГУМВС України такі документи:
– заява на ім`я начальника УГБ про видачу дозволу;
- заповнену картку – заяву;
- довідка з місця роботи, де зазначається ранг та категорія;
- медичну довідку (форма 127-обл.) для отримання дозволу (ліцензії) на об`єкт дозвільної системи;
- довідку про проходження навчання та здачу заліків з вивчення матеріальної частини пристроїв, правил застосування та заходів безпеки 
- квитанцію про оплату послуг за видачу такого дозволу;
- квитанцію про сплату коштів за бланкову продукцію;
- 4 фотокартки розміром 3х4 см;
- паспортні дані;
- умови зберігання зброї (сейф)
Отож отримати дозвіл на купівлю, та, за потреби, зберігання зброї теоретично не надто складно, головне потрібно мати відповідні довідки про стан здоров’я який не перешкоджає користуванню цією зброєю та сплатити відповідні платежі. Інше питання як цією зброєю користуватись – тут уже все залежить від Вас.