Нардеп Олесь Доній: Не за таку державу мріяли, не за таку боролись!


До Дня незалежності кореспонденти «Бліц-Інфо» звернулись до громадських діячів та політиків із запитанням: Чи відбулась Україна як Держава?

Український політик, громадський і культурний діяч Олесь Доній каже, що сучасна українська державність, це не те що він очікував.

«Як людина, яка поборолась за незалежність України в кінці 80 – на початку 90-х, був готовий до самопожертви як і мої товариші заради незалежності. Безперечно, що цей історичний крок відбувся. В той же час скажу, що не таку державу ми омріювали. Не таку державу ми очікували отримати в результаті нашої боротьби. Але очевидно, що така асоціальна держава для українців. Адже, із чотирьох президентів, не обрали жодного борця за незалежність. Нагадаю: жоден із чотирьох президентів – ані Кравчук, ані Кучма, ні Ющенко, ні Янукович – не боровся за незалежність України. Тобто нація не захотіла обирати борців за незалежність як своїх провідників. Хоча в 91-х роках в них був вибір - Чорновіл, Лук’яненко, Юхновський. Нація вирішила зробити надто великий компроміс і обрала Кравчука, тобто посткомуністичну номенклатуру», - зауважує пан Олесь кореспонденту «Бліц-Інфо» .

На думку Донія, це є відмінністю України від країн Центральної Європи, де обрали борців проти комуністичної системи.

«Скажімо, в тодішній Чехословаччині обрали Вацлав Гавел, в Польщі - Леха Валенса, тобто, людей які боролись. Саме тому Україна, у 1991 року почала гальмівні процеси вже як держава. На початку 90- х стара посткомуністична номенклатура зосередила фінансові ресурси у своїх руках, довівши українців до напівжебрацького стану, фактично відокремивши мільйони їх від можливості впливати на політику. Це велика наша відмінність від інших держав», - наголошує Олесь Доній.