Нардепи освоїли новий спосіб "розпилювання" бюджетних коштів?


Рішення бюджетного комітету Верховної Ради ухвалюються дистанційно, без присутності журналістів і громадськості, а віддати свій голос за певне рішення депутати можуть письмово, у листі-дорученні.

Про це у своєму блозі на УП пише журналіст Сергій Андрушко.

"Перше після літа засідання найчисленнішого комітету парламенту – бюджетного – у середу  (4 вересня. – УП.) несподівано скасували та перенесли. Воно відбулося наступного дня в приміщенні, куди доступ журналістів був обмежений", - зазначає Андрушко.

За його словами, на сайті бюджетного комітету інформація про засідання практично не подається, а та, що публікується – "ретельно відібрана, без зайвих деталей".

Засідання комітету провели у крилі Верховної Ради, де знаходиться кабінет спікера і куди без спеціального дозволу потрапити неможливо.

Як пояснив член бюджетного комітету,  нардеп-"регіонал" Нестор Шуфрич, "завжди всі питання розглядалися відкрито, а зараз це пов'язано з тим, що ми терміново збираємося в приміщенні, де треба в комендатурі попросити перепустки".

На питання, чому засідання відбулося саме там, куди немає доступу громадськості, Шуфрич зазначив: "Треба терміново рішення".

"Ноу-хау депутатів - важливі рішення ухвалювати дистанційно, без присутності журналістів і громадськості", - зазначає журналіст.

Окрім того депутати почали практикувати використання листів-доручень. Їх використовують для проведення заочних засідань, коли, наприклад, потрібно уникнути присутності журналістів під час ухвалення рішень, пов'язаних з грошима.

"Як це виглядатиме на практиці? Депутатам надсилають листи – доручення на підпис щодо якогось рішення, законотворці їх підписують – і вся робота. Виявляється, влітку уже були ухвалені рішення листами – дорученнями, про що на комітеті інформував голова Гєллєр. Утім, яке ж саме рішення ухвалено – частина депутатів до сьогодні не знають", - зазначає журналіст.

Так, нардеп Оксана Калетник повідомила, що вона не знає, за що саме голосували влітку таким чином і назвала такий спосіб голосування "дурнею".

За її словами, частина депутатів вже подали до прокуратури на такий спосіб ухвалення рішення, і на таких депутатів почав чинитися тиск.

У свою чергу перший заступник бюджетного комітету Сергій Буряк відмовився відповідати на запитання про рішення ухвалені депутатами заочно.

Українська правда