Санітари лісу чи конкуренти мисливців: що кажуть спеціалісти про проблему вовків на Прикарпатті


Нещодавно у селі Рахиня Долинської громади помітили чималу зграю вовків. Відео з хижаками оприлюднили в Українському товаристві мисливців і рибалок.

Тоді у громадській організації заявили, що через заборону відстрілу хижаків їхня чисельність вже перевищує науково-обґрунтовану норму в кілька разів. Тож це загрожує не лише тваринам, а й місцевим мешканцям.

Така заява викликала чималу стурбованість серед мешканців Прикарпаття і не тільки. У соцмережах люди одразу поділились на два табори - одні вимагали дозволити мисливцям перестріляти зграю, бо вони небезпечні, інші ж виступали на захист сіроманців, бо переконані, що загрози вони не несуть, а такі відео це лише маніпуляція, аби мисливцям дозволили полювати.

Бліц-Інфо зібрав думки фахівців у цій сфері, які пояснили ситуацію в області з хижаками та можливі шляхи її вирішення.

Голова Івано-Франківської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок Михайло Лущак пояснює, що треба терміново напрацьовувати план дій, адже проблема з хижаками зростає, і вона може вийте з-під контролю. 

«Вовк і лисиця відносяться до великих хижаків Карпат. Це такі види, які виживають у будь-якій ситуації, адже ведуть скрадливий спосіб життя. Зараз їх чисельність різко збільшилась через заборону полювання. Важко зараз сказати скільки є особин того чи іншого виду, але точно більше допустимої оптимальної чисельності в декілька разів. Без регулятивних заходів ми не втримаємо чисельність на науково обґрунтованих нормах. В лютому розпочнеться гін у лисиць та вовків і весною буде приплід. Хоче того влада чи не хоче, треба дозволити регулювати чисельність хижаків»,- каже мисливець.

На переконання голови обласного УТМР треба брати з приклад з країн Європи, де встановлена та дотримується оптимальна чисельність вовків.

«У Швейцарії була норма 420 голів на цілу країну, потім зменшили до 240, а зараз до 140 хочуть зменшити. Якщо у нас буде багато вовків – зменшиться кількість корисних тварин. Коли це пара вовків на 5 тисяч гектарів, то це допустимо, а коли зграя, то проблема. В наших нацпарках полювання на вовків не ведеться, тому немає приросту оленячих. За кордоном мисливці на таких територіях як у нас, добувають в сотні раз більше дичини»,- підсумовує мисливець.

Водночас голова ГО «Еко-Галич», науковець, еколог, співавтор «Червоної книги Прикарпаття» Володимир Бучко пояснює, що для мисливських угідь вовк, лисиця, дикий кіт, рись завжди будуть небажані, бо це конкуренти за здобич. 

«Якщо мисливські угіддя спеціалізуються по дрібних мисливських видах, то там небажана лисиця. Якщо по копитних - то вони будуть робити все, щоб там не було вовка і рисі. В дикій природі, особливо на обʼєктах ПЗП де заборонене полювання, немає обмежень щільності чи чисельності, там сама природа все регулює. Є достатня кількість корму, значить будуть хижаки, буде менше корму і хижаків стане менше»,- зауважує науковець.

Що стосується вовків, яких бачили біля Долини, то на думку еколога - це одна і та ж зграя, яку фіксували в Сколівських Бескидах.  

«Площа мисливських угідь для зграї вовків понад 200 км2. Це залежить від величини зграї і природних умов. Це велика зграя і має велику територію. Такій зграї раз на тиждень потрібно вполювати велику дичину, таку як олень. Не буде великих копитних, то підуть під села собак душити. До речі собаки – це один з основних кормів вовка в зимовий період, особливо коли важко піймати дичину. Тоді вовки регулюють чисельність бродячих собак і котів біля населених пунктів»,- пояснює Володимир Бучко.

Науковець запевняє, що ця зграя не несе загрози для населення, адже вовки уникають людей.

«Немає зафіксованих випадків нападу на людину. Мисливці люблять придумувати байки, щоб себе виправдати і їм дозволили вбивати вовків. Єдина небезпека, яку несуть вовки - це для домашньої худоби, якщо її припинають далеко пастися, але це приблизно така ж вірогідність, як і напад ведмедя. Вовк практичний і обережний звір, який може їсти ягоди, комах, падло і все, що знайде. У Карпатах вони шкоди не приносять і така велика зграя нормальне явище для лісів. А мисливці завжди будуть вести боротьбу з цим хижаком, бо це конкуренти за здобич»,- переконаний еколог.

25 січня відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Івано-Франківській обласній військовій адміністрації, де вирішували як реагувати на випадки появи диких тварин в населених пунктах. Також під час засідання розглянули й питання регулювання чисельності хижих тварин. Як пояснив начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в області Іван Васьків, про дозвіл мисливцям на полювання чи відстріл мови не було.

«Регулювання чисельності здійснює єгерська служба, яка постійно регулює чисельність тварин на своїй території. Єгері можуть це проводити методами, які не заборонені законом і окремих дозволів їм не потрібно. Станом на сьогодні жодного дозволу на полювання в області немає»,- каже фахівець. 

Представник Держпродспоживслужби зауважує, що ситуація зі сказом в області також контрольована, хоча через війну і є певні виклики.

«Минулого року з 21 зареєстрованого випадку сказу, пʼять було серед диких тварин: три хворих лисиці на сказ, одна куниця і один дикий хомʼяк. Також були три випадки захворювання великої рогатої худоби, яка контактувала з дикими тваринами. В нас в області позитивних досліджень стосовно вовків не було. За весь час, що я працюю, в нас один чи два рази надходив матеріал від вовка для дослідження на сказ»,- наголошує Іван Васьків.

Варто зауважити, що Міндовкілля зараз працює над законодавчими змінами задля захисту вовків. Адже у 15 країнах Європи вовк занесений до Червоної книги та повністю захищений. У ще п’ятьох охороняється частково і належить до мисливських видів. І лише в Україні, росії, Молдові, Білорусі та Північній Македонії його знищують як шкідника.

До теми: На Долинщині фотопастки спіймали зграю вовків (ВІДЕО)

Головне фото ілюстративне.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!