Недопущення пожеж в лісах – один з пріоритетних напрямків роботи прикарпатських рятувальників


Питання протипожежного захисту лісових масивів у пожежонебезпечний період для нашої області є особливо актуальним, оскільки лісовий фонд на території Прикарпаття складає понад 600 тисяч гектарів, а основною причиною загорянь в лісових масивах є саме людський фактор, тобто людська необережність і хала¬тність.

Як свідчить статистика, з року в рік, саме в літній пожеженебезпечний період найчастіше виникають пожежі в лісових масивах, на торфовищах, сільгоспугіддях. Багаторічний аналіз підтверджує, що основними причинами виникнення лісових пожеж є людський фактор, грозові розряди, самозаймання торфяної крихти і неконтрольоване спалювання сухої трави та залишків рослинності в умовах спекотної  погоди.

Як свідчить практика, легковажно залишені відпочиваючими непогашені вогнища та кинуті недопалки призводять до того, що, в першу чергу,  знищуються чималі площі зелених насаджень. Також в результаті пожеж знижуються захисні, водоохоронні й інші корисні властивості лісу, знищується флора і фауна, в результаті чого державі наносяться значні матеріальні збитки. Крім того, лісові пожежі становлять велику небезпеку для життя та здоров’я людини.  

Управління ДС НС в Івано-Франківській області застерігає  усіх мешканців краю в період сухої спекотної погоди утриматися від прогулянок до лісу, особливо на транспортних засобах, не допускати неконтрольованого спалювання стерні на полях, сухої трави та залишків рослинності на присадибних ділянках, особливо тих, котрі межують з лісовими масивами, дотримуватись правил пожежної безпеки у поводженні з вогнем під час перебування на відкритій території в полі, в лісі, поблизу торфовищ, щоб не допустити пожежі. 

Пам’ятайте: розводити багаття можна тільки у безвітряну погоду і на відстані не менше 15 метрів від будівель чи споруд; не слід залишати ба­гаття без нагляду; не можна покидати місце відпочинку, не переконавшись, що вогонь погашений. Не кидайте недопалки! Лише дотримання вимог безпеки збереже лісові масиви від вогню!

Пам’ятайте: банальна людська необережність у поводженні з вогнем може завдати непоправної  шкоди довкіллю.