Один виборчий округ на Прикарпатті не отримає цьогоріч жодної субвенції


Кабінет Міністрів України розподілив 1 мільярд 677 мільйонів 376 тисяч 194 гривні субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій між 1161 об’єктом у різних регіонах України.

Про це йдеться у відповідному розпорядженні №468-р від 19 травня 2021 року, пише ОПОРА

Найбільша сума коштів пов’язана з медичними та освітніми закладами, а найменше направлено на ремонти доріг та соціально-культурну сферу. Найбільше грошей спрямовано до Дніпропетровської, Одеської та Харківської областей, а також м. Києва. Найбільшу кількість субвенцій отримав 198-й округ Сергія Рудика, округ №23 Ірини  Констанкевич та 130-й округ Ігоря Негулевського. Натомість 31 округам не виділили коштів взагалі.

Що таке субвенції

Якщо говорити дуже просто – це грошова допомога місцевому бюджету з боку державного бюджету, яка йде на фінансування певного об'єкта інфраструктури, який є актуальним і важливим для розвитку громади. Як правило, кошти мають бути спрямовані на об'єкти, які не під силу профінансувати з місцевого бюджету, через їхню дорогу вартість, але на практиці це не завжди так. 

Із 2012 року в Україні існує субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій або простіше “соцеконом”.  Проте бюджетна програма, яка за своєю метою та ідеєю покликана вирішувати актуальні регіональні проблеми, по суті, стала заручником піар-кампаній народних депутатів. Як наслідок, мільярди коштів платників податків роками розпорошувались на фінансування десятків, а то й сотень несистемних чи навіть дріб’язкових витрат, вартістю 50 тисяч гривень і менше. 

Регіональний розподіл

У лютому 2021 року Кабмін скасував ряд позитивних правил розподілу коштів на соціально-економічний розвиток регіонів. Одним з таких рішень, було, зокрема, скасування пропорційного розподілу коштів між регіонами відповідно до кількості населення. Як наслідок, виділення коштів до різних областей України знову стало “хаотичним”, як це було у 2016-2019 рр.

Так, в рамках розподілу найбільше грошей було спрямовано до Дніпропетровської (160 млн грн), м. Києва (133,56 млн грн), Одеської (109,99 млн грн) та Харківської (109,84 млн грн) областей.

У свою чергу, найменше грошей отримали Херсонська (39,99 млн грн), Чернігівська (40 млн грн), Чернівецька (40 млн грн) та Сумська (42 млн грн) області. 

Таким чином, якщо заглиблюватись у математику, то коефіцієнт кореляції Пірсона у 2021 році між кількістю населення та сумою коштів, що отримав регіон склав лише 0,61. Для порівняння, ще минулого 2020 року, він демонстрував набагато більший зв’язок між цими показниками – на рівні 0,9.

Додатково, ми також порахували суму коштів субвенцій у розрахунку на одного мешканця для різних областях України.

Так, на одного мешканця Житомирської області було виділено майже 56 грн, Кіровоградської та Миколаївської – 54 грн, Вінницької – 52. В той же час на одного жителя Донецької області направлено 12 грн, Луганської – 23 грн, а Львівської – 24 грн. І якщо чисельність населення Донецької та Луганської, згідно даних Держстату може бути завищеною або ж ці області можуть фінансуватись з інших державних програм, то питання де-факто недофінансування Львівської області залишається відкритим. Адже ще минулого року, Львівщина була в топ-5 регіонів-отримувачів коштів субвенцій.

До кінця незрозумілою також залишається ситуація і з кількістю субвенцій. Так, до Волинської області було направлено 108 субвенцій (середній розмір однієї – 460 тисяч), до Харківської – 84, Львівської та Миколаївської – по 78, Черкаської – 65.

В той же час, Закарпатська область отримала 22 субвенції, Донецька – 6, а Луганська – лише 4 (середній розмір майже 12,5 млн грн). 

Депутатські округи

Відзначаючи безпосередню участь народних депутатів у процесі формування та виділення державних субвенцій, а також нерівномірний розподіл коштів між різними регіонами України у попередні роки, нами був проведений аналіз виділення відповідних коштів по мажоритарних округах.

Так, у 2021 році 31 округам (15%) не виділили коштів взагалі. Попереднього року даний показник був на рівні 20% або 40 виборчих округів.

У парламенті округи, що залишились без субвенцій, представляють 8 позафракційних обранців, 8 представників “Слуги народу”, 6 мажоритарників із фракції “Опозиційна платформа – За життя”, 4 члени групи “Довіра”, 2 представника “Голосу” та по 1 представнику “Європейської Солідарності” та групи “За майбутнє”. Також не отримав субвенцій і вже “скандальний 87 округ на Франківщині.

Таким чином, без субвенцій залишилось, наприклад, 6 із 7 округів (85%), які представляють депутати з фракції “Опозиційна платформа – За життя”, 2 з 3 (66%), де обрані депутатами члени “Голосу”, та 8 із 16 (50%), де мажоритарниками є позафракційні депутати. 

Натомість не отримав субвенцій лише 1 з 22 округів (5%), які представляють члени депутатської групи “За майбутнє” – його представляє Віктор Балога (69 округ, Закарпаття).

У свою чергу, серед 122 округів членів “Слуги народу” без коштів залишилося лише вісім. Їх представляють: Анатолій Драбовський (Вінниччина), Вікторія Кінзбурська (Харківщина), Олексій Леонов (Одещина), Сергій Бунін (Київщина), Максим БужанськийОлександр ТрухінСергій ДемченкоЮрій Мисягін (усі – Дніпропетровщина).

Натомість на території 167 округів об’єкти та заходи за кошти субвенцій були профінансовані.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!