Онлайн-торгівля на маркетплейсі: як і чим?


Останнім часом інтернет охоплює все більше сфер людської діяльності, тож не дивно, що багато людей уже зараз віддають перевагу купівлі товарів у мережі перед відвідуванням традиційних магазинів і тим паче ринків. Саме така тенденція стала поштовхом для підприємців освоювати нову діяльність — онлайн-торгівлю.

Новачкам здається, що це надзвичайно складно, однак головне — правильно вибрати сервіс для початку бізнесу. Оптимальний варіант — маркетплейси, як-от Zakupka.com. Це торговельні майданчики, де можна орендувати онлайн-вітрину і розмістити власний каталог товарів і послуг. Такі платформи зазвичай не є безпосередніми учасниками торгівлі, однак вони забезпечують ефективну взаємодію між продавцями та покупцями. Водночас спеціалісти компанії-оператора постійно працюють над покращенням юзабіліті, підвищенням трафіку тощо.

Постає питання: як продавати на маркетплейсах? Насправді це дуже просто. Достатньо зареєструватися на онлайн-майданчику як продавець та надіслати заявку для співпраці. Коли ви отримаєте відповідь, що платформа зацікавлена в роботі з вами, залишається укласти договір і завантажити свій каталог на сайт.

Однак, щоб точно отримати позитивну відповідь, необхідно мати статус ФОП або власника ТОВ. Маркетплейси переважно не працюють з фізособами. Виняток — майданчики C2C-формату, але вони не підходять для повноцінної онлайн-торгівлі. Також слід відкрити розрахунковий рахунок у банку, якщо ви й досі його не маєте.

Крім цього, знадобляться сертифікати та інша документація на товар. Які саме документи слід надати, можна дізнатися на конкретній платформі.

Наступне питання: чим торгувати? Визначити найпопулярніший товар вкрай важно, однак можна назвати ТОП-5 категорій:

- модний сегмент: одяг, взуття, сумки, капелюшки, різні стильні аксесуари тощо;

- речі щоденного вжитку — переважно засоби особистої гігієни;

- техніка та електроніка — частіше купують дрібні девайси, однак побутова техніка теж має попит;

- речі для дому та саду — будь-що, що може знадобитися в господарстві;

- парфумерія, декоративна та доглядова косметика.

Від останньої категорії в ТОПі практично не відстають зоотовари. В інтернеті купують все, починаючи від ласощів і корму для тварин і закінчуючи медпрепаратами та меблями. Мають попит і дитячі товари: одяг, іграшки, засоби для догляду за немовлям тощо.

Помилки продавців на маркетплейсі: чого варто уникати?

Часто продавці скаржаться, що їхній прибуток не тільки не збільшується, а й навпаки зменшується. Переважно компанії самі вбивають свій бізнес неправильними діями.

Занотуйте собі поширені помилки, щоб ніколи їх не робити:

- відсутність реакції на замовлення. Навіть лояльний покупець не готовий довго чекати на зворотний зв’язок від оператора. Якщо ви не зацікавлені в клієнті, він врешті-решт купить товар у вашого конкурента;

- відсутність контролю за залишками на складі. Неприємна ситуація, коли надходить замовлення, а товару не виявляється на складі. Намагайтеся уникати цього;

- несистематизована клієнтська база для здійснення повторних продажів. Збір даних про покупців дозволяє в майбутньому пропонувати їм додаткові знижки за повторні покупки або робити адресу розсилку;

- завеликі витрати часу на операційну складову. Користуйтеся інструментами, які пропонують маркетплейси. Так значно легше перевіряти склад, обробляти замовлення тощо. І водночас ви зможете звільнити час, аби виправити наступну помилку;

- відсутність аналізу. Навіть якщо ваш бізнес працює нормально, слід регулярно проводити аналітику. Це допоможе відшукати причини тих чи інших тенденцій, визначити найбільш затребувані товари у вашому асортименті, проаналізувати діяльність працівників тощо.

Так, маркетплейс надає готовий для використання інструментарій, однак працювати з ним все одно доведеться вам. Тож спробуйте оминути чужі граблі, не повторюючи перерахованих помилок

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!