Оптимізація по-гуцульськи: На Верховині хочуть закрити два позашкільні заклади


Схоже, прагнення місцевих чиновників вислужитись перед обласною владою переважає здоровий глузд.

Скажи дурневі молитися, то він чоло розіб’є. Щось подібне сьогодні відбувається з районною владою на Верховинщині, яка взялася за «оптимізацію» - реорганізацію кількох шкіл. Попри гарні слова, нічого доброго це не означає: педагогів чекає скорочення. 

До «чорного списку» потрапила Верховинська загальноосвітня школа інтернат І-ІІІ ступенів та два позашкільні заклади. Причому свої наміри «оптимізатори» виправдовують… недійсними розпорядженнями та усними вказівками ОДА. Схоже, прагнення місцевих чиновників вислужитись перед обласною владою переважає здоровий глузд.

Попередження про звільнення

Згадаймо, скільки обурення викликало розпорядження облдержадміністрації «Про заходи щодо оптимізації мережі бюджетних установ області та економії видатків місцевих бюджетів на 2013 рік», яке підписав перший заступник голови облдержадміністрації Василь Плавюк 31 січня цього року. Під тиском депутатів та громади губернаторові області Михайлові Вишиванюку довелося скасувати скандальне розпорядження свого підлеглого та публічно відмінити «оптимізацію».

Втім, підлеглі творчо підійшли до скасування «оптимізації». Зрештою, наказ голови ОДА і сам відкривав їм для цього можливості, пропонуючи замість скандальної оптимізації нову гарну обгортку – «реорганізація з метою підвищення якості послуг». Відтак в. о. начальника управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Верховинської РДА Василь Гуцуляк видає наказ про попередження працівників Верховинської школи-інтернату щодо  можливого звільнення у зв’язку з реорганізацією. Цікаво, що навіть перше «оптимізаційне»  розпорядження не зачіпало цього закладу.

Приблизно місяць тому керівники району провели зустріч з педагогами і батьками учнів школи-інтернату та попросили «не накручувати ситуацію». Голова районної адміністрації і заодно голова районної організації Партії регіонів Василь Гондурак зазначив, нібито запропонував реорганізувати інтернат у гімназію. Мовляв, такі зміни не передбачають зменшення чисельності учнів чи скорочення вчителів. Натякнув, що так звана реорганізація «з метою економії бюджетних коштів» може торкнутися лише технічного персоналу. На зустрічі Гондурак виправдовувався, що загалом району не вистачає 11 млн. грн., а запланований проект оптимізації всього бюджету у районі передбачає зекономити лише 1,184 млн. грн. Отже, реорганізовувати будуть не тільки школу-інтернат. Але скільки саме районна влада планує зекономити на освіті, районні чиновники не зізналися.

Верховинську школу-інтернат відкрили понад 50 років тому. За Союзу у школі вчилися діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, з усієї України. За років незалежності заклад зберіг статус інтернату. Тепер тут навчаються діти з віддалених сіл району. Деяким з них до найближчої школи щодня доводилося б йти 5-7 кілометрів. Тому очевидно, що зміна статусу для районного інтернату не пройде безболісно.

Наразі у школі здобувають середню освіту 406 учнів, з них 278 учнів – діти з малозабезпечених та багатодітних сімей. «Якщо статусу «інтернат» не буде, ці діти просто будуть голодні. Адже у нас малозабезпечені харчуються безплатно», - зазначає директор школи Оксана Волинюк. Крім того, директор каже, що так звана реорганізація може призвести й до скорочення вихователів. «Зараз у школі працює 70 педагогічних працівників і 50 – технічного персоналу. Коли у відділі освіти робили перерахунок, то під скорочення потрапляли 18 вихователів. А про технічний персонал нас навіть не повідомляли», - додає пані Оксана.

Коли справжні наміри районних «реорганізаторів» стали зрозумілими, дирекція школи звернулася до керівництва облдержадміністрації та обласної ради з проханням відмінити «неправомірний» наказ. За словами Оксани Волинюк, на днях їй зателефонували з РДА і повідомили, що наказ районного управління освіти «тимчасово призупинений».

Дії місцевої влади сумнівні не тільки з погляду моралі й здорового глузду, а й з позиції закону. Приймати рішення про реорганізацію, скорочення чи закриття закладу може його засновник. А засновником інтернату є обласна рада. «Якщо облрада прийме рішення передати школу-інтернат у підпорядкування району, тоді можна чекати небезпеки», - міркує директор.

Наразі ж «реорганізація» на Верховинщині більше нагадує недолугу самодіяльність, яка межує з порушенням закону.

Усна вказівка

До «чорного списку» райдержадміністрації потрапили і два позашкільні заклади – дитячо-юнацька спортивна школа (ДЮСШ) та Будинок школяра. Сьогодні у цих закладах займається понад 200 дітей. Про їхню ймовірну реорганізацію верховинські чиновники говорили ще минулого року. Мовляв, спортивні результати вихованців ДЮСШ невисокі, а рівень гурткової роботи педагогів Будинку школяра – слабкий. Натомість чиновники нарікали на «роздутий штат» та обіцяли реорганізувати позашкільні заклади району задовго до скандального розпорядження облдержадміністрації. До слова, за цим розпорядженням таки планувалося зекономити на реорганізації ДЮСШ 232 тис. грн. бюджетних коштів.

Сьогодні в. о. начальника управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Верховинської РДА Василь Гуцуляк запевняє, що ці заклади чіпати не будуть. Оскільки його накази про реорганізацію тої чи іншої школи у районі базувалися на скасованому розпорядженні ОДА «Про заходи щодо оптимізації мережі бюджетних установ області та економії видатків місцевих бюджетів на 2013 рік» 31 січня 2013 року, то й вони автоматично скасовуються. На зауваження, що реорганізації школи-інтернату у розпорядженні ОДА взагалі не передбачалося, Гуцуляк обмовився: «Не було… Але в усній формі від управління освіти було: оптимізовувати, оптимізовувати, оптимізовувати». Тепер він заспокоює педагогів ДЮСШ і Будинку школяра: скорочень не буде.

Чи можна вірити чиновнику? Джерело «ГК» у РДА стверджує, що районна влада таки має намір довести справу до кінця. Зокрема, у ДЮСШ будуть скорочені деякі спортивні секції.

31 травня на сесії Верховинської районної ради депутати заслухають звіт про виконання програми розвитку дитячо-юнацької спортивної школи на 2011-2015 роки та розглянуть питання, яке стосується так званої реорганізації Будинку школяра. Депутати також планують погодити очікувану мережу закладів освіти району на 2013-2014 навчальний  рік.

Директор без стажу

Напруга довкола інтернату і ДЮСШ – не перший  «здобуток» верховинських чиновників в галузі освіти. Управлінські експерименти над освітянами «регіональна» влада Верховинщини розпочала ще три роки тому - з Ільцівської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів.

З 2009 року зі школи пішло 18 вчителів та понад 60 учнів. Причиною стало призначення директором школи Любові Шкрібляк. Попри те, що законодавством України передбачено, що директором загальноосвітнього навчального закладу може стати громадянин України з педагогічною освітою та стажем педагогічної роботи не менше 3 років, Шкрібляк очолила школу відразу після закінчення ВНЗ.

«Її призначення лобіює сам Гондурак, тому що її мати є членом Партії регіонів. Після призначення нової директорки у школі почалися репресії. Хто не з нею – того звільняє, - розповідає одна зі звільнених працівників Ольга Юрук. З 18 звільнених працівників Ільцівської ЗОШ пані Ольга Юрук єдина звернулася до суду  про поновлення порушених трудових прав. «Люди просили захисту як у області, так і у районному відділі освіти, однак ніхто не звертає уваги на наші скарги», - зазначає педагог. Попри те, що вчителька отримала зустрічний позов від директорки школи про відшкодування моральної шкоди на суму 20 тисяч гривень, вона має намір дійти до кінця. Однак для себе вже з’ясувала, що перевірок, звільнення чи скорочень вдається уникати тільки наближеним і лояльним до районної влади та відповідної партії.

 

Галицький Кореспондент