Острови України: 15 загадкових і живописних


Острови здавна притягували до себе мандрівників. Складно знайти романтичні, віддалені від цивілізації місця з первозданною природою.

Всі ми у дитинстві читали «Таємничий острів» Жуля Верна і «Робінзона Крузо» Даніеля Дефо.  Для того щоб відвідати загадкові безлюдні екзотичні острови, не обов'язково відправлятися далеко десь у район Тихого або Індійського океану. Острови України не менш цікаві, пише ua.igotoworld.com. До слова, серед них є івано-франківський острів Закоханих.

Джарилгач, Херсонська область

Найбільший острів України. Безлюдний, якщо не вважати туристів. З дуже древньою історією, про нього ще Гомер з Птолемеем писали. Піщані пляжі, тепле море, вражаюча фауна і близько 500 видів рослин.

Джерело фото: sunmarina.ks.ua.

Як дістатися: Херсонська область, паромом зі Скадовська.

Зміїний, Одеська область

Острів Зміїний знаходиться в Чорному морі. Це екологічно чиста територія, унікальна флора і фауна, пляжі, прозора морська вода. У підводному світі біля острова знайдені судна часів двох світових воєн. Острів людний, на ньому розташоване маленьке селище Біле.

Джерело фото: rthvictoria.com.

Як дістатися: Одеська область, катер з Вилкового або яхта з Одеси.

Монастирський острів, Дніпропетровськ

Монастирський острів – місце загадкове, оповите легендами, таємницями століть і фантастичними гіпотезами. Пляж, підвісна канатна дорога, декоративний водоспад, церква Святого Миколая і монументальна постать Тараса Шевченка, що підноситься над Дніпром.

Джерело фото: ostrov-dp.at.ua.

Як дістатися: Дніпропетровськ, пішохідний міст з парку ім. Шевченка.

Інь-Янь, Дністровський каньйон

Два дивовижних острівця характерної форми у Дністровському каньйоні, який називають одним із семи природних чудес України. Українські субтропіки, красивий берег, казкові ландшафти, рідкісні види звірів і птахів.

Джерело фото: marshrut-club.com.

Як дістатися: з Івано-Франківська або Тернополя доїхати до одного з сіл біля Дністровської долини. Далі – подорож по Дністру на катамарані або човні, організовані тури. Течія повільна, без порогів. Щоб замовити тур по Дністру до острова Інь-Янь, пишіть сюди з позначкою «Хочу на Інь-Янь».

Березань, Миколаївська область

Безлюдний острів у Чорному морі – Березань. Є версія, що саме його Пушкін використовував як прообраз свого острова Буяна у «Казці про царя Салтана». Античне минуле, різноманітний тваринний і рослинний світ, хороший пляж. Входить до Історико-археологічного заповідника «Ольвія». У 1906 році на острові був розстріляний лідер повстання на крейсері «Очаків» Петро Шмідт, про що нагадує 15-метровий обеліск.

Джерело фото: santa-o.com.ua.

Як дістатися: Миколаївська область, близько від Очакова, екскурсії з селища Рибаківка, з Одеси на катері, яхті.

Хортиця, Запорізька область

Дуже мальовничий острів, що омивається Дніпром. Національний заповідник «Хортиця», ліси, степи і луки, високі скелі, унікальні історичні пам'ятки, створені ще до н.е., подорож в історію запорізьких козаків, звідси вони здійснювали походи на турецькі фортеці, Історико-культурний комплекс «Запорізька Січ». Все це острів Хортиця.

Джерело фото: world-travel.org.ua.

Як дістатися: Запорізька область, із Запоріжжя маршрутки з залізничного або автовокзалу.                                                    

Тендрівська коса (Тендра), Херсонська область

Острів біля узбережжя Чорного моря, відділений Тендрівською затокою від материка. Пустельні чисті пляжі, озера-лагуни, рапани, дельфіни, маяк, Чорноморський біосферний заповідник, єдине в Україні місце, де живуть дикі коні. В античні часи грецька колонія Ольвія проводила на Тендрівській косі спортивні ігри на честь героя Троянської війни Ахілла.

Джерело фото: fishing-ua.com.

Як дістатися: Херсонська область, з Очакова на катері, з Одеси на яхті під вітрилом.

Труханів острів, Київ

Острів на Дніпрі... навпроти центру Києва. Дуже красиві краєвиди, місця, багато зелені, пляжі, водні станції, ресторани. Це все Труханів острів.

Джерело фото: nadiyaonoda.livejournal.com, автор: Надя Онода.

Як дістатися: станція метро «Поштова площа», йти по набережній до пішохідного мосту, перехід по мосту на острів. На автомобілі – заїзд з Московського мосту.

Бирючий острів, Херсонська область

Коса в Азовському морі, півострів, що періодично перетворюється на острів. Безлюдний і красивий – Бирючий острів – для любителів тихого відпочинку, дикої природи і теплого моря. Десь по сусідству мешкали царські скіфи. Азово-Сиваський національний природний парк, куди можна потрапити, замовивши екскурсію. Тут бували Хрущов і Кучма.

Джерело фото: naazove.pp.ua.

Як дістатися: Херсонська область, катером з Генічеська, Арабатської стрілки.

Кемпа, Вінниця

Острів у центрі Вінниці, відомий з середини 16 століття. Заповідна мальовнича територія, річкові протоки, рідкісні рослини. Колись був захисним бастіоном з фортифікаційними спорудами. На жаль, вони не збереглися. Поблизу острова Кемпа зведений плавучийМузично-світловий фонтан «Рошен».

Джерело фото: wikimedia.org.

Як дістатися: старий пішохідний міст розібраний, новий ще не побудований, можна на човні через Південний Буг.

Жуків острів, Київ

Правий берег Дніпра, чаруючі пейзажі, хороводи лісів, озер, луків, безліч унікальних рослин і рідкісних тварин, простір для риболовлі, гарні пляжі, вхід в недобудований тунель під Дніпром. Це все Жуків острів у Києві.

Джерело фото: biotin.livejournal.com.

Як дістатися: Київ, Голосіївський район. Маршрутка №412 від площі Льва Толстого до Корчуватого, далі – пішки. Автомобілем через КП «Жуків острів» з оплатою проїзду через КП.

Острів закоханих, Івано-Франківськ

Романтичний клаптик суші посеред міського озера, доріжки, лавочки, декоративні ліхтарі, творчі вечори, читання поезії. Острів закоханих – головна прикраса Міського озера.

Джерело фото: panoramio.com.

Як дістатися: Івано-Франківськ, по романтичному містку або на човні.

Байда, Запоріжжя

Острів Байда знаходиться біля Хортиці. Названий на честь легендарного козака. Інша назва – Мала Хортиця. Ліс, степ, скелі, піщані пляжі, залишки укріплень часів російсько-турецької війни 1735–1739 років.

Джерело фото: uatravel.org.

Як дістатися: Запоріжжя, на човні, на автобусі АТ «Запоріжсталь» від проспекту Металургів.

Морське око, Синевир

Маленький, дуже романтичний острівець Морське око посеред красивого озера Синевир. Мальовнича природа, вода настільки чиста, що можна побачити дно. Але купання заборонено, вода дуже холодна, вири. Втім, деякі місцеві купаються.

Джерело фото: cikave.com.ua.

Як дістатися: Закарпаття, на машині, таксі до села Синевирська Поляна, а далі кілька кілометрів до озера. Раз на день ходить автобус з Міжгір'я.

Острів на озері Світязь, Шацьк

Загадковий, майже безлюдний острів на озері Світязь. Зачаровує все: краса природи, клени, липи і дуби, вечірні заходи, романтика і спокій. Місцеві жителі називають його островом космонавтів, кажуть, що за часів СРСР тут була їхня база відпочинку. Сюди приїжджали відпочивати Хрущов і Гагарін.

Джерело фото: volyntimes.com.ua.

Як дістатися: Волинська область, автобусом до селища Шацьк, на човні до острова.

Без сумніву, у вас вже з'явилося бажання зібрати рюкзак і відправитися на один з островів. Якщо ж ви ще не визначилися з місцем відпочинку, стаття IGotoUA про «21 ідею подорожі по Україні влітку» вам допоможе. Куди б ви не поїхали, пам'ятайте: Україна у нас одна. Давайте не смітити там, де відпочиваємо. Приємної подорожі!