Партія Регіонів пропонує запровадити контроль за Інтернетом


Українські депутати підготували новий проект з посилення контролю над поширенням інформації в Мережі, пише "КоммерсантЪ-Україна".

Поданий минулого тижня законопроект має зобов'язати провайдерів блокувати доступ до ресурсів, що пропагують міжнаціональну ворожнечу, жорстокість або порушують права і свободи громадян.

У п'ятницю, 7 червня, на сайті парламенту з'явився законопроект "Про захист інформаційного простору", поданий заступником голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимиром Олійником (Партія регіонів). Документ передбачає низку серйозних правок до закону "Про захист суспільної моралі", спрямованих на контроль за роботою мережевих ресурсів.

Видання зазначає, що нардеп-автор раніше не раз подавав законопроекти, що збільшують повноваження МВС або СБУ. У пояснювальній записці до документа Олійник відзначає важливість "недопущення розміщення на сайтах адресного простору українського сегмента інтернету, електронних ЗМІ відомостей, поширення яких заборонено законами".

До таких відомостей депутат зараховує пропаганду війни, міжнаціональної або міжрелігійної ворожнечі, насильства, жорстокості, інформацію, де є заклики до повалення державної влади, конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, а також посягати на права і свободи людини. У разі схвалення законопроекту провайдерам доведеться видаляти подібні ресурси з мережі протягом доби після відповідного рішення суду на вимогу СБУ або МВС.

Ба більше, Олійник планує зобов'язати інтернет-провайдерів за першою вимогою СБУ чи управління МВС боротьби з кіберзлочинністю надавати відомості про своїх абонентів і споживані ними сервіси. Провайдерів також позбавлять права інформувати користувачів про передачу таких даних правоохоронцям.

Представники медіаорганізацій називають таку ініціативу небезпечною. "Визначення забороненої інформації в законопроекті дуже розпливчасті, - каже виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. - Незрозуміло, хто буде проводити її аналіз - адже експертну комісію із захисту суспільної моралі Кабмін вирішив ліквідувати.

Експерт також звертає увагу на намір внести СБУ в список держорганів, які відповідають за виконання закону про суспільну мораль. "За нашою інформацією, в СБУ останнім часом формується група фахівців з питань Інтернету. Нічого доброго напередодні президентських виборів це не обіцяє", - прогнозує вона.

Учасники інтернет-ринку також схвильовані ідеями "регіонала". "Нас знову хочуть змусити шпигувати за абонентами і повідомляти про них правоохоронцям без рішення суду, - нарікає голова правління Інтернет Асоціації України Тетяна Попова. - До того ж зазіхати на чиїсь права і свободи може практично будь-яка інформація - що ж нам тепер, зовсім Інтернет закрити?"

Зазначимо, що ініціативи з посилення контролю за Мережею в цьому році помітно почастішали, кажуть співрозмовники видання.

До речі, ще у листопаді 2012 року повідомлялось, що "регіонали" після виборів спробують піддати тотальній цензурі український Інтернет.