Підсумки першої частини: цей сезон Першої ліги – найунікальніший в історії


А чи знаєте ви, що нинішній сезон чемпіонату Україні у Першій лізі – найбільш унікальний в історії? Так, розподіл учасників на дві групи то не є ноу-хау, адже в такому форматі проводився найперший сезон – навесні 1992 року, коли потрібно було якнайшвидше розпочати та закінчити початковий поділ клубів на дивізіони.

Але цього разу, окрім розподілу 16 учасників на дві групи, ми маємо ще й два етапи – попередній та фінальний. У неділю завершився попередній, на якому всі команди зіграли по 14 матчів та визначили по чотири найкращих у кожній групі, йдеться на сайті МФК "Прикарпаття".

Навесні нас також чекає цікавий формат, але про це та всі нові правила Першої ліги – у другій частині тексту. А поки поговоримо про сюжети першої частини, які ви могли пропустити.

Тимчасове лідерство «Карпат»

Війна дуже серйозно скоригувала реєстр футбольних клубів Першої ліги. Якщо порівнювати із сезоном-2021/2022, залишилося тільки 6 команд з 16. Тандем «Металіста» та «Кривбаса» перейшов до Прем’єр-ліги, ще вісім команд припинили або виступи, або взагалі існування («Альянс», «Поділля», «Волинь», «Олімпік», «Краматорськ», «Агробізнес», «ВПК-Агро» та «Ужгород»).

До секстету старожилів («Оболонь», «Нива» Т, «Гірник-Спорт», «Прикарпаття», «Полісся» та «Кремінь») долучилися 10 представників Другої ліги. А серед них опинилися клуби із серйозними амбіціями — львівські «Карпати», «Епіцентр», який змінив дислокацію з Дунаївців на Кам’янець-Подільський, черкаський «ЛНЗ», запорізький «Металург». І завдяки їм на попередньому етапі була інтрига.

Звичайно, «Полісся», яке виграло 13 матчів з 14 та набрало 40 очок із 42 можливих, у цій компанії стоїть вище за усіх. Про житомирський клуб варто поговорити окремо – як про нове явище в українському футболі. Команда Юрія Калітвінцева допустила втрату очок тільки в 4-му турі – у Тернополі з місцевою «Нивою» (0:0). То був єдиний епізод в сезоні, коли «Карпати» випереджали «Полісся» в турнірній таблиці – 12 очок проти 10.

Одразу після цього підопічні Андрія Тлумака програли вдома «Епіцентру» (0:2), поступилися лідерством, а у 7-му турі зазнали поразки ще й у принциповій особистій зустрічі (0:2). З того моменту «Карпати» поступово відставали від «Полісся» і більше були зосереджені на тому, аби не підпустити до себе «Епіцентр», яким керують Олег Надуда та Сергій Нагорняк.

Саме ця трійця протягом всього попереднього етапу вела за собою решту команд групи А. А за право скласти їм компанію у чемпіонській групі на фінальному етапі вели боротьбу «Прикарпаття» та «Нива». На старті сезону краще справи йшли у прикарпатців, але, починаючи з 8-го туру, тернопільці вийшли вперед і вже не відпустили перевагу. Хоча боротьба йшла до останнього туру, у якому команда Сергія Задорожного виграла в гостях, а «Прикарпаття» зазнало поразки від «Епіцентра» та у підсумку відстало від «Ниви» на 5 очок.

Холодний душ для «ЛНЗ»

У групі Б експерти майже одноголосно виводили у фаворити «ЛНЗ», який ще під час виступів у чемпіонаті України серед аматорів привертав до себе увагу дуже пристойними фінансовими умовами і вже тоді проводив активну селекцію. Але перші два матчі – як пізніше з’ясувалося, з головними конкурентами – принесли черкасцям лише одне очко («Оболонь» – 0:0, «Металург» – 1:2), після чого було звільнено багаторічного тренера команди Юрія Бакалова.

Очолив претендента на підвищення в класі асистент Бакалова — Олександр Ковпак. У минулому – вправний бомбардир УПЛ, гравець національної збірної, але без досвіду самостійної роботи. Так з’явилася нова інтрига сезону – чи впорається молодий (39 років) тренер із серйозним викликом. Впорався. «ЛНЗ», хоча і втратив ще очки тричі до завершення попереднього етапу, але зумів наздогнати та випередити і «Металург», і «Оболонь».

Насправді витримати лідерський темп вдалося тільки «ЛНЗ» та «Оболоні» під керівництвом Валерія Іващенка. Вони змінювали один одного на чолі турнірної таблиці, а от «Металург» на одному з етапів навіть випав з топ-4. Але підопічні Володимира Микитина швиденько виправилися і достроково гарантували собі виступи у чемпіонській групі. Хоча на фініші і пропустили вперед себе «Кремінь» – одну з двох наймолодших команд Першої ліги (середній вік команди Романа Локтіонова – 21,2 роки; такий же показник має «Гірник-Спорт»), який у особистій зустрічі в останньому турі вирішив свої турнірні питання, розгромивши конкурента – «Чернігів» (3:0).

Зіркові ветерани і нові імена

Рівень Першої ліги у сезоні-2022/2023 значно знизився порівняно з попереднім. І це результат об’єктивних причин. По-перше, через війну з України виїхала велика кількість футболістів. По-друге, нагадаємо ще раз – 10 з 16 учасників сезону-2022/2023 ще рік тому грали у Другій лізі.

Проте знайшлися виконавці, які робили погоду на полі. Взяти хоча б список кращих бомбардирів. Серед них є й добре знайомі прізвища: Пилип Будківський з «Полісся» (11 голів, №1 в рейтингу), ветеран Олександр Батальський з «Оболоні» (6 голів). А є й молоді футболісти, які намагаються по максимуму використати шанс. Наприклад, 22-річний Денис Галата з «Кремня» (9 голів), 21-річні Максим Гірний з «Епіцентру» та Олексій Сидоров з «Металурга» (по 6 голів).

І це тільки верхівка айсберга. Якщо заглибитися у більш детальні професіональні статистичні дані, то до кращих футболістів Першої ліги за сумою показників високого рівня варто віднести, окрім Будківського, ще чотирьох представників «Полісся»: Владислава Вакулу, Василя Грицука, Артема Козака та Деніса Янакова. І хоча житомиряни мають найдоросліший склад у ПЛ (середній вік – 28,1 року), троє з цієї п’ятірки (Вакула, Козак, Янаков) – якраз представники нової хвилі.

У «Карпат» варто виділити ветерана Дениса Кожанова, досвідченого вже Владислава Приймака та молодого Олега Леня. Дуже сильно виручав «Епіцентр» 29-річний воротар Сергій Чернобай (найкращий по відведеним голам та по сейвам), стабільно високі статистичними показниками може похвалитися ще один ветеран – Андрій Беженар, звернув на себе увагу також 20-річний Сергій Стень.

У «ЛНЗ» – свої герої. Воротар Кірілл Самойленко видав 9 сухих матчів, причому 6 з них – поспіль. Результативно відіграв півзахисник Іван Тищенко (7 голів), а молодий Денис Долінський, який пережив серйозні проблеми із здоров’ям, блискуче повернувся на поле: 3 матчі на фініші першого етапу – 3 голи.

Сильні показники видав 23-річний центральний захисник Богдан Векляк («Металург») – і в обороні, і у просуванні м’яча. У «Кременя» розумними та розрізними передачами відзначався 23-річний Данило Фальковський. А дебютант Першої ліги Ігор Краснопір («Оболонь») настільки яскраво заграв, що отримав запрошення до молодіжної збірної України.


Формат другої частини сезону

Навесні квартети кращих сформують чемпіонську групу, а квартети аутсайдерів – групу вибування. Будуть збережені очки, набрані на попередньому етапі в матчах між собою, а команди групи А на фінальному етапі будуть грати тільки з командами групи Б у два кола. Тобто, взимку клуби проведуть збори та спаринги, аби провести по вісім офіційних матчів. Але для когось – дуже важливих матчів.

Хоча комусь доведеться грати також додаткові зустрічі – стикові. До УПЛ мають перейти команди, які посіли 1-ше та 2-ге місця на фінальному етапі (звичайно – за наявності відповідного атестата). А ще дві команди отримають додатковий шанс: 3-тє місце Першої ліги – проти 14-го місця УПЛ, 4-те – проти 13-го. У кожній парі передбачено по два матчі. До Другої ліги переходить найгірша команда групи вибування (в зворотному напрямку вирушає переможець Другої ліги), а передостання команда також проведе два стикових матчі із 2-им місцем Другої ліги.

Якщо матчі плей-оф завершується з рівним рахунком, то для визначення переможця після закінчення основного часу матчу призначається додатковий час (2 тайми по 15 хвилин). Якщо у додатковий час м’ячів не забито, для виявлення переможця призначається серія 11-метрових ударів згідно з Правилами гри IFAB.

Головна боротьба за остаточний розподіл місць у рейтингу Першої ліги, за сценарієм нинішнього сезону, розгорнеться навесні 2023 року. І вже відомі головні претенденти на місце в УПЛ. Причому великий запас «Полісся», зважаючи на його виступи восени, не дивує. А от аналогічні показники «Оболоні» стали сюрпризом для багатьох. Але кияни дійсно 16 із своїх 29 очок набрали якраз у матчах із головними конкурентами, а втрачали чомусь у іграх з аутсайдерами. У «ЛНЗ» – переможця групи Б – картина зовсім інша. Тому він тут лише третій.

Звичайно, 8 очок відриву за 8 турів відіграти можна, але зробити це буде надзвичайно складно. Адже і «Оболонь», і «Полісся» мають досить міцну економічну базу, а взимку майже гарантовано проведуть підсилення складу. У випадку із клубом із Житомира – і без того дуже потужного. Але «ЛНЗ», «Епіцентру» та іншим клубам не варто впадати у відчай. Залишаються стикові матчі із представниками УПЛ (13-14 місця), а, окрім того, може статися так, що один з двох фаворитів здолає іншого у обох особистих зустрічах. А це – мінус 6 очок з 8, які відділяють лідерів від переслідувачів. Тобто все ще може змінитися.

У боротьбі за виживання також вималювалася своя картина. Головні аутсайдери вже можуть починати роботу над помилками. Зима у Першій лізі завжди довга. За ці місяці багато чого може змінитися.

Tribuna.com



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!