Помер ветеран дивізії "Галичина" Орест Васкул з Городенківщини


Сьогодні, 8 червня дивізійник та учасник збройного підпілля ОУН Орест Васкул.

Про це у мережі повідомив голова ВО "Свобода" Олег Тягнибок. 

"Сьогодні не стало славетного українця. Помер голова Київського крайового братства ОУН-УПА Орест Васкул. 28 травня панові Оресту виповнилося 93 роки... Співчуття родині і близьким. Вічна пам’ять і шана Герою!", - написав свободівець.

Орест Васкул народився 28 травня 1928 року у селі Серафинці (нині Городенківського району, Івано-Франківської області) у сім'ї вчителів. У 1942 році вступив у ряди Юнацтва ОУН, з 1943 року — член ОУН (б).

1943 року добровільно записався у дивізію «Галичина», був одним із наймолодших дивізійників. У бою під Бродами був контужений, потрапив у совєцький полон, засланий до Башкирської АССР. Звідти втік, у 1947 році був заарештований знову, засуджений до 25 років таборів, 5 років позбавлення прав. Більшу частину просидів в БПРах — бараках посиленого режиму. Був звільнений 25 червня 1956 року. Повернувся до України, де знову зазнав переслідувань, відтак повернувся назад до Воркути. З 1968 року проживав у селі Ясногородка Київської області. 8 лютого 1984 року був знову заарештований за антисовєцьку діяльність. Судили в Києві й дали 11 років в'язниці. Сидів у тюрмі в Алчевську Луганської області. 26 грудня 1987 року був звільнений.

Балотувався під час виборів до Верховної Ради України 2006 року під № 5 в списку ВО «Свобода». У 1995—2010 роках був членом Головного Проводу ОУН(б) та головою Теренового Проводу ОУН(б) в Україні. З 1992 року — голова Київського крайового братства ОУН-УПА та член головної Булави Всеукраїнського братства ОУН-УПА.

До теми: Боротися, щоб перемогти: життєвий шлях голови Київського братства ОУН-УПА Ореста Васкула

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!