Поради франківської психологині, як зробити свою осінь позитивною


Осінь - переломна пора для багатьох людей. Адже саме час, коли потрібно перелаштуватися на новий період. У людей закінчуються відпустки й подорожі, розпочинається навчання чи робота.

Зміна пір року викликає тривале зниження настрою, пригніченість, втрату здатності переживати радість, апатію, негативне мислення і загальний занепад сил, або іншими словами «осіння депресія».

Як уникнути такого стану і зробити свою осінь позитивно і незабутньою, в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо розповіла франківська психологиня Наталя Чаплинська.

За її словами, сезонна депресія - це стан, який виникає восени, або ранньою весною і пов’язана зі змінами в природі.

«У нас погіршується настрій, бо зменшується світловий день, стає менше кольорів. Хоча осінь взагалі є яскравою і у вересні ці тенденції не помітні, вже в жовтні-листопаді, коли листя починає опадати, все стає сіро-чорне, починається тенденція до погіршення настрою. Тож, якщо ви відчуваєте депресивний стан – вдягайте кольоровий одяг, дивіться на різнобарвні картини, на небо, на щось яскраве, бувайте більше на сонечку», - радить Чаплинська.

Психологиня зауважує, що якщо весною така депресія пов’язана з авітамінозом, то восени вітамінів достатньо, але зменшується сонячний день. Оскільки сонце сприяє виробленню серотоніну, а восени його стає менше, у нас погіршується настрій.

«Відновити рівень серотоніну допомагає шоколад, морепродукти і здоровий сон. Коли ми засинаємо о 22 годині, до 2-3 ночі в організмі виробляється необхідна кількість гормонів для відновлення емоційних станів. Коли ж у нас випадає цей період сну, організм починає страждати. Починається занепад сил, поганий настрій, з’являється тривожність, стрес. Насправді якщо дотримуватися цих порад, ми успішно подолаємо депресію», - запевняє психологиня.

Якщо ж ми бачимо, що хтось з наших друзів чи рідних почав страждати від осінньої хандри, Наталя Чаплинська радить, як ненав’язливо допомогти цій людині вийти з такого стану. Для цього можна організувати прогулянки, виїхати десь на природу, піти на концерт, виставку чи в театр.

«Потрібно включити людину в цікаве дійство яке буде позитивним, про яке можна буде потім говорити й воно зарядить радістю і приємними спогадами. Нещодавно я розмовляла з давньою приятелькою і запропонувала їй піти на каву. І тут вона каже: «просто посидіти та помовчати». Це інколи є дуже важливим. Люди бояться пауз в бесіді, вони чекають, щоб хтось завжди говорив. Я їй неймовірно вдячна, що вона це сказала. Адже це сміливість - просто помовчати. Важливо інколи просто мовчки побути поруч, особливо коли в житті людини важкі моменти. Тоді присутність доброго друга дозволяє легше це пережити», - каже пані Наталя.

Також психологиня радить прочитати брошуру американського філософа бізнесу і успіху Джима Рона «Сезони життя». За її словами, там осінь асоціюється з підсумком, збором урожаю, з певним життєвим досвідом, який кожна людина здобуває. Своєрідний аналіз свого життя. Після осені наступає зима. Але зима це не є сумно. Зима – це відпочинок, перед тим, як сіяти навесні.

«Тому, коли ми акцентуємо свою увагу на зборі урожаю з якого ми потім будемо готувати посівний матеріал на весну, ми зовсім по-іншому будемо реагувати і приймати депресивні речі. Тому депресію треба сприймати як момент, коли ми задумуємося над своїми життєвими поглядами, що ми можемо змінити, що є вдалого, що залишити в минулому», - пояснює Чаплинська.

На завершення Наталя Чаплинська дала кілька порад, що робити, аби ця осінь була для вас позитивною і без депресії:

- Найперше систематизуйте своє життя і дотримуйтеся режиму дня.

- Чітко слідкуйте за тривалістю і якістю свого сну. Це дуже важливо.

- Якісно і добре харчуйтеся: вітаміни, риба, шоколад, морепродукти.

- В кожного є якісь захоплення. Осінь - найкращий час, щоб знайти час для улюбленого хобі.

- Не «нийте», а робіть крок назустріч тим, у кого є складнощі та починайте їм допомагати. Підтримка слабших допомагає нам повірити у власні сили і радіти тому, що ми зробили добру справу.

- Якщо дома є улюбленці, то вони теж налаштовують нас на позитив. Вони спонукають до певних дій, рішень. І коли ми починаємо про когось дбати, знаходимо в цьому момент задоволення і позитиву.

- Говоріть собі самонавіювання: «Я відношуся до себе з повагою», «Я шаную себе» і т.д.. Вчіться відчувати свою гідність, свої результати праці, свої досягнення. Це дає позитив.

- Зведіть до мінімуму спілкування з тими, хто вас критикує. Як правило критика тих людей є захисною реакцією від вашого успіху, ваших досягнень. Краще слухайте тих, хто вас підтримує, з розумінням відноситься навіть у критичній ситуації. Але не хвалить, бо підлабузництво це теж погано.

- Не забувайте робити собі маленькі подарунки. Купіть якісь красиві речі, чи щось про що ви мріяли. Це акт любові до себе. А якщо хтось зробить вам подарунок, то це ще краще.

- Пошукайте свої ресурсні місця. В кожного це свої спогади про особливі місця чи події. Вони дають поштовх до переосмислення деяких моментів і сили впоратися з депресією.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!