Посівний календар на квітень для городника і садівника


У квітні дні стають все довшими і теплішими, тому роботи у садівників і городників хоч відбавляй. Важливо грамотно все розпланувати, щоб виконати необхідні роботи вчасно і не перевтомлюватися.

У середині весни важливо продовжувати правильно доглядати за розсадою: збільште поливи, провітрюйте сіянці і починайте привчати їх до відкритого повітря, якщо погода дозволяє, пересадіть підрослу розсаду на грядки пише сайт "Професійне насіння".

Займіться обходом дачної ділянки, огляньте дерева і кущі в саду, проведіть обрізку, якщо не робили цього раніше. Наведіть в саду порядок: зберіть сухе листя і відправте на компост, а неорганічне сміття вивезіть. Також кущі і дерева потрібно обробити засобами захисту до того, як розпустяться бруньки, щоб у майбутньому їх не вразили шкідники та хвороби. Подбайте про захист рослин в саду від весняного сонця: можна побілити дерева або використовувати садові бинти. Навесні всі рослини потребують підгодівлі. Можна використовувати компост, торф або перепрілий гній для підгодівлі ягідних кущів і дерев. А коли встановиться тепла погода, посадіть нові саджанці, які планували вирощувати в саду. Зніміть з винограду укриття.

На городі підготуйте грядки для висадки розсади, посійте культури, які не бояться холоду, оскільки у квітні ще можливі поворотні заморозки. А зелені культури посійте під плівку — це захистить їх і прискорить появу сходів. У квітні в Україні вже активно висаджують пророщені бульби картоплі. Якщо ви планували зробити це пізніше, на початку місяця проведіть яровизацію картоплі.

У теплицях продовжуйте висаджувати розсаду, а також доглядайте за культурами, які вже ростуть в теплиці або під укриттям. Робіт на дачі або біля дому у квітні дуже багато. Вони вимагають багато сил, часу й енергії. Висаджуються і сіються багато культур, з яких планується зібрати великий урожай. Щоб плодоношення було рясним, а урожай порадував якістю, керуйтеся місячно-посівним календарем на квітень 2021 року. У ньому безліч підказок не тільки з приводу посадок, а й інших важливих робіт для дачника. Візьміть до уваги рекомендації календаря, щоб рівномірно розподілити роботи, встигнути вчасно посадити бажані культури і знати, в які дні краще відпочити від дачних робіт. І хоча перший тиждень квітня вже минув, ви ще все встигаєте. 

8 квітня

Одним із найбільш підходящим для посадок вважається знак Риб. Якщо бажаєте отримати рясний урожай, садіть культури зараз. Але враховуйте, що плоди не будуть довго лежати, насіння з них зібрати теж не вийде. Рослини виростають із міцною кореневою системою і смачними плодами.

Сміливо саджайте гарбузові та інші культури. Садіть картоплю, пересаджуйте на постійне місце розсаду, сійте на клумбі квіти. Можна поливати і рихлити, проводити підживлення по листу мінеральними добривами. Поливати і підгодовувати потрібно обережно, оскільки надмірна кількість підгодівлі може викликати грибкові інфекції. Прищеплюйте, заготовлюйте живці, обріжте дерева і кущі. Закладіть органіку на компост.

Обробки фунгіцидами та інсектицидами поки відкладіть. Знайте міру при поливі і внесенні добрив.

9 квітня

Продовжуйте садити культури, якщо розраховуєте отримати рясний урожай. Можна посіяти баклажани, арахіс, різні види капусти, томат, мангольд, моркву, перець, редис, огірки, гарбуз, зернові культури. З пряно–зелених посійте базилік, крес–салат, спаржу, хрін, шпинат, цикорій. Будуть добре рости саджанці аґрусу, яблуні, шипшини, винограду. На клумбі посійте гвоздику, лілії, шавлію, а із кімнатних — акваріумні рослини, ампельні фікуси, герань.

Не зайвими будуть мінеральні підгодівлі по листу, якщо вносити маленькими дозами. Рясно поливати і перегодовувати рослини не потрібно. Можна робити щеплення, окулірування, прищіпку, закладати органіку на компост. Не робіть захисну обробку спецзасобами.

10 квітня

У Овні садити більшість культур не можна — рослини будуть швидко сходити, але виростуть слабкими, плоди будуть погано зав'язуватися, а урожай буде погано зберігатися. Тому приділіть час іншим турботам на ділянці. Зоріть землю, підгорніть сходи, в горщиках домашніх рослин замініть субстрат. Прорідіть сходи, видаліть бур’яни. В саду зробіть чистку і прищіпку. Можна обробити рослини засобами для захисту від шкідників і грибка. Якщо ростуть квіти, зрізайте їх для букетів або перевезення.

Допускається посів рослин, для яких важливіше наростити зелену масу. Швидкорослі рослини встигнуть вирости і сформуватися. Якщо хочете провести підгодівлю, вибирайте сухі види. Також допускається посів пекінської капусти, базиліка, гірчиці, люцерни.

Пікірувати і пересаджувати не варто, відкладіть пасинкування, полив та інші види підгодівлі, крім сухих.

11 квітня

Як і раніше, уникайте активних посадок культурних рослин. Можна посіяти насіння хіба що тих рослин, які швидко ростуть і дають надземну зелень. Сійте ті рослини, для яких важливо наростити рясну зелень, оскільки міцне стебло не встигне сформуватися. Але навіть такі рослини не сійте з метою зібрати насіння і не чекайте від них високої врожайності. Так, допускається посів капусти, цибулі, редиски, петрушки на зелень, салату, гірчиці.

Займіться грядками в теплиці і відкритому ґрунті, яких до цього часу вже вистачає. Можна проріджувати сходи, підгортати, розпушувати ґрунт. Не зайвою буде обробка від шкідників і грибка спеціальними засобами. Якщо хочете підгодувати рослини, використовуйте тільки сухі підгодівлі.

Не можна робити обрізання, пікірувати розсаду, поливати рослини.

12 квітня

Новий Місяць — не найкращий час для починань в городі або саду. Рослини зараз вкрай вразливі, тому місячний посівний календар на квітень не рекомендує чіпати рослини. Тим більше, що все ще триває знак Овна, який теж не підходить для посадок.

Якщо хочеться чимось зайнятися, наведіть порядок на ділянці: видаліть сухі і хворі гілки, старі рослини. Займіться сходами, прорідіть і просапайте їх. Допускається обробка засобами для захисту рослин. Також можна займатися благоустроєм ділянки, планувати і розбивати грядки на городі, враховуючи сівозміну. Наведіть порядок у зимовій теплиці.

13 квітня

Малодосвідченим городникам може здатися, що сіяти насіння в Тельці не можна, так як воно погано сходить. Насіннєвий матеріал дійсно трохи «засиджується» в землі, зате сходи виходять дружними і міцними. Рослини формують багато пагонів, рясно цвітуть, формують міцний корінь. Якщо хочете отримати багатий урожай, який довго зберігається, садіть культури зараз. Також це відповідний період для багаторічників — вони легко переносять зимові холоди і перепади температури.

Можна сіяти насіння томату, редьки, буряка, моркви, огірків, бобових, цибулі, зелені. Садити в саду вишню, грушу, шипшину, черешню. У полі сійте кукурудзу і соняшник, а на клумбі — чорнобривці, тюльпани, лілії, іриси, гладіолуси. З вазонів посадіть бегонії, каланхое, примулу.

Це ідеальний час, щоб замочувати і пророщувати насіннєвий матеріал, сіяти на розсаду і на грядках. Можна поливати, розпушувати ґрунт, але так, щоб не пошкодити коріння. Також не робіть пересадки і окулірування.

14 квітня

Продовжуйте садити і сіяти культури, які хочете виростити на ділянці. Вони вийдуть міцними, здоровими, плодоношення буде рясне, а плоди — довго зберігаються. Можна посіяти цибулинні, бобові, гарбузові культури, кукурудзу, капусту, петрушку, салат, щавель, шпинат. Посадіть в саду сливу, черешню, яблуню, шипшину, а в квітнику посійте чорнобривці, гіацинти, настурції, іриси. З рослин, які ростуть дома, посійте декоративно–квітучу бегонію, каланхое.

Також можна проводити необхідні заходи з посівним матеріалом, доглядати за сходами. Утримайтеся від пересадок і окулірування, якщо рихлите землю, робіть це акуратно, щоб не пошкодити коріння.

15 квітня

За місячним календарем на квітень у Близнюках можна садити, але не всі культури. Рослини дадуть урожай, але він буде незначним, а плоди - без яскраво вираженого смаку і запаху. Але можна посадити культури, у яких в'юнке, довге стебло. Так що посів гороху, квасолі, баштанних культур допускається. Також посійте крес–салат, капусту, листову петрушку. Це ж стосується і квітів - можна сіяти ампельні і в'юнкі квіти.

В саду зробіть заготівлі живців, проведіть щеплення. Можна посадити саджанці винограду і суницю. Обприскайте рослини захисними засобами, адже весна — пора, коли шкідники особливо голодні і здатні завдати непоправної шкоди культурним рослинам. Це ж стосується і грибка — навесні рослини часто ним уражаються.

Не робіть поки полив, якщо потрібно — лийте зовсім небагато води. Також не проводьте пікіровку і пересадку.

16 квітня

Садіть культури, у яких в'юнке стебло. Ампельні квіти можна висівати на розсаду або висаджувати в горщики, де вони будуть красиво виглядати. На грядках посійте баштанні культури, горох, сочевицю. Також посійте зелень і капусту пекінську.

Займіться садом: підготуйте живці, зробіть щеплення, проведіть санітарну обрізку, якщо не зробили цього раніше, посадіть суницю садову. Можна обприскати рослини спецзасобами проти хвороб. Щоб газон повільніше відростав, покосіть трави.

Відмовтеся від надмірного поливу і не робіть пікіровку.

17 квітня

Сійте дині, суницю, квасолю, горох на грядках. Також посадіть виноград, лимонник, пасифлору, троянди. Якщо хочете рихлити ґрунт, робіть це по сухому. Можна провести підгортання, прополювання, проріджування на грядках.

Обробіть рослини препаратами, які захищають від інфекцій і шкідників. Зробіть формуючу обрізку, якщо не провели її раніше. Косіть газон, зрізайте для транспортування квіти.

18 квітня

З переходом Місяця в Рака наступають посадочні дні у квітні. Зараз можна садити практично все, що хочеться виростити, особливо низькорослі рослини. Ви отримаєте багатий урожай зі смачними і соковитими плодами, але на зберігання вони не підходять. Нехай вас не лякають повільні сходи — рослини нарощують кореневу систему і в результаті дадуть прекрасний урожай.

Посійте із зелених культур м'яту, базилік, коріандр, спаржу кріп, шпинат, з овочів — баклажани, томат, гарбуз, огірки, капусту, цибулю, буряк, часник, моркву. Посадіть на ділянці грушу, смородину, сливу, малину, а у квітнику — айстру, волошку, хризантему, фіалку, настурції, незабудку.

Можна замочувати і пророщувати насіннєвий матеріал, рихлити ґрунт і прополювати. Поливайте вдосталь рослини, підгодовуйте їх органікою і мінералкою. Закладайте відходи органіки на компост, робіть щеплення.

Не рекомендується використовувати хімікати для обробки рослин і збирати урожай коренеплодів.

19 квітня

Сьогодні можна займатися всіма можливими роботами на ділянці, так як знак дуже продуктивний. Не можна тільки обробляти рослини хімікатами. Якщо дуже потрібно обприскати рослини, вдайтеся до народних, натуральних засобів. Також не варто обрізати плодові дерева.

Замочуйте насіння для подальшого посіву, рихліть землю, поливайте рослини, прищеплюйте. Культурні рослини підгодуйте мінералкою або органічними добривами — весняні підживлення дуже важливі для розвитку. Закладайте на компост відходи з органіки.

Посійте бобові, баштанні, зернові культури, огірки, томати, цибулю, зелені культури. Посадіть саджанці винограду, груші, шипшини, смородини, а на клумбі посійте айстру, фіалку, хризантему, маргаритки, посадіть троянду. Можна також вкорінювати і пересаджувати вазони, крім ампельних і витких.

20 квітня

Оскільки Місяць у Левові, наступають не найсприятливіші дні для посадки у квітні. У цей час потрібно знизити продуктивність і більше відпочивати, чіпати рослини краще по мінімуму.

Якщо є вже перший урожай у теплиці, його можна зібрати і відправити на зберігання або зібрати насіння. Зрізайте квіти для перевезення — вони довго не будуть втрачати привабливий зовнішній вигляд. Допускається посадка саджанців декоративних дерев і кущів, якщо не збираєтеся збирати з них урожай. Також можна доглядати за посівами: полоти, підгортати, проріджувати сходи. Із зелені посійте валеріану, гірчицю, з квітів — незабудку, календулу, матіоли, фіалку.

Крім посадок інших культур відмовтеся від внесення добрив, полив теж не піде на користь.

21 квітня

Приділіть особливу увагу грядкам. У квітні можна висівати насіння відразу у відкритий ґрунт, і до цього часу деякі культури вже дадуть сходи. Тому їх можна прорідити або підгорнути. Очистіть грядки від бур'янів — на ранньому етапі розвитку культурних рослин бур'яни заважають їм повноцінно розвиватися.

Можна посадити дерева і кущі, які будуть рости для краси, але не для врожаю. Також посійте скоростиглі культури, які стійкі до посухи. Не робіть зараз обрізку плодових дерев. Також перенесіть поливи і проведення підгодівлі.

22 квітня

Оскільки садити більшість культур поки не бажано, займіться не засадженими ділянками землі. Можна підготувати грядки для майбутніх посівів, рихлити землю, видаляти бур'яни. В саду перекопайте ґрунт, видаліть поросль, проведіть обробку проти патогенів.

Пророщувати насіння перед посівом, поливати і годувати рослини, пересаджувати, пасинкувати, робити обрізання поки не можна.

23 квітня

Діва теж не вважається продуктивним знаком, але все ж деякі культури посіяти можна. Наприклад, однорічні квіти. Якщо їх посіяти зараз, квітки будуть дрібнуваті, але красиві. Якщо посіяти овочі, вони наростять хороший корінь, будуть добре пристосовуватися до умов вирощування, але урожай дадуть невисокий. Смак і запах плодів недостатньо виражений. Це період для посадок декоративних рослин, оскільки їхнє цвітіння буде красивим.

Садіть рослини, які в'ються, наприклад, виноград, огірки. Із квітів посійте гвоздику, гладіолус, іриси, матіоли, незабудку, дельфініум. Із кімнатних — драцену, аукубу, філодендрон.

Можна вносити підживлення, як мінеральні, так і органічні, поливати рослини. Проведіть пікірування, пересадіть квіти–багаторічники. Небажано зараз замочувати насіння і проводити обрізку.

24 квітня

Сійте в саду і на клумбах однорічні квіти, саджайте декоративні дерева і кущі. Можна підгодувати вирощувані культури мінеральними добривами, живцювати чагарники, висаджувати живопліт. Посадіть на ділянці суницю, аґрус, виноград, посійте газон.

На грядках посійте артишок, кріп, огірки, гіркий перець. Можна обробляти землю: закривати вологу, підгортати, мульчувати. Висаджуйте на постійне місце розсаду, проріджуйте сходи, просапайте. Поливати рослини потрібно помірно. Не варто замочувати посівний матеріал і робити обрізання.

25 квітня

Як підказує календар городника на квітень, у Терезах потрібно садити рослини, плоди яких закладете на зберігання або будете збирати з них насіннєвий матеріал. Плоди виходять смачні і великі, з приємним ароматом, а рослини — стійкі до хвороб. Також такі рослини легко приживаються після пересадки.

Можна посадити саджанці абрикоса, персика, сливи, аґрусу, вишні. Посіяти польові культури, а з квітів — гладіолуси, півонії, незабудки, дельфініум, посадіть троянди. Сійте зелень, цибулю, моркву, томат, гарбуз, кукурудзу, капусту, садіть картоплю.

Проведіть підживлення рослин, полийте їх із розпушуванням ґрунту. Проведіть в саду обрізку для формування крони, укореніть живці. Не можна зараз робити обприскування і щеплення рослин.

26 квітня

Висадіть на ділянці або в теплицю розсаду білокачанної, пекінської капусти, броколі. Посійте цибулю, зелень, мангольд, буряк. Час для посадки картоплі. Можна сіяти сидерати, пікірувати розсаду, займатися підготовкою грядок до посіву.

В саду проведіть живцювання ягідних кущів, садіть плодові дерева, ягідні чагарники. Посійте газон і проведіть обрізку для формування крони. Квітникарі можуть сіяти улюблені квіти, садити троянди та інші декоративні чагарники. Не робіть обробки засобами захисту і не прищеплюйте рослини.

27 квітня

У Скорпіону дозволяється садити практично все, що ви б хотіли виростити на ділянці. Такі рослини швидко сходять, у них розвивається міцне стебло і корінь. Урожай виходить високий, може довго зберігатися, плоди виростають великі, з вираженим смаком і ароматом. З таких рослин можна зібрати насіння, а самі вони витримують різні погодні умови, рідко хворіють.

Зараз можна замочувати насіння, робити щеплення, поливати рослини, вносити мінеральні та органічні добрива. Рихліть і підсапуйте, косіть газон, щоб трава повільно відростала. Закладайте в компостну яму органіку, обприскуйте засобами захисту рослин. Не можна робити обрізку, викопувати картоплю, а також проводити поділ коренів, розмножувати бульбоцибулинні і цибулинні рослини.

28 квітня

Місячний календар городника на квітень рекомендує нам висівати такі культури: баштанні, бобові, різні види цибулі, огірки, патисони, гарбуз, томат, перець, редис, часник. Посійте із зелені базилік, гірчицю, м'яту, крес–салат, шпинат, а із квітів — ірис, лілії, гладіолуси. В саду посадіть абрикос, аґрус, персик, смородину, малину, яблуню. Із польових культур посійте кукурудзу, овес, пшеницю, жито.

Можна видаляти бур'яни, рихлити ґрунт, закладати компост. Обприскайте рослини препаратами для захисту від хвороб, полийте і підгодуйте їх. Щоб трава росла повільніше, покосіть газон. Не робіть обрізку і поділ коренів, розмноження цибулинних.

29 квітня

У Стрільці сіяти можна, але не все. Рослини швидко виростуть, але урожай не буде високим. Але можна садити рослини, щоб у майбутньому зібрати з них насіння і на рясну зелень. Посійте часник, перець, цибулю, посадіть картоплю на насіння. Посійте цукровий буряк, газонну траву. З рослин, які ростуть у домі, посадіть кімнатний виноград і лимон, бамбукові пальми, фікус.

Доглядайте за молодими сіянцями на грядках, видаліть бур'яни і проведіть пасинкування. Обприскайте рослини спецзасобами для захисту, видаліть поросль і хворі рослини. Відкладіть на час поливи і обрізки.

30 квітня

Можна посадити картоплю і часник, висадити на грядку розсаду цибулі. Можлива посадка картопляних бульб. Прорідіть сіянці, які зійшли, розпуште землю. Обробіть на ділянці рослини спецзасобами проти хвороб. На клумбі посадіть бульбоцибулинні і в’юнкі квіти, а в саду — виноград.

Обріжте зайві суничні вуса, непотрібну поросль і хворі рослини. Надмірно поливати і робити обрізку все ще не рекомендується.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!