Енергетики пояснили, як залишитися зі світлом і не спалити всю техніку


Все частіше причиною відсутності світла у наших оселях стають не тільки графіки погодинних чи аварійних вимкнень, але й неправильна споживацька поведінка після відновлення електропостачання.

Як правило, коли подають світло, споживачі намагаються відразу ввімкнути всі електроприлади. Це і спричиняє масові аварійні випадки у мережі. Горить не тільки проводка, але й запобіжники та дефіцитні масляні вимикачі у трансформаторних підстанціях та розподільчих пунктах, пояснили "Бліц-Інфо" в пресслужбі Прикарпаттяобленерго.

Все частіше через перевантаження електромереж виходять з ладу лічильники в домівках споживачів, а загоряння створює потенційну небезпеку для життя.

Наразі 80% виїздів аварійних бригад пов’язані з ліквідацією вимкнень внаслідок перевантаження мереж.

Тільки за минулий тиждень бригадам ОВБ філії «Центральна» довелося ліквідувати 89 аварійних випадків. Лише в день доводиться здійснювати заміну 6-10 запобіжників та інших комплектуючих енергообладнання, які виходять з ладу через пікове навантаження на мережу внаслідок одночасного увімкнення споживачами усіх електроприладів в перші хвилини відновлення енергопостачання.

Час відновлювальних робіт, в залежності від складності у кожному окремому випадку, може тривати і до 12 годин. Є ще проблема із запчастинами, які виходять з ладу. Їхні запаси на складах закінчуються, а нові замовлення доводиться чекати тижнями, зважаючи, що більшість виробників географічно знаходяться в областях, де ведуться бої.

Тож вихід один – штучно не створювати аварійних ситуацій. Для цього варто дотримуватися простих правил:

1. На час стабілізаційного відключення електроенергії ВИМИКАТИ З РОЗЕТКИ всі енергоємні прилади (пральні машини, електрочайники, бойлери, електроплитки тощо).

2. ВИМИКАТИ СВІТЛО в приміщеннях, якими не користуєтеся.

3. З появою світла НЕ ВМИКАТИ ОДНОЧАСНО всі енергоємні прилади. Користуйтеся ними почергово. Скористались одним – вимкнули, під’єднали інший.

4. Якщо енергоємні прилади мають таймер, то варто скористатися цим. ЗАПРОГРАМУЙТЕ їх включення в роботу в нічний час з 0:00 до 6:00.

5.ВМИКАТИ електродвигуни та помпові станції ЧЕРЕЗ 20-30 ХВИЛИН після появи електроенергії. Ці прилади дають надзвичайно високе навантаження на електромережі під час свого пуску.

6. УТРИМУВАТИСЯ ВІД ВИКОРИСТАННЯ зовнішнього освітлення фасадів. Воно створює високе одночасне навантаження на мережі під час увімкнення.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!