Прикарпатські медики відповіли на звинувачення у псуванні та продажі вакцин


Під час програми "Позиція Галичини" на ОТБ Галичина посадовці облдержадміністрації розповіли, у чому ж причина того, що на Прикарпатті зіпсували 492 дози індійської вакцини AstraZeneca (Covishield).

Зокрема, керівник обласного департаменту охорони здоров'я Володимир Дзьмбак пояснив все неправильним дозуванням при наборі вакцини з флакону. 

"Мобільні бригади, які проводять вакцинацію, дуже переживали, аби набираючи у шприц дозу, вона була повноцінна. Аби не зменшити дозу та очікуваний ефект від вакцинації. На даний час додатково проведено навчання, ми подивилися з експертами і ці питання вже виключені. Наразі все йде згідно з інструкціями і це питання вже закрите", - запевнив посадовець. 

Водночас медики КНП ЦПМКДД оприлюднили роз'яснення на всі звинувачення мобільних бригад про перерозливи вакцин від коронавірусної інфекції, "криворукість" працівників і продаж вакцин "мажорам".

"Бригади в Києві пройшли сертифіковане навчання, після чого розпочали вакцинацію у співвідношенні 1:1, тобто 10 осіб на 10-тидозний флакон. Епідеміолог ДОЗ ОДА Євгенія Чурпіта звинуватила працівників бригад в тому, що вони "не доколюють" людей, оскільки розлив 10-дозного флакону має бути 1:1,1. Це є вірна імунологічна сентенція при достатній кількості вакцин, а при глобальному дефіциті вакцини вона не діє, тому і вчили колоти 1:1. Опісля всіх дебатів і звинувачень Управління охорони здоров'я видало наказ про розлив 1,1. Відповідно, в накопичувальному ефекті дози на розлив росли в геометричній прогресії, через те, що працівники кололи 9 осіб на 10 доз (рештки виливали, а не продавали). Після справедливого резонансу МОЗ прислав перевірку, яка підтвердила, що колоти потрібно 1:1, і бригади знову почали колоти правильно", - кажуть медики.

Медпрацівники кажуть, що їм такий пост не хотілося писати у зв'язку із почуттям субординації та колегіальності, але коли у прямому ефірі у колег був шанс сказати правду і не очорнити людей, які якісно і відповідально зробили свою роботу, вони цей шанс знехтували. Тому роз'яснили ситуацію, щоб на людей не дивились, як на злочинців.

До слова, в закладі запевняють, що до сьогодні договір з НСЗУ з технічних причин не підписано, тож гроші за вакцинації вони не отримали.

Немає опису світлини.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!