Прикарпатський лісоруб бере участь у всеукраїнських змаганнях вальників лісу


У «Тетерівському лісгоспі», що на Київщині, розпочалися всеукраїнські змагання вальників лісу.

Івано-Франківську область представляє лісоруб ДП «Верховинське лісове господарство» Іван Рокіщук. Змагатиметься вальник під номером 14.

Організаторами конкурсу є Державне агентство лісових ресурсів і Товариство лісівників України.  У змаганнях беруть участь 28 команд: переможці обласних змагань вальників лісу, а також команди спонсорів, серед яких є як професіонали, так і юніори.

Лісоруби змагатимуться у п’яти конкурсних видах: заміні ланцюга бензопили, комбінованому і точному розпилюванні колод, обрізуванні гілок та звалюванні дерев.

При звалюванні дерева учасник повинен протягом трьох хвилин, дотримуючись усіх правил техніки безпеки, повалити дерево так, щоб воно лягло в зазначену точку. У вправі «Монтаж нового ланцюга» – потрібно розібрати і зібрати пильний апарат бензопили.

При «Розкряжуванні стовбура комбінованим різом» учасник повинен відрізати від двох стовбурів диски (товщиною від 3 до 8 см). При цьому половину діаметра дерева до червоної лінії він повинен різати знизу, а іншу частину – зверху. Ця вимога стосується обох стовбурів.

У «Точному розкряжуванні» важливо відрізати від двох колод по диску, не пошкодивши настил, на якому лежить колода. Товщина диска – від 3 до 8 см. Диск відрізається під прямим кутом до поздовжньої осі колоди.

У вправі «Відокремлення сучків» учасники виконують обрізку сучків на деревині одного виду. Завдання – якомога швидше та рівніше зрізати сучки.

Майстерність роботи вальника дозволяє отримати з вирощеної деревини максимальний економічний ефект. Висока професійна майстерність, вміння передбачити результат, враховувати особливості кліматичних та погодних умов, сезонність – це фактори, які повинні враховувати у своїй роботі вальники лісу.

Нагадаємо, у держлісгоспах України щоденно працюють понад 20 тисяч лісорубів. Такі ж роботи виконуються в аграрних, військових, лісопаркових та приватних господарствах. Тому чисельність людей із лісозаготівельним інструментом в Україні сягає близько 40 тисяч чоловік.

Лісозаготівельні роботи – це одна із категорій надзвичайно травмонебезпечних робіт. Вона знаходиться одному рівні з роботами у вугільній промисловості. Робота вальника лісу надзвичайно відповідальна. Адже від майстерності лісоруба залежить результат майже столітньої праці лісівників, які вирощували ліс, аби насадження були високоякісними.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!