Прикарпатців кличуть ставати до лав прикордонників: Вимоги, процес та переваги


Державна прикордонна служба України (ДПСУ) з перших днів великої війни відіграє одну із ключових ролей в обороні країни. Саме прикордонники першими зустріли ворога та продовжують й надалі давати йому відсіч. Також ДПСУ займається й своїм основним обов'язком - охороною кордону.

Зараз прикордонники активно проводять рекрутингову кампанію для залучення нових кадрів, адже у квітні Верховна Рада збільшила чисельність ДПСУ на 15 тисяч. Тож Бліц-Інфо поцікавилося у старшого офіцера відділу комплектування 31 прикордонного загону імені генерал-хорунжого Олександра Пилькевича, підполковника В’ячеслава Онофрея про вимоги, процес та переваги служби у прикордонниках.

За словами офіцера, рекрутинг в Держприкордонслужбі – це добре організований процес під час якого вивчаються усі навички та вміння охочих стати прикордонниками. Адже саме такий підхід допомагає підшукати відповідну посаду.

Сам процес рекрутингу включає як мобілізацію, так і підписання контрактів.

"Контракти укладаються залежно від звання і спеціальності військовослужбовця. Для рядового та сержантського складу термін контракту становить до 3 років, для офіцерського складу — до 5 років. У випадку медичних чи психологічних спеціальностей контракти можуть укладатися на рік з можливістю продовження", - пояснює Онофрей.

Підполковник додає, що Державна прикордонна служба працює в тісній взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), аби відбирати найбільш відповідних кандидатів. Особлива увага приділяється здоров'ю. Так, ВЛК (військово-лікарську комісію) вони проходять або у госпіталях ДПСУ, або у поліклініках МВС.

Також, за словами офіцера, вони надають супровід під час процесу рекрутингу. Тож є гарантія, що кандидат точно попаде у підрозділ, який він обрав для себе.

"Держприкордонслужба – це спеціалізований правоохоронний орган. Тому ми особливу увагу приділяємо здоров'ю, психологічним якостям, адаптаційним моментам. Якщо кандидат нам підходить, то ми направляємо його до навчальних центрів ДПСУ. Їх у нас кілька. Залежно від тої спеціальності, за якою його готуватимуть, залежить й термін навчання. Базовий - півтора місяця, - запевняє Онофрей. - Після йде розподіл. І він буде йти дійсно у ті підрозділи, які людина вибрала".

Після навчання людина потрапляє у свій підрозділ. У прикордонників це, зазвичай, мікроколективи до 300 осіб, що сприяє швидкій адаптації на місцях. Окрім своїх прямих обов'язків з охорони кордону, виконують й бойові завдання на фронті. Втім, це не означає, що рекрут одразу після навчання потрапить на лінію зіткнення. Спочатку йде злагодження колективу. Зазвичай, це відбувається на кордоні з Білоруссю.

"Там є ймовірна небезпека, але ситуація спокійна. Підрозділ пересувається туди, люди звикають один до одного. Опановують нове озброєння, життя в польових умовах. Десь через місяць-два цей підрозділ пересувається вже в ближче до району бойових дій і через деякий час, потрібний для адаптації, отримує ділянку оборони", - каже підполковник.

Він додає, що все це супроводжується регулярною ротацією, адже це допомагає запобігти виснаженню бійців.

"Ми розуміємо важливість підтримки бойового духу наших військовослужбовців, тому забезпечуємо регулярну ротацію", - пояснює прикордонник. 

Окрім того, військовослужбовці мають медичний супровід на високому рівні у клінічних госпіталях ДПСУ у Львові, Одесі та Києві. Також існують домовленості й з поліклініками МВС, які надають медичне обслуговування та реабілітаційні послуги для прикордонників. 

Офіцер додає, що охочі більше дізнатися про службу у ДПСУ можуть звертатися безпосередньо до нього за телефоном - (067) 670-56-57. Окрім того, на сайті Міноборони "Будь собою" можна знайти відповідну вакансію за хештегом #ДПСУ.

Головне фото ілюстративне.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!